петак, 30. јун 2023.

Čekanje nije opcija: Dodik, Cvijanović i Stevandić, kreatori otcjepljenja RS i pokušaja izazivanja haosa u Regionu, morali bi hitno biti politički uklonjeni sa javne scene


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nenad Stevandić najodgovorniji su za udar na Ustavni sud BiH, donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske i, izvan svake razumne sumnje, početak secesije RS od BiH.


Istovremeno je to i svjesni pokušaj izazivanja haosa u Regionu,


Stevandić je, u dogovorima oko početka državnog udara, zahtijevao da se odmah proglasi nezavisnost; Dodik je zastupao varijantu “korak po korak”, ali “brzim hodanjem”, dok je Cvijanovićeva bila uz Dodika.


“Sad ili nikad”, tvrdio je i tvrdi i dalje Stevandić, karakterišući ovaj trenutak “Istorijskom prilikom”, a kao razloge za svoju “analizu” vidi velike slabosti Zapada, slabljenje SAD-a (?), presporost i razjedinjenost EU i, naravno, agresiju Rusije na Ukrajinu.


Ni Dodik ni Cvijanovićeva nisu odbacili njegovu “analizu”; Naprotiv, ali su ostali pri odluci da u secesiju idu korak po korak.


Svako ko misli da će Dodik stati, vara se. I kada bi sve poništio, bilo bi to samo trenutno; Da bi opet otpočeo isti krug. 


Izvjesno su pred nama ukidanje ingerencija Tužilaštva i Suda BiH na teritoriji RS, potom OSA BiH, napuštanje institucija BiH, pokušaj ukidanja Oružanih snaga BiH i ostalih državnih institucija; Ne nužno i redom kojim su nabrojane. Sve je to već najavljeno.


Besmisleno se pitati otkud, na primjer, Cvijanovićeva i dalje u Predsjedništvu BiH nakon ukidanja Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.


Suštinski, sve je besmisleno dok god pomenuti trojac opstaje i svojom toksičnom i ultraradikalnom politikom teroriše kompletnu BiH. I namjerava da nastavi to činiti.


Što se tiče tvrdnji da je sadašnji trenutak “Istorijska prilika” da se otcijepi RS, može se konstatovati da takvo što može procijeniti samo neko poput Stevandića, ogrezao u svakom zlu. Ništa bolji od njega nisu ni Dodik ni Cvijanovićeva.


Dok god postoji Dejtonski sporazum nema nikakve “Istorijske prilike” za otcjepljenje bilo kog dijela BiH, pa ni RS. 


Svaki takav pokušaj, pa i ovaj, pokazaće vrijeme, nije ni Istorijska greška, već teški kriminalni akt, zločin bez presedana, uperen protiv države BiH, njenog entiteta RS, svih naroda u BiH, sa akcentom na Srbe.


Ni sa kim od navedenih niko ne bi trebao pregovarati ni o čemu, jer svaki pregovori znače prihvatanje njihovih pozicija sa kojih ne prestaju da politički terorišu građane BiH i uništavaju opstanak Srba u BiH.


Njih treba što prije zaustaviti, a ne dati im više nikakvu priliku da se pokušaju izvući od još jednog zločina nad društvom. 


Ubijeđen sam da će biti zaustavljeni, ali ni za to nema mnogo vremena. Premnogo je onih koji su na ivici strpljenja od preteškog, predugog, prejakog pritiska kriminalaca koji su samo sebi bitni i koji su i državu i entitet i narode pretvorili u resurse.


Čekanje, jednostavno, nije opcija, a ko je taj/ti koji će ih zaustaviti i politički ukloniti jednostavno više nije bitno.