петак, 16. јун 2023.

SkajHobotnica u Tužilaštvu BiH i Graničnoj policiji BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Skaj aplikacija Radoice Vukovića koja je 11.01. ove godine stigla u Centralnu istražnu kancelariju Granične policije BiH, pravi je rudnik informacija na osnovu kojih je moguće, bez većih napora, pohapsiti nekolicinu visokih funkcionera agencija sa državnog nivoa.


2.

Prije svega, tu mislim na Tužilaštvo BiH, Graničnu policiju BiH (GP BiH), ali i na brojne druge kriminalce, jer putevi iz Vukovićeve kripte otvaraju nove i mogućnost sklapanja ogromne sheme kako je djelovala samo jedna od brojnih kriminalnih hobotnica unutar institucija.


3.

Uopšte više, nakon najnovijih saznanja, nije nejasno zašto je teško korumpirana tužiteljka Vedrana Mijović potpuno nezakonito Naredbom otela kriptu Vukovića, iako je za taj predmet (“Wolf”) zadužena tužiteljka Maja Ilić Stupar.


4.

Jedini vidljiv epilog preotimanja informacija iz Skaj aplikacije Vukovića je suspenzija troje službenika GP BiH koji su tu aplikaciju i tražili od EUROPOL-a, dok ne postoji reakcija Glavnog tužioca Milanka Kajganića na kriminalni postupak Mijovićeve.


5.

Kajganiću je sve poznato, ali ništa, bar da se zna, nije preduzeo da zaustavi srozavanje institucija u vezi sa ovim Skajpredmetom iako ima brojne mogućnosti za to. Ali, o njegovom ponašanju i djelovanju će tek biti riječi.


6.

Napisao sam već dosta toga u vezi sa Vukovićevom Skajaplikacijom, kao i o kriminalu unutar GP BiH, a sada je već vrijeme da se sve te sekvence koje sam dosad objavio počnu uvezivati u shemu zločinačke organizacije koja je djelovala i još uvijek djeluje u Tužilaštvu BiH i GP BiH.  


7.

Već sam objavio da se u Vukovićevoj Skaj aplikaciji pominju imena Mladena Furtule, tužioca Tužilaštva BiH, zaduženog za Skaj predmete i Vahidina Šahinpašića Šaje, donedavno jednog od vodećih funkcionera SIPA.


Furtula I Šahinpašić i dalje su u radnom odnosu, iako su već obojica morali biti uklonjeni iz institucija, jer su za Vukovića završavali nelegalne poslove. 


To je jedan krak hobotnice koja isplivava iz Skajaplikacije Vukovića.


8.

Drugi krak nema veze sa Vukovićem, ali ima sa čelnicima Granične policije; Prije svega sa Zoranom Galićem, koji je i suspendovao pomenutih troje službenika, jer je tada (do kraja januara ove godine bio direktor GP BiH) i posredno omogućio dostavljanje Skaj aplikacije korumpiranoj Mijovićki. (Da budem potpuno jasan: Ukoliko je troje suspendovanih učestvovalo u bilomkakvim nezakonitostima, treba ih procesuirati.)


9.

Takođe, za ovaj Galićev krak hobotnice čvrsto je zakačen i Svevlad Hofman, vječiti predsjednik Disciplinske komisije GP, kao i šef unutrašnje kontrole Vladimir Popović.


10.

Drugi krak hobotnice ide ravno ka Denisu Stojniću, narkodileru, trgovcu ljudima, međunarodnom makrou.


Odnos Galića, Popovića i Hofmana sa Stojnićem sam detaljno opisao u tekstu Triling/Sparing Partneri: Narkotici, Vino sa Grbom Granične policije, Zaposlenja plaćena džipovima, ‘Formiranje’ predmeta kao sportska disciplina u Tužilaštvu BiH”.


U tom tekstu sam pomenuo i jedan od Skaj predmeta u kojem su optuženi Sako Bibić, Eldar Hujić, Admir Haimamović, Alem Zuka, Đoko Komar, koji se terete za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.


