уторак, 13. јун 2023.

Komemorativni skup SDS-a: Dodik čestitao sam sebi izbor Miličevića za predsjednika zdrobljenog SDS-a


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milan Miličević izabran je za predsjednika ostataka Srpske Demokratske stranke.


Desilo se to sedam mjeseci nakon što je Miličević, na Glavnom odboru stranke u Bijeljini izabran za v.d. Predsjednika, a ostavka Mirka Šarovića, dotadašnjeg šefa partije, prihvaćena.


2.

Ipak, treba biti precizan u potpunosti - Šarovićeva glava stavljena je na “panj” odmah nakon što je kandidovan za člana Predsjedništva BiH za opšte izbore 2022.


3.

Još prije toga krenula je hajka na njega koju su predvodili Darko Babalj, novi predsjednik iz sjene SDS-a, koji je isturio Miličevića da rastura SDS poluistinama, lažima i manipulacijama oko kandidature.


Miličević je to nekako otaljao i Šarović je, nakon što je teško opstruisan iz vlastite stranke na izborima, uklonjen da bi Babalj mogao da preuzme stranku.


4.

Nakon izbora Miličevića za predsjednika SDS-a, ta partija je ušla u zadnju fazu erozije i svođenja na marginu, što je proces nestanka koji sam okarakterisao kao babaljizacija.   


Dovoljna činjenica je da je najvažniji Opštinski odbor stranke onaj na Istočnoj Ilidži koji vodi Babalj.


5.

Skupština, održana prije par dana, bila je komemorativni skup. 


Nisu joj prisustvovali ni Mirko Šarović ni Milan Radović, bivši visoki funkcioneri stranke; Prvi je u penziji, drugi je na izlaznim vratima iz politike.


6.

Ljubiša Petrović kasnio je više od sat vremena na Skupštinu, svi su ga tražili, jer da nije došao bio bi to potop, budući da gradonačelnik Bijeljine još uvijek uživa veliku popularnost građana.


7.

Nekako su ga našli, pa je prisustvovao, a da bi se to desilo, sedam dana prije Skupštine Miličević je sa “delegacijom” bio kod Petrovića da ga umoli da dođe na Skuštinu. Čekao je gotovo sat vremena, Petrović ih je primio i pristao da se pojavi.


Prava poslastica je da nisu završeni unutarstranački izbori u Bijeljini koja je još ostala SDS-ova; Zahvaljujući Petroviću, a ne SDS-u.


8.

Miličevićeve izjave nakon izbora za predsjednika stranke ne vrijedi komentarisati - floskule, bez ikakvog sadržaja, a najava da će se oko SDS okupljati opozicija je tragična; Zašto bi se bilo ko okupljao oko proRežimske krhotine zvane SDS.


9.

Interesantno je da je vlasnik RS Milorad Dodik uputio čestitku Miličeviću što je izabran za predsjednika SDS-a. Dodik je, suštinski, uputio čestitku sam sebi, jer je rastočio SDS i doveo svog čovjeka na čelo sjene nekadašnjeg SDS - Darka Babalja kojeg Miličević mora da sluša.


10.

I za kraj - najzanimljivije je bilo na sjedeljci nakon Skupštine SDS-a kojoj su prisustvovali Miličević, Babalj i još nekolicina odabranih šupljikata. Konstatovali su da SDS rapidno pada, gubi članstvo, da je realno da padne i na svega 50.000 glasova, ali da je najvažnije da su oni tu, na čelu stranke.


Naravno, još jednom je potvrđeno da koaliranje sa Sektom ide od lokalnog nivoa ka vrhu.