недеља, 17. јул 2022.

Pljačka 6,2 miliona KM u režiji Dodika i Mrde: Milioni iz EP RS završili u Kolumbiji; "Mula" je bio Bojan Kiso, australijski državljanin sa stalnim mjestom boravka u Kolumbiji

Mrda i Dodik

piše: Slobodan Vasković


Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dostavila je Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva, na čijem čelu je Miodrag Bajić, Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog izvlačenja milionskih sredstava iz Elektrprivrede RS preko fiktivne firme BECG d.o.o. iz Sarajeva.


Riječ je o cca 6,2 miliona KM koji su tokom 2018., pa do 2020. godine izvučeni iz EP RS.


Radi se o Ugovoru „Usluga optimizacije i poboljšanja profitabilnosti MH ERS  i prilagođavanja poslovanja novoj organizaciji ...“, što je vrlo dug naziv za pljačku bez presedana. 




Firma BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP d.o.o.,Sarajevo, je sa preduzećima iz sistema EP RS zaključila 2018. sljedeće ugovore:

  1. MH „ERS“ MP a.d. Trebinje izvukli                                                           1.006.200,00 KM
  2. MH „ERS“ MP Trebinje ZP“Elektrodistribucija“ a.d. Pale izvukli         1.041.300,00 KM
  3. MH „ERS“ MP ZDP “Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina izvukli                       947.700,00 KM
  4. MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Hidroelektrane na Drini“ izvukli                   953.550,00 KM
  5. MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Hidroelektrane na Trebišnjici“  izvukli         933.660,00 KM
  6. MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka izvukli      1.298.700,00 KM (ugovori u nastavku teksta)

Odgovorna lica u navedenim zavisnim preduzećima EP RS dodjeli su Ugovore firmi BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP d.o.o.,iz Sarajevo, bez raspisanog tendera za nepotrebne usluge te  time  zlupotrijebili položaj i ovlaštenja. 


Zakon je jasan:

"Odgovorno lice koje iskorištavanjem svog položaja ili ovlaštenja, prekoračenjem granica svog ovlaštenja ili nevršenjem svoje dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu protivpravnu imovinsku korist ili drugom nanese imovinsku štetu, ukoliko time nisu ostvarena obilježja nekog drugog krivičnog djela, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine i novčanom kaznom"


Iza cijelog posla stoji Milorad Dodik, a osmislio ga je Ljubomir Mrda, bivši direktor "Elektrdistribucije" Pale, veliki perač narko novca i osoba koja je temeljno pljačkala RS, sve vrijeme djelujući iz sjene kao pripadnik Drugog ešalona Sekte.


Direktor EPRS tada je bio Željko Kovačević, koji ga je zajedno sa Mrdom realizovao, te direktori ostalih ZP EP RS, dok je BECG d.o.o. predstavljao Bojan Kiso direktor, vlasnik i osnivač.


Pisao sam već u nekoliko navrata o ovoj pljački i pranju para, a BECG d.o.o. bio je tada bez stalno zaposlenih radnika, sa "okupljenom rodbinskom" radnom snagom, sa zaključenim ugovorima o djelu sa stranim državljanima... Iako je ta firma bila bez znanja i iskustva dobjla je višemilionski posao.


Milione je Kiso iznio u Srbiju, što je utvrdila i SIPA prateći tokove novca.


Veoma je interesantno znati da je Kiso srpski državljan sa australijskim pasošem i stanom u Kolumbiji, što je posebno interesantno.


Kiso je trenutno u bijegu i nedostupan vlastima Republike Srpske.


Mrda je idejni tvorac čitave operacije i (prikriveni) suvlasnik u firmi BECG d.o.o., a Kisu je  upoznao u Čileu, 2015 god.



Treba naglasiti da je  ZP „ELEKTRO-DOBOJ“  odbilo da potpiše ugovor, jer su nakon prezentacije „Usluga optimizacije i poboljšanja profitabilnosti MH ERS  i prilagođavanja poslovanja novoj organizaciji ...“ konstatovali da im ta usluga ne treba, te da ima posla sa nekompetentnim predavačima.


Nakon žestokog pritska Uprava  ZP „ELEKTRO-DOBOJ“  je 2020.g. potpisala ugovor sa BECG –om na iznos od 854.100,00 KM, ali su odbili realizovati potpisani ugovor.


Navedeno odbijanje Upravu ZP „ELEKTRO-DOBOJ“ je koštalo radnih mjesta i položaja.


Da podsjetim, pljačka je izvedena u periodu od svega sedam mjeseci: od 01.09.2017.-20.03.2018. godine.

 

Ukradeno 6,2 miliona KM, o čemu sam detaljno pisao, a BSCG, odnosno njeni vlasnici Mrda Kiso, od 2020. godine, pokušavaju da likvidiraju firmu, kako bi se pranje para zataškalo.




Od otetog novca, tokom 2020. godine, preko firme BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP d.o.o., Sarajevo - BECG, (koja je formirana samo za izvlačenje novaca i pljačkanje Elektroprivrede RS), njeni suvlasnici Ljubomir Mrda i Bojan Kiso izvukli su za sebe 2.373.971 KM i novac iznijeli u Srbiju. 


Firma BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP d.o.o., Sarajevo,je sa preduzećima iz sistema EP RS zaključila 2018. sljedeće pljačkaške ugovore: 


- MH „ERS“ MP a.d. Trebinje - izvukli 1.006.200 KM,



- MH „ERS“ MP Trebinje ZP“Elektrodistribucija“ a.d. Pale izvukli 1.041.300 KM,



- MH „ERS“ MP ZDP “Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina - izvukli  947.700 KM,



- MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Hidroelektrane na Drini“ - izvukli  953.550 KM,



- MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Hidroelektrane na Trebišnjici“  izvukli  933.660 KM



- MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka izvukli 1.298.700 KM



Direktor ZP "ElektroDoboj" je, nakon niza pritisaka, potpisao Ugovor sa Kisom, ali je odbio da isplati novac, pa je zato sada bivši direktor.

Dodik Milenku Cvijanoviću nije oprostio neučešće u pranju para, koje je izvedeno preko Mrde i Kise, vlasnika fantomske firme “BSCG”.


11.
Podatak koji precizno pojašnjava o kakvoj firmi je riječ glasi da nikada u navodnom sjedištu firme  pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, koja je vodila istragu o pranju novca, nisu našli nikoga, niti im se bilo ko od “nadležnih” bilo kada javio na telefon.