Grupa je u periodu 2019.-2021. godine djelovala na području Regiona i EU. 


Otkriveni su na osnovu Skajaplikacija i uhapšeni početkom maja 2022. godine.


Sud BiH 23.2.2023. potvrdio je optužnicu Tužilštva BiH od 15.2.2023. godine.

 

11.

Šta je izuzetno bitno za ovaj predmet: Tužilac je Mladen Furtula koji je i sam u dubokim kriminalnim vodama, o čemu svjedoči podatak da se decidno pominje u Vukovićevoj Skajaplikaciji.


12.

Sve postaje mnogo sočnije, ali i jasnije, ako podsjetim da sam već objavio da je optuženi Hujić bio spring partner narkodilera Denisa Stojnića; Stojniću je sparingovao i Zoran Galić, pa je logično da je sparingovao i sa Hujićem i imao odlične odnose i sa njim.


Zato je trebalo zaštiti ne samo Šahinpašića, već još više Furtulu, kako se istraga ne bi širila na veze Hujića sa Stojnićem, pa potom i Galićem. 


13.

Sve je ovdje jasno, bez ikakvog ostatka, ali, iako je prošlo već četiri mjeseca od izbijanja afere u Graničnoj policiji oko kancelarije Kontakt tačke, na čijem čelu je bila jedna od troje suspendovanih Spomenka Markulj, samo Kajganiću ni dalje ništa “nije jasno”. Realno da je i sam prilično duboko umočen u cijeli slučaj pokušaja prikrivanja Furtule i ostalih koje sam naveo.


14.

Da Tužilaštvo BiH radi svoj posao temeljno već bi imali Stojnića ponovo iza rešetaka, kao i  Galića, Popovića i Hofmana, te brojne druge.


Galić je, to je opštepoznato, zaposlio u GP BiH brojne “poznanike” Denisa Stojnića, a koliko tačno trebala bi pokazati istraga, ako je bude i ukoliko najviši policijski funkcioneri u cijeloj BiH, od kojih su mnogi teški kriminalci, ne ostanu i dalje iznad zakona.


15.

Isto tako, istraga bi pokazala da Galić gotovo da nije dolazio na posao u nepunih osam godina vladavine Graničnom policijom BiH.


Moji izvori su precizno izračunali koliko je bio zaista na poslu, a koliko je u toku radnog vremena obavljao privatne poslove. Na posao je Galić za nepunih osam godina došao samo 352 dana, ali ni tada nijednom nije proveo osam časova u kancelariji. 


Graničnu policiju je vodio preko svojih poltrona, među kojima su i Popović koji je prodavao vino Stojniću i Hofman.


16.

Međutim, prije nego se pozabavim Hofmanom, da navedem kako je Galić sebi obezbjeđivao neprocesuiranje; Jednostavno bi zaposlio nekog bliskog tužiocima, pa je tako zaposlio i brata tužiteljke Tužilaštva BiH Ivane Petković.


17.

Sada dolazim i do Hofmana koji je jedan od najkorumpiranijih funkcionera u institucijama BiH. Osim džipova, za zapošljavanje mimo zakona uzima najrađe zlatne narukvice, ali i novac. 


Protiv Hofmana je niz prijava u Tužilaštvu BiH. Sve ih duži Mladen Furtula. Vjerujem da je sve jasno. (nastaviće se)


P.S. 

Dubina propasti pravosuđa je nemjerljiva: Najavljeno puštanje Admira Arnautovića Šmrka na slobodu, jer za devet mjeseci koliko je u pritvoru Tužilaštvo BiH nije uspjelo podići optužnicu, izaziva jezu kod svakog normalnog građanina. 


Isto se odnosi i na imenovanje Željke Radović za Glavnog tužioca RS u režiji VSTS. Nema dileme da je prvo trebalo pohapsiti korumpirane sudije i tužioce, kao i članove VSTS, pa onda, ono što preostane, da radi na predmetima kriminala i korupcije. 


Niko tako efikasno, sistematično i beskrupulozno ne uništava državu BiH kao nosioci pravosudnih funkcija.