среда, 21. јун 2023.

Dodikov neuspješni pokušaj puzajućeg državnog udara i gigantske posljedice po narod zbog njegovog bolesnog egzibicionizma


Piše: Slobodan Vasković


Država u kojoj ne funkcioniše njen Ustavni sud nije država, ma kakav taj sud bio i ma ko šta mislio o njemu.


BiH ima Ustavni sud koji nikako nije za pohvaliti, ali koji mora da funkcioniše da bi BiH bila to što jeste - država.


U tom Ustavnom sudu BiH svoja dva predstavnika imala je i Republika Srpska, četiri Federacija BiH i tri su iz inostranstva.


Godinama se, navodno, iz RS bore protiv “sudija stranaca”; Godinama to čine na potpuno pogrešne načine, godinama navodno ignorišu odluke tog istog Ustavnog suda protiv kojeg se navodno bore, ali ih, suštinski, u najvećem broju sprovode.


Da je vođstvo RS, a to je Milorad Dodik, zaista imalo namjeru da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH ne bi načinilo predug niz idiotskih poteza, čiji cilj je bio kratkoročno populistički i dobijanje jeftinih političkih poena, a dugoročno izuzetno štetan i po entitet i po BiH.


Dovoljno je navesti referendum o Danu republike koji je poništen, pa Dan republike ne postoji u Zakonu o praznicima RS iako se “slavi”. Referendum je, nakon njegovog sprovođenja, Dodik proglasio anketom građana. 


I svi su pristali na to da je riječ o anketi - i takozvana opozicija, SDS i PDP, koja nije otišla na jučerašnji sastanak kod Dodika, ali, suštinski, duva u njegovu praznu tikvu. Od praznih tikvi se nije moglo ništa drugo ni očekivati. 


Bilo je očekivano da nakon predugog niza potpuno avanturističkih, nepotrebnih, glupih, antinarodnih, antidržavnih, antientitetskih i antisrpkih postupaka, Dodik upadne sam u svoju zamku i više nema načina da se izvuče iz nje.


Njegove prijetnje i ultimatumi nisu nikakva rika istinskog tigra, već "tigra" od upotrijebljene papirne maramice na koju niko ozbiljan i ne obraća pažnju.


Dodik je bio taj koji je naredio da se ne izabere drugi sudija Ustavnog suda BiH iz RS; Potom je jedinog preostalog sudiju iz Ustvanog  suda BiH Zlatka Kneževića prisilio da se povuče, iako mu je ostalo svega par mjeseci do penzije.


Mislio je da je Ustavni sud BiH onemogućio da radi.


Ne tako davno sam javno upozorio da nijedna institucija BiH neće prestati da radi ukoliko se iz njih povuku Srbi.


Pokazalo se to vrlo brzo, jer je Ustavni sud BiH jednostavno promijenio Pravilnik o radu i donio odluku da se može raditi i bez sudija iz bilo kog entiteta. Ne samo RS, već i Federacije BiH.


Nije to nikakav “državni udar” Ustavnog suda BiH, već upravo suprotno; Ustavni sud BiH sprečava pokušaj puzajućeg državnog udara koji jako loše režira Dodik i koji će Srbi, kao narod, skupo platiti.


Šta je Dodik dobio - Ustavni sud BiH bez Srba; Odnosno, najvažniju instituciju  u BiH on je ostavio bez Srba, a nije to učinio Ustavni sud BiH.


Sada prijeti i da će Srbi napustiti institucije države. Zašto bi ih napuštali i ostavili porodice bez primanja? Zbog bolesnog egzibicionizma jednog mega kriminalca koji služi još jedino kao potrošeni borbeni ovan neprijatelja BiH, RS, Srba i Srbije.


U neprijatelje nikako ne računam SAD i EU. Dapače!


Niko od Srba ne treba da posluša Dodika i napusti bilo koju instituciju BiH, jer taj lažov neće im dati nikakve plate. On je naučio da otima, nikako da daje.


Treba naglasiti da bi manja šteta po RS bila da je Dodik idiotski upao sam u svoju zamku, iako će i ta šteta imati gigantske razmjere.


Gore od toga je da je, eventualno, sve ovo planirao, procijenio da će Ustavni sud BiH povući iznuđeni potez i promijeniti Pravilnik (ne i  Ustav BiH); Ukoliko je tako, onda je to veleizdajnički potez Dodika koji jalova opozicija, SDS i PDP, ne smiju da, kao takav, okarakterišu.


RS je u izolaciji, a nakon ovakvih suludih postupaka, ona će se produbiti. Stradaće narod, a ne Dodik, jer narod je taj koji je na ivici egzistencije, a Dodik ih, suludim postupcima, gura u potpunu bijedu.


Najava usvajanja novog Ustava RS i promjena zakona kojim će se omogućiti neobjavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku su groteskne; Posebno one o zaštiti od krivičnog gonjenja onih koji to ne učine, a dužni su po funkciji.


Niko njih neće zaštiti, jer bi to značio sukob MUP-a RS sa SIPA i drugim državnim agencijama. Da ne idem dalje, ali NATO je u BiH. 


Dodik laže. Jezivo laže i gura Srbe niz rub; U provaliju iz koje nema izlaska.


Uz to, strašno otežava položaj Srbije i situaciju na Sjeveru Kosova. 


Dodik je osoba van sebe; Potpuno politički neuračunljiv; Spreman na sve samo da bi spasio isključivo svoju kožu i obezbjedio bjekstvo iz BiH, kada dođe vrijeme za to. A ono se približava neumitnom brzinom.


Možete o ovom tekstu misliti šta hoćete, ali se, ipak, Srbi zapitajte - može li Dodik sa osiromašenim narodom, koji je nebrojeno puta ponizio, detaljno opljačkao, sunovratio u beznađe…, da se suprotstavi SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, cijeloj EU…


Ako mislite da može, onda sa srećom.


Ako mislite suprotno, vrijeme je da počnete razmišljati kako i sa kim politički ukloniti Veleizdajnika i njegove trabante!