петак, 22. јул 2022.

Kad Dodik “zine”


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik prodaće većinski dio kapitala Rudnika žljezne rude “Ljubija kompaniji „American – Canadian Consortium SE-GDEC CORP“ za 50,7 miliona KM.


Toliko je on izračunao da vrijede akcije čijom kupovinom će navedena firma postati većinski vlasnik rudnika.


Firma je zaista “moćna” - ne posjeduju ništa, sem dobre volje da učestvuju u prevari i otimanju rudnika zajedno sa Dodikom.


Riječ je o fantomskoj firmi koja ima jednu “virtuelnu kancelariju” koja je “locirana” negdje u Njujorku. I to je to.


Šef “virtuelne kancelarije” može biti i u Bakincima.


Ovaj “veliki” posao je Dodikov standard - podugačko ime “investitora” iza kojeg je duboka praznina. Novac je iz nekog od njegovih crnih fondova. 


2. 

“Aluminu” Dodik želi da pokloni Gordanu Pavloviću Gociju, vlasniku kriminalne firme “Pavgord”  i Zoranu Stevanoviću, jednom od Kumova Kavačkog Klana u RS, jednog od ogranaka ganga iz Crne Gore.


“Aluminu”, vrijednu 600 miliona KM, poklanja za 45 miliona KM. Nakon što su se javili i drugi zainteresovani, odjednom se Zora Vidović, ministarka finansija i dobre kapljice, “sjetila” bankarskih garancija. 


Ne postoje nikakvi podatki/uslovi koji se tiču tražene garancije, kao i koji su uslovi prodaje potraživanja. Na upite zainteresovanih ponuđača, Ministarstvo finansija RS nije dostavilo konkretne odgovore, niti omogućilo bilo kom ponuđaču da uđe u proceduru pribavljanja tražene garancije!Ministarstvo finansija koje vodi Zora Vidović, a koja je morala da zna za više nego spornu komunikaciju sa e-maila ministarstva, nije dalo odgovor na pitanja:

  1. Šta je zakonski osnov ove prodaje potraživanja?
  2. Da li postoji odluka Vlade o javnom nadmetanju, te da li je oglašeno javno nadmetanje?
  3. Koji su uslovi prijave za javno nadmetanje?
  4. Koja vrsta bankarske garancije se zahtjeva, koji je rok trajanja, koji su uslovi naplate, ko su
    korisnici garancije? Koji su podaci za aktivaciju garancije?


“Prodaja” firme “Alumina” vrđi se nepotpisanim mejlovima odaslanim iz Ministarstva finansija na adrese “zainteresovanih”.


Neki mejlovi su veoma “sadržajni”, puni “konkretnih” podataka, uputa i sve ga ostalog potrebnog za tako jedan ozbiljan posao prodaje.


U njima je navedeno: “Referirajte se na vašu ponudu”!


Zaista izvanredno - “studiozno”, “profesionalno”, a svi traženi odgovori na pitanja koja sam naveo, sadržani su u riječi “Referirajte”. 


Očekivani odgovori su, valjda, “Referirali smo se”. 


Nakon čega će Dodik odlučiti da “Aluminu” pokloni Pavloviću, Stevanoviću i, naravno, sebi! 


Pljačka manje više, ionako su gotovi.


3.  

Narko”General” Siniša Kostrešević se, kako saznajem, 21.07.o.g., baš iznervirao - Neko mu je dojavio da će biti uhapšen. Bez mogućnosti da se “referira”. 


Ne bih se iznenadio da i on pobjegne na Kozaru, kao i njegov prijatelj profesionalni ubica Milivoje Lovrenović Čaruga. I odatle krenu u “gerilski rat” protiv svih koji žele da im uskrate slobodnu trgovinu narkoticima. I likvidacije nepodobnih.


4.

Da li će sa njima i Kavčanin Milosav Savković, načelnik Sektora za integritet i zakonitost u radu MUP RS, koji drhti od straha u tolikoj mjeri da ga je neprijatno gledati.


Inače je tu spodobu neprijatno gledati, kao i njegovog kurira Nikolu Aleksića, zaposlenog kod Ministrioda Srebrenke Golić.


