петак, 2. јун 2023.

Odgovor Zoranu Galiću, zamjeniku direktora SIPA i bivšem direktoru DGS-a koji mi je uputio pismo-komentar preko Emira Škalje, inspektora DGS-a



Piše: Slobodan Vasković


1.

Poštovani g. Galiću, 

Nije bilo potrebe da mi se obraćate preko Emira Škalje, inspektora u DGS-u, već ste mogli i direktno; Nije bilo potrebe ni da Vaše pismo ostavljate kao komentar; Da ste ga uputili meni, ja bih ga objavio, kao što sada objavljujem ono koje je Škaljo u Vaše ime ostavio u komentarima.


2.

Prije nego opserviram Vaše pismo, vjerujem da ćemo se složiti da je potrebna istraga oko Skaj aplikacije Radoice Vukovića, odnosno svega onog što se dešavalo tokom preotimanja te aplikacije u izvedbi tužiteljke Vedrane Mijović, koju Vi toliko hvalite da mi je odmah jasno da ste bili u “igri” koja se igrala i još uvijek igra oko pomenute kripte. 


3.

Za razliku od Vas, imam sasvim drugačije, ekstremno suprotno, mišljenje o tužiteljki Mijović - riječ je o teško korumpiranoj, kriminogenoj osobi koja bi morala pod hitno biti izbačena iz pravosuđa.


Za Vašu informaciju, njen “mentor” je Dijana Kajmaković, bivša zamjenica Glavnog tužioca, poznatija kao “Skaj tetka”. A njen glavni zaštitnik je Osman Mehmedagić Osmica.


4.

Da se vratimo pomenutoj kripti: Ako me niste razumjeli da ponovo preciziram - neophodno je istražiti sve osobe koje se pominju u toj Skaj aplikaciji, ali je neophodno istražiti i sve što se dešavalo oko te Skaj aplikacije, nakon što je stigla u DGS.


One koje treba istražiti u toj drugoj istrazi ste Vi, Vedrana Mijović, Džermin Pašić, Milanko Kajganić, a takođe i svi ostali koji su na bilo koji način imali dodira sa kriptom. Ima vas poprilično.


Ko je nevin u cijelom projektu manipulacije sa kriptom neophodno je saznati, kao i ko je kriv za manipulaciju istom tom kriptom.


Niko ne smije biti iznad zakona.


5.

Dalje, Vi pogađate ko su moji izvori; Nastavite pogađati, nećete ih naći.


6.

To što Vaše kolege oslovljavate najpogrdnijim imenima je Vaš stav o njima koji ste javno iznijeli.


7.

Kada već pominjete “poštenje” Svevlada Hoffmanna, bilo bi dobro da pojasnite kako je moguće da je on sam otišao na edukaciju sa “FRONTEX”-om, a ne devet policajaca DGS-a, kako je bilo predviđeno, i navedete koliko je novca uzeo tom prilikom?! Vjerujem da će to narodu biti veoma interesantno; Posebno Vaše objašnjenje. Naravno, ukoliko vi to ne učinite, uradiću to ja narednih dana, sa vrlo preciznim podacima.


8.

Idemo dalje.


Tvrdite Galiću, preko Škalje, da je u Centralnu istražnu kancelariju DGS-a dolazio Milan Matković, veliki narkodiler, trostruki ubica koji je optužen, zajedno sa svojom grupom i nalazi se u pritvoru.


Ako je, kako tvrdite, dolazio, zašto ga niste odmah uhapsili, jer je za njim bila raspisana potjernica? Kako ste uopšte dozvolili da vam takva osoba vršlja po DGS-u? Zašto niste uhapsili i Markuljevu i Husomanovića, ako su sa njim u bilo kakvoj vezi?


Da li razumijete da ste optužili sami sebe, jer niste djelovali kada Vam je jedan od najvećih narkodilera sa Balkana bio u šakama, u zgradi DGS-a, pod uslovom da je istina to što ste napisali.


