среда, 27. јул 2022.

Spašavanje vojnika Dodika, u vrlo vrlo jeftinoj režiji hrvatskih službi; Operacija „Most za most“ potonula zajedno sa Dodikovim rejtingom

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Već neko vrijeme je svima koji se ne odazivaju na imena Srđan Mazalica i Radovan Kovačević jasno da je Milorad Dodik glavni agent hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini. Dokaza je mnogo, od prodaje jasenovačke građe, pa do zalaganja za treći entitet.


2. 

Moram priznati da je Dodik dugo godina vješto prikrivao da je marioneta šefova u Zagrebu i da mu je jedan od osnovnih ciljeva uništenje Republike Srpske. On je u vladavini dugoj sedamnaest godina uspio da potpuno ekonomski opustoši Republiku Srpsku, kao i da iz nje otjera trećinu stanovništva.

 

3.

Ipak, svakoj priči prije ili kasnije dođe kraj, pa i Dodikovoj. Iako se radi o vještom manipulatoru, on je dosta jeftino „pao“, i to na projektu Pelješki most.


"Jutarnji lisst"

4. 

Pelješki most je zvanično otvoren 26.07.2022. godine. Istog dana, dnevne novine Jutarnji list, koje izlaze na teritoriji Hrvatske, objavile su tekst pod nazivom „Politička pozadina, Operacija Most za most ili kako je Pelješac postao vitalni nacionalni interes Milorada Dodika“.

 

izmišljena operacija "Most za Most"

5.

Jasno je kao dan da su hrvatske službe ciljano pustile taj tekst u etar, i to upravo na dan službenog otvaranja Pelješkog mosta, a sve sa ciljem „pranja“ Dodika. Moram priznati da je tekst dosta naivan, jer se pokušalo Dodika prikazati kao vještog državnika koji trampi Pelješki most za most u Gradišci.


"Geograf"

 6.

Radi se, naravno, o jeftinoj podvali, jer je još 2015. godine Evropska unija na samitu u Beču odobrila sredstva za izgradnju mosta u Gradišci. Vjerujem da je svima osim Srđanu Mazalici jasno da Evrpska unija ne može da odobri sredstva za izgradnju mosta ako već nije dogovorena izgradnja istog.

 

Odluka EU o izgradnji mosta u Gradišci 2015. godine

7.

O tome u kojoj mjeri je Dodik zainteresovan za život građana u Republici Srpskoj najbolje govori slučaj Trgovske gore, koji treba posmatrati paralelno sa izgradnjom Pelješkog mosta. 


Rezolucija parlamrnta BiH o neprihvatanju izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori

U maju 2016. godine Parlamentarna skupština BiH je donijela Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori


Rezolucija parlamenta Bih o neprihvatanju izgradnje odlagalašita na Trgovskoj gori

Tada je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bio Mladen Bosić, a PDP i SDS su bili dio parlamentarne većine, dok je Crvena Sekta bila u opoziciji na nivou BiH.

 

8.

U naredne dvije godine Hrvatska nije preduzimala bilo kakve radnje po pitanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, sve do izbora Dodika za člana Predsjedništva BiH. 


Dodik je na tu funkciju izabran 07.10.2018. godine, da bi samo poslije mjesec dana, 09.11.2018. godine, Vlada Hrvatske donijela Odluku o donošenju nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. Upravo sa tom odlukom je započela realizacija plana Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.


Odluka Vlade Hrvatske

9.

Vratimo se na Pelješki most. Na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 16.07.2019. godine, Dodik je stavio veto na zaključak o tome da se pozove Hrvatska na obustavljanje radova na izgradnji Pelješkog mosta. 



Samo dva dana kasnije, Narodna skupština Republike Srpske je potvrdila Dodikov veto. Time su Hrvatskoj date odriješene ruke da dovši izgradnju Pelješkog mosta. 


10.

Podrazumijeva se da je tada Dodik imao mogućnost da uslovi vlast Hrvatske da odustane od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a što, naravno, nije učinio.





11.

Na kraju, treba reći da je sada više nego jasno da će Hrvatska izgraditi pomenuto odlagalište i da će time ugroziti živote i zdravlje oko 250.000 stanovnika Bosne i Hercegovine. Što se tiče Republike Srpske, ugroženo će biti stanovništvo Krupe na Uni, Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice. Građani tih opština će imati priliku da već na izborima u oktobru ove godine objasne Dodiku, Plenkoviću i Milanoviću šta misle o njihovom zajedničkom projektu na Trgovskoj gori. (nastaviće se)