уторак, 26. јул 2022.

Lažljivi Dodik i njegova još lažljivija istraživanja javnog mnjenja


Piše: Slobodan Vasković

 

Prije nekoliko dana, prilikom gostovanja na javnom servisu, Milorad Dodik je nemušto pokušavao da ubijedi i sebe i javnost kako Crvena Sekta među biračima „dobro kotira“. Tako je Dodik iznio podatak da prema istraživanjima ta stranka među biračima u Republici Srpskoj uživa podršku od 34 - 37,4 %.

 

Dodik, podrazumijeva se, nije predočio javnosti naziv agencije koja je vršila ta istraživanja. Razlog je jednostavan, radi se o nepostojećim istraživanjima. Dodikove fantazije o pomenutim procentima imaju isključivo za cilj „bildanje“ samopouzdanja kod članova Crvene Sekte.

 

Dovoljno je da na pomenutom snimku obratite pažnju na govor tijela vidno nervoznog Dodika, da shvatite da u njegove riječi može povjerovati samo Srđan Mazalica. Dodiku više ne vjeruje čak ni Vlado Crta Đajić, koji se sve češće žali saradnicima da je Dodik nedovoljno aktivan i da će Crvena Sekta doživjeti teški poraz, posebno u Banjaluci.

 

Nakon debakla režimskih stranaka na proteklim izborima u Banjaluci i Bijeljini, među članovima Crvene Sekte je zavladala poprilična apatija. Dodik izmišljenim podacima o rejtingu te stranke pokušava da koliko toliko vrati samopouzdanje i motiviše Sektaše za predstojeće opšte izbore.


Zanimiljva je Dodikova konstatacija „mnogi prave ankete, i zainteresovani i nezainteresovani“. To je tačno, jer su u proteklih šest mjeseci reprezentativne agencije vršile nekoliko istraživanja javnog mnjenja, a svako od tih istraživanja je pokazlo da se rejting Crvene Sekte kreće do 25 %.

 

Ipak, Dodika puno više brinu podaci o rejtingu kandidata za inokosne pozicije. Sva istraživanja su pokazala da Dodik i Željka Cvijanović imaju ozbiljan zaostatak u odnosu na Jelenu Trivić i Mirka Šarovića. Za Dodika je posebno alarmantno to što razlika u korist Jelene Trivić niti u jednom od tih istraživanja nije bila manja od 17 %.


Na kraju, treba podsjetiti javnost na pouzdanost Dodikovih istraživanja iz prethodnih izbornih ciklusa. Lokalni izbori u BiH su održani 15.11.2020. godine. 

"istraživanje" 28.10.2020.

Neposredno prije održavanja tih izbora, Dodik je preko javnog servisa pustio u etar podatak da prema istraživanju Igor Radojičić ima podršku 62 % birača, a Draško Stanivuković 38 %.

 

rezultat izbora za gradonačelnika Banjaluke
Ubrzo nakon toga je uslijedio hladan tuš za Dodika i Sektaše, jer je opozicioni kandidat ostvario ubjedljivu pobjedu u Banjaluci, sa 54,43 % naspram 45,57 % koliko je dobio režimski kandidat.


Demolirani Radojičić

Toliko o vjerodostojnosti Dodikovih istraživanja.