9.

Što se tiče Vaših “sparingovanja” sa Denisom Stojnićem, vjerujem da će biti predmet istrage, ako već nisu, kao što bi predmet istrage trebalo da bude saradnja i poslovni odnos Vlade Popovića, šefa Unutrašnje kontrole DGS-a, sa istim tim narkodilerom i svodnikom, trgovcem ljudima, piromanom Stojnićem.


10

Budući da ste odjednom postali transparentni, odgovorite ko je od pripadnika DGS-a ubio veslom migranta prošle godine?! Ko teško prebija migrante, a, takođe je, iz DGS-a!


11.

Da li je tačno, uvaženi g. Galiću, da Vas Emir Škaljo toliko voli da je istetovirao vaše inicijale na svom tijelu?! Koliko znam tačno je. Ne čini li Vam se to, u najmanju ruku, čudnim?


Sada riječ dvije o vašem alijasu Škalji. I to iz drugih medija.


12.

Avaz (06.09.2015.) 

Emir Škaljo, granični policajac iz Zenice, protekle je sedmice suspendiran zbog šokantnih optužbi da živi u vanbračnoj zajednici s maloljetnom A. S. te da je tu djevojčicu držao zaključanu, pri tome joj nanoseći tjelesne povrede, otkriva "Dnevni avaz".  



Slučaj je, kako saznajemo, već prijavljen nadležnima, a Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH postarao se da Škalji budu oduzeti i značka i pištolj. Ovo je za "Avaz" potvrđeno u Odboru te u Graničnoj policiji (GP) BiH.


13.

I šta se desilo?

Nasilnik je kažnjen tako što mu se odbijalo 30 posto od plate, a Vi ste ga unaprijedili u čin inspektora. Čestitam!


Da ne bi bilo da sam ja to objavio, evo opet teksta iz lista “Avaz”!


14.

Avaz (22.07.2017.)


Emira Škalju (31), graničnog policajca iz Zenice, koji je krivično procesuiran, između ostalog, i zbog nasilja nad maloljetnicom, Disciplinska komisija Granične policije (GP) BiH nedavno je sankcionirala samo novčanom kaznom u visini od 30 posto od osnovne mjesečne plaće u trajanju od pet meseci, piše Dnevni avaz. 





U Disciplinskoj komisiji naveli su da mu je izrečena maksimalna kazna propisana Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH.

Škaljo je zbog teže povrede službene dužnosti i narušavanja ugleda Granične policije blago kažnjen usprkos činjenici, kako su naveli u Disciplinskoj komisiji, da je uvjetno osuđen za čak tri krivična dela.

– On je uvjetno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne počini novo krivično djelo. U skladu sa Zakonom, odnos prestaje i osoba automatski gubi status policijskog službenika kada joj je za krivično djelo izrečena pravosnažna kazna zatvora od šest mjeseci i više, što u konkretnom predmetu nije slučaj, jer je izrečena uvjetna kazna – pojasnili su u Disciplinskoj komisiji.


15.

Da vas podsjetim šta je sve Vaš omiljeni Škaljo radio maloljetnoj djevojčici, kakve užase joj je priređivao.


16.

Avaz

A. S., je prema prijavi, bila žrtva njegovog višemjesečnog iživljavanja. Ona je navela da joj je u trećem razredu srednje škole “visio” u školi na svakom odmoru, ispraćao je i dopraćao, sve dok je nije pridobio da živi s njim. Kazala je da ispočetka nije bio nasilan, ali da je nakon nekoliko meseci krenulo sa šamarima, prijetnjama, ucjenama, a onda i žestokim nasiljem.

– Na kraju, sve je kulminiralo kada me teško pretukao, ugasio je dvije cigarete na mom licu, lomio me, udarao me puno. iječniciu bolnici konstatirali su mi gubitak sluha na jedno i oštećenje drugog uha, lomove ne brojim – ispričala je ona, a isti iskaz dala je i policiji i Tužiteljstvu ZDK.



