уторак, 27. јун 2023.

Ambasada SAD u BiH: Rukovodstvo NSRS dijeli krivicu za omogućavanje neustavnih i antidejtonskih napada gospodina Dodika na Ustavni sud BiH

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvršila bezobziran napad na Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH koji je on utvrdio. Nikakva količina političke retorike ili dezinformacija ne može promijeniti temeljnu činjenicu da članak III (3) Daytonskog ustava jasno kaže da se Republika Srpska mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH. Republika Srpska ne može jednostrano poništiti ovu obvezu; niti može pravno ignorirati odluke Ustavnog suda BiH.


Kao što smo već rekli, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ako gospodin Dodik spriječi NSRS da imenuje dva suca u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvojice sudaca izabranih iz RS. Postupci gospodina Dodika će lišiti stanovnike Republike Srpske glasa unutar državne institucije predviđene Daytonskim mirovnim sporazumom. Ovo je glupo i neodgovorno, ali je svakako u skladu s drugim nastojanjima gospodina Dodika da stanovnike Republike Srpske liši njihovih temeljnih sloboda tiska, govora i okupljanja.



Gospodin Dodik će bez sumnje ponoviti svoje banalne i lažne tvrdnje da su Ustavni sud BiH i njegove odluke nelegitimni, antisrpski ili antiRepublika Srpska jer u Sudu nema dvojice sudija iz RS. Ovo je očigledno licemjerno s obzirom na njegovo odbijanje da dopusti da se ne nominuju nove sudije. U tom kontekstu, ako je ičije djelovanje antiRepublika Srpska ili antisrpsko, onda je to gospodin Dodik. Rukovodstvo NSRS dijeli krivicu za omogućavanje neustavnih i antidejtonskih napada gospodina Dodika na Ustavni sud BiH.


Sjedinjene Američke Države snažno podupiru teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke.