четвртак, 15. јун 2023.

Stendap komičar vezanih ruku i nogu


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik, šef Režimske Sekte, nastupio je kao stendap komičar i pri tom pokušao da ismije cijelu opoziciju, odnosno takozvanu opoziciju i opoziciju.


U takozvanu opoziciju svrstavam SDS i PDP kojima Dodik vlada; SDS-om preko Darka Babalja i Milana Miličevića, a PDP-om uz svesrdnu pomoć Draška Stanivukovića.


2.

U takvoj situaciji nije mu bio problem da ih isponižava, što i nije ništa novo u njegovim nastupima prema kombi partijama koje su ispod njegovog šinjela.


3.

SDS je tek ušao pod šinjel, a Dodiku će služiti za zastrašivanje komorbiditeta iz Sektaške koalicije koji se lažno predstavljaju kao stranke, a samo su metastaze maligniteta kojim je Dodik razorio gotovo sve zdravo tkivo Republike Srpske, a uzgred razara i BiH.


4.

Ako komorbiditeti ne budu slušali bespogovorno Dodika, zamijeniće ih svojim olovnim vojnicima iz SDS-a.


5.

Stanivuković je već poodavno pod šinjelom, realni kandidat Sekte za gradonačelnika, tako da je očekivano da Dodik poželi ostanak Branislava Borenovića na čelu PDP-a.


Zašto ne bi, jer je to formalno vođenje stranke, budući da tu razorenu partiju ucjenama kontroliše Stanivuković.


6.

Istina, I dok ih Stanivuković nije uzeo “pod svoje”, Borenović se nikako nije snalazio na čelu PDP-a; najčešće nije imao pojma gdje je pošao i da li će se vratiti.


7.

Međutim, pokušaj Dodika da javno ponizi Ljubišu Petrovića ukazuje na njegov strah od političkog kraula bijeljinskog Gradonačelnika.


Petrović je, uz Jelenu Trivić, jedini ozbiljan i dosljedan protivnik Dodiku. I jedina opozicija. 


8.

Iskreno, dopada mi se politički kraul Petrovića u divljim vodama, što jeste politička scena u BiH i oba njena entiteta.   


Petrović djeluje kao ekscentrik samo zato što je potpuno različit u pristupu politici i ljudima od 99 posto drugih nazovipolitičara.


Suštinski, riječ je o osobi izuzetno lucidnoj koja je pronašla originalan narativ da izuzetno brzo dospije u sam vrh političke scene entiteta.


9.

Njegov način na koji je SDS-u (čiji je još uvijek, nažalost, član) stavio do znanja da su, i nakon izborne Skupštine, ostali poluprazan skup kojim vršljaju i vode ga Dodikovi poltroni je vrhunska politička minijatura.


10.

Prvo je Miličevića pustio da ga moli da dođe na Skupštinu stranke, jer da nije došao, to bi bio potop SDS-a; Potom je sebi dozvolio da kasni sat vremena (zaista, zašto bi žurio na skup koji vode Dodikovi poltroni), i na taj način demonstrirao sopstveni značaj, da bi, nakon završetka Skupštine poručio da “SDS treba da se očisti”.


Budući da je to nemoguće, za očekivati je da u neko dogledno vrijeme Petrović osnuje sopstveni politički subjekt. E to bi bio potez za aplauze.


11.

Dodikov poziv Petroviću da leži “na spužvi” pred Vladom RS lako bi mogao da mu se obije o glavu, ako se gradonačelnik Bijeljine odluči na taj potez.


Očito je Dodik zaboravio na “ležanje na stiroporu” i do čega je ono dovelo.


12.

Imao je Dodik šta da kaže i o Narodnom Frontu (Dodik je poznat po tome da je svakom loncu poklopac), lažno centrirajući stranku Jelene Trivić “u Novi Sad”, čime je pokazao da i dalje, zajedno sa takozvanim opozicionarima iz PDP-a i SDS-a, te Kancelarijskom Stolicom, juriša na jedinu ženu-političara koja je šef partije u pokušaju da je zagasi.


13.

Taj iz Novog Sada, na kojeg Dodik misli, sa svojim vodonošama u RS mnogo mnogo je bliži Dodiku nego Trivićevoj. 


14.

Mala digresija koja je van linije teksta: Dodik je očtio zaboravio da je Beograd glavni grad Srbije, a ne Novi Sad, iako bi on najrađe da je to Zagreb. Zvonimir Kresojević zna zašto, kao i njegov sin koji  tuče policiju, a onda se “dokaže” da je policija tukla njega. 


Kakav obrt na kamerama.


15.

Narodni Front napreduje, ma šta Dodik pričao, a nikakvi Šljemovi, ma koliko se nadao i ma koliko mu to obećavali, to ne mogu zaustaviti; Kao i u svaku stranku i u NF se uspjelo ubaciti nešto ološa i šljama. Biće, ubijeđen sam, odsječeni bez milosti, jer, dovoljno se Trivićeva nagledala toksičnog otpada u PDP-u da bi sebi dozvolila opstanak sličnog u stranci koju gradi.


16.

Dodik je pokušao djelovati razigrano, ali nije mu to baš pošlo za rukom; Teško je biti stendap komičar vezanih ruku i nogu. A Dodik nije Hudini, ma šta mislio o sebi.


17.

Pokazao je on i srahove - prvenstveno od Igora Radojičića, od kojeg preuzima Srđana Amidžića tako što mu daje ministarstvo finansija u Savjetu ministara BiH, a Ljubišu Cuclu Ćosića i ostale narkosektaške prvake sa Sarajevsko-romanijske regije ostavlja bez te, obećane im, pozicije.


Cucla nije shvatio, kao ni ostali, da su za Dodika tek potrošni materijal.


18.

Što se tiče hapšenja Zlatana Lazarevića, odbornika SNSD-a u Bijeljini, to je tek unutarsektaški obračun, a ne neka borba protiv kriminala. 


19.

Interesantno je, zaista, da Dodim već treći, četvrti put ističe kako će Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH, otići do kraja godine sa te pozicije. 


Koliko mi je poznato, Dodik će sa političke scene otići prije Marfija, kad god američki ambasador otišao iz BiH.