17.

Poštovani G. Galiću, kako je moguće da osoba poput Škalje uopšte bude pripadnik DGS-a??? Kako je moguće da Vi takvoj osobi ukažete bilo kakvo povjerenje, a ono je, očito, hiperveliko, jer je istetovirao Vaše inicijale na svom tijelu?!


Ako Vam nije dovoljno ovo što sam naveo, evo i dijela teksta CIN-a, objavljenog 19.07.2009. godine. Istina, tada je Vinko Dumančić bio na čelu DGS-a, ali Vi ste ga zamijenili 16.04.2014. godine.


18.

CIN (19.07.2009.)

Prema pisanju CIN-a, on se dovodi u vezu s krađom motornih vozila, provalnom krađom i omogućavanjem uživanja opojnih droga.



- Iz dokumentacije se vidi da je Škaljo zet načelnika Uprave za administraciju u Graničnoj policiji Mustafe Ovčine te je osuđen 2007. na kaznu od mjesec dana zatvora, uslovno na jednu godinu, za krivično djelo omogućavanje i uživanje opojnih droga. Presuda je izbrisana iz evidencije u januaru 2009. godine. Iz izvještaja SIPA-e može se vidjeti da se Škaljo nalazi u operativnoj evidenciji policije zbog različitih krivičnih djela - piše u izvještaju CIN-a. 

Ovčina je tada izjavio da lično nije imao nikakvog utjecaja na izbor svog zeta Škalje i da njegov izbor u Graničnu policiju smatra opravdanim. 


19.

Poštovani g. Galiću, nemam Vam više šta napisati sem da ste sramota za svaku službu, agenciju u kojoj radite. Donedavno je to bio DGS, sada je to SIPA.


20.

Pismo Galića upućeno preko Emira Škalje, inspektora DGS-a 


Poštovani i Uvaženi gospodine Slobodan Vaskovic,

Cijeneći vaš rad, vaše istraživačko novinarstvo omeđeno sa velikom hrabrošću za tačno informisanje javnosti i širih narodnih masa ja zaista moram ostaviti dojam i komentar na Vaš objavljeni tekst.

Prije nego krenem prvo ću da se predstavim, ja sam Emir Škaljo inspektor u Graničnoj policiji.


Poštovani Gospodine Vaskoviću u zadnjih nekoliko navrata, objavljivanjem tekstova nabrojat ću ih taksativno, tekstovi u vezi gosp. Vedrana Mijović Tužiteljice Tužilaštva BiH( žena od petlje i časnog, i profesionalnog vođenja procesa) gosp.Galić i Hofman, da bi i drugi koji bi eventualno pročitali znali o čemu se ovdje zapravo radi.


A radi se o sljedećem:

Tekstove koje Vam dostavlja bivša “šefica” istraga u Centralnom istražnom uredu GP BiH, u paketu sa Guzonjicom ( službenik koji je pominjan u SKY APL) nadimak je svima poznat.


Dakle, ovo što ona Vama dostavlja i Vi gospodine Vaskoviću objavljujete direktno narušava Vaš integritet i povjerenje u istraživačkom novinarstvu jer sve što vam dostavlja pokušava da se opere, da opere sva govna u koja se ili u koja su se uvalili sami ( oprostite na izrazu).


Tolike neistine, da mi u Graničnoj policiji svi znamo, zapravo kako stvari stoje.

Nesporno i to cijenim da je ova Kokoška htjela zaštiti svog dugogodišnjeg prijatelja Guzonjicu od ,pada’ pa je na način i dajući sebi za pravo tražila od Tužilaštva BiH da se baš za ovaj predmet (predmet u kome se pominje taj tajanstveni Edin, sreća nije Emir nego Edin) promijeni Tužiteljica ( veliki profesionalac gospođa Vedrana Mijović). Iz ovog proizilazi i samo se postavlja pitanje zašto?!


