уторак, 27. јун 2023.

Drugarske priče


Piše: Slobodan Vasković


Prošlo je više od pola godina otkako sam napisao tekst “Jedna sasvim Drugarska priča” o drugarima iz Sekte - Staši Košarcu, Siniši Perkoviću, Branimiru Šehovcu i drugima, koji su iznad svega štediše i zato uspijevaju da grade, grade, grade… uprkos iscrpljujućim poslovima koje imaju, a plaćeni su iz raznoraznih budžeta.


Tako je Siniša Perković, nekadašnji konobar, a sada direktor zatvora u Vojkovićima uspio u proteklim mjesecima da prebaci magičnu brojku od 20 apartamana u svom posjedu, a svi su na Jahorini.

Posljednji put kada sam o njemu pisao imao ih je 19.


Sada je već teško i prebrojati. I svi se zovu Drugarska priča.


Perković je prvi rođak Branimira Šehovca, načelnika PU Istočno Sarajevo, kojem nije pošlo za rukom da se sa alkohola “skine” bezalkoholnim pivom.


Nikom nije jasno zašto Šehovac toliko “tuče” vinjak, a posjeduje desetine apartmana “Gorštak”. I još u nekim drugim objektima.


Ima ih koji tvrde da se stalno plaši odgovornosti, što je nevjerovatno, jer bi to značilo da Šehovac ima savjest i karakter, iako i ne zna značenje tih pojmova.


Da ovaj put ne pominjem nekretnine na Hvaru koje posjeduju; To je sitnica.


Staša Košarac baš voli kao pravog drugara Perkovića pa je u ministarstvu trgovine BiH na čijem je čelu zaposlio značajan dio njegove rodbine; Ostale je zaposlio Perković u KPZ Vojkovići.



Toliko rodbine ima, da neki od njih moraju potvrditi sa dva svjedoka da su mu familija.


Naravno, sve on to fino inkasira - 10.000-15.000 KM po glavi rođaka.


Dio ide i za Košarca.


Perković ima dosta rodbine (potvrđene bez dva svjedoka) koju je zaposlio  i u Sudovima i Tužilaštvima, čak i onim koja se bave Skaj-predmetima. 


Onda te informacije “šetaju” od Tužilaštva do zatvora i nazad; Sve u skladu sa cjenovnikom.


Perković nekad padne u depresiju; Ne zna šta bi od sebe, pa počasti najuži krug porodice sa nekoliko skupocjenih automobila. Prava Drugarčina.


Tako im kupi:


-Audi Q3,


-Golf 7 



-Mercedes A klase




Ima nešto i službeno. Za oko kuće.


On je štedljiv - sebi ne kupi nijedan, vozi službeni Pasat 8, koji koristi i u privatne svrhe.


Nema šta, odličan drugar.


Toliko dobar da je i narkodilera Igora Gaševića zaposlio da popravlja brave na ćelijama u KPZ-u. Uz uslov da ne smije unositi narkotike. Zaista čvrst stav Perkovića.


Taj Gašević tvrdi da se “neću nanosati glave”, što je vrlo interesantan rečenički sklop za jednog narkobravara. 


Šiljegović i Pejušić

I za kraj sam ostavio fotografiju Stefana Hemoroida Šiljegovića i Vladana Pejušića, osumnjičenog za učešće u dva ubistva u Istočnom Sarajevu.


Pejušić je osumnjičen za učešće u likvidacijama Siniše Miličevića-Tigra i Miloša Ostojića.


Ta drugarska priča predugo traje, Pejušić je u pritvoru, a Šiljegović nastvalja da truje djecu i mlade. (nastaviće se)