уторак, 19. јул 2022.

Samo bilmezu poput Narko Nešića može pasti na pamet da za predsjednika Republike Srpske građanima predloži čovjeka sa optuženičke klupe; Osnovni sud Banjaluka potvrdio da je u toku krivični postupak protiv Radislava Jovičića


Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Narko Nešić u posljednje vrijeme pokušava da ubijedi javnost u Republici Srpskoj da je njegova kombi stranka nekakav Treći Put. Ovdje treba reći da je DNS nekada, dok je na njegovom čelu bio Marko Pavić, bila ozbiljna politička stranka.


2. 

Moram priznati da mi Nešićeva ideja o Trećem Putu djeluje simpatično, pomalo i proročanski. Razlog je jednostavan - Nešićev Treći Put vodi pravo ka zatvorskim rešetkama.

 

3.

Što se tiče preostala dva Puta, stvari su tu već sada kristalno jasno. Prvi Put je put kojim korača Milorad Dodik, šef Crvene Sekte, a on vodi direktno ka Rusiji. Drugi Put je put kojim korača Opozicija (za sada su tu SDS, PDP i Pokret Nebojše Vukanovića), a taj put vodi ka preuzimanju vlasti u Republici Srpskoj.

 

4,

Što se tiče Narko Nešića i njegove kombi stranke, tu je ostala samo dilema da li će stazama Trećeg Puta, iza zatvorskih rešetaka, prvo završiti Nešić ili Radislav Jovičić. Kako sada stvari stoje, Jovičić je za nijansu bliže tome.



5. 

Osnovni sud Banjaluka mi je, 18.07., odgovorio da je pred tim sudom u toku krivični postupak protiv Jovičića, zbog kriminala koji je izvršio za vrijeme dok je bio Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (2013. - 2014. godina). On je tada budžet oštetio za iznos od 260.445,28 KM.

 


8.

Jovičiću se stavlja na teret krivično djelo Nesavjestan rad u službi, i to teži oblik, za koji je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina. Samo je bilmezu poput Narko Nešića moglo pasti na pamet da za predsjednika Republike Srpske predloži čovjeka kojem prijeti kazna zatvora od osam godina. Jedino čime se Jovičić može tješiti je to da će njegov mentor Nešić zbog svojih narko poslova biti osuđen na znatno dužu kaznu zatvora od osam godina.

 

9.

Za razliku od Nešića, koji je totalni idiot, Jovičić vrlo dobro zna zašto je zaigrao na kartu kandidature za predsjednika Republike Srpske. Jovičić se prije nekoliko mjeseci sastao sa Željkom Cvijanović u jednom ugostiteljskom objektu u Prnjavoru. Tom prilikom je dogovoreno da Jovičić unutar DNS-a obezbijedi podršku za pomenutu kandidaturu, dok je njemu od strane Cvijanovićeve obećano da će u slučaju da Crvena Sekta opstane na vlasti on dobiti poziciju Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 

10.

Treba reći da je Cvijanovićeva u pomenutom razgovoru imala samo ulogu Dodikovog kurira. Postavljanjem Jovičića za Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, pod izgovorom da je DNS pomogao u izborima kandidatima Crvene Sekte, Dodik bi našao elegantan način da trajno eliminiše Dragana Lukača iz bilo kakvih kombinacija prilikom formiranja Vlade. Ne treba zaboraviti da je upravo Lukač najzaslužniji za podizanje optužnice protiv Jovičića i da bi mu se ovaj sasvim izvjesno promptno osvetio da dođe na poziciju Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

11. 

Na kraju, treba reći da se radi samo o pustim željama pomenutih, jer je već sada sasvim izvjesno da će Opozicija preuzeti vlast u Republici Srpskoj i da će i Jovičić i Lukač ostatak „karijere“ provesti iza rešetaka. Što se tiče Dodika, on će im vjerovatno slati razglednice iz Moskve. (nastaviće se)