Poštovani Gospodine Vaskoviću,

zašto je taj Guzonjica nakon dostavljanja paketa informacija Sky-Aplikacije, tek nakon 11 dana sačinio službenu zabilješku, zašto je nakon premještaja na drugu poziciju otišao na bolovanje ( pa valjda ako nisi kriv nikog se ne bojiš i hodaš uspravno), doduše ja gledam onako kako bi ja.


Na dalje, ta ista Kokoška kojoj je Gospodin Galić povjerio posao šefa istraga u CIU vjerujući da će časno i pošteno obavljati povjerene joj poslove i zadatke.


Nadalje, gospodin Galić( ljudina, čovjek sa velikim srcem) čovjek koji je svima htio pomoći bez obzira na boju i ton u GP BiH puštajući te rektalne alpiniste, blizu sebe te šišarke i bakterije u debelom crijevu svih načelnika kod koga su radili poput te kokoške, koja je dobila sve, u GP što su drugi mogli samo da sanjaju i zbog svog ponašanja prilikom dostave paketa sky-aplikacije i njenog premještaja dobija amneziju i zaboravlja svo dobro koje je uživala i dobila.


Zašto je zahtjevala, i direktno se obracajući Tužilaštvu BiH bez znanja Načelnika ureda , po liniji komamdovanja morala i bila u obavezi za takve postupke dobiti odobrenje, ne ona je to biva jaka žena mučenica počela da ometa ili da na neki način pomogne svojoj bakteriji u njenom debelom crijevu zv. Guzonjica.


Koji je bio na linku uz novčanu nadoknadu, sa licima koja se pominju u tom predmetu.


Gospodine Vaskoviću,

Što se tiče Denisa Stojiniča, Direktor Zoran Galić dolaskom u GP BiH čovjek od sporta u MMA je trenirao i dolaskom u Sarajevo trenirao je eto i smatram greškom našao pogrešnog sparin partnera, kameleona zvanog Denis Stojinić. Jer nije imao gdje drugo jer je bio na visokom stepenu treninga sa 150 kg, ko će tolikoj mrcini stat u gard no ovaj što voli pa i dobit batine ako će iz tih batina izvući neku korist.


Ja sam svjedok i na ovom i na onom za mene važnijem svijetu.


Na dalje,

Postavljam ja sada njima pitanje, ko je doveo Milana Matkovića o kome ste gospodine Vaskoviću pisali u više navrata u Centralni istražni ured u kome sam ja bio postupajući istražitelj, direktno kod šefice istraga u CIU, čovjek koji je bio na crvenoj potjernici zbog aplikacije ANOM. Kako baš i direknto odmah poslije ulaska u BiH navraća kao kući kod dotične. Neka malo pojasni te procese. Došao, ušao i već unaprijed obavješten navraća na kafu. Zašto nije zvala njenog dugogoidisnjeg prijatelja Guzonju, jer sve sto je smatrala bitnim i što je po njenom nahođenju moglo donijeti neku korist te predmete je dužio rektalni aplinista sa najviše osvojenih vrhova u svom alpinističkom sportu zvanom uvlačenje šefovima u debelo crijevo.


I za kraj Gospodine Vaskoviću, smatram shodnim da vas obavjestim da ce nakon ovog komentara, stići u vaš inbox poruke da sam kriminalac, Galićev čovjek od povjerenja, nasilinik ma nema sta nisam, da sam kažnjavan da sam ovo da sam ono, da cu prvi pasti zbog Sky aplikacije a ja evo baš iz kancelarije pišem ovaj komentar.

Cijeneći vaš rad bez imalo dodvoravanja stojim vam na raspolaganju za sve detalje u vezi i svezi tih kvazi inspektora. Ljudi koji na ljubav i poštovanje uzvračaju ovako, i na način IMT ( imal mene tu) ako nema ko te šiša sad ću da te gazim.

Veliki pozdrav i moje poštovanje ;

Škaljo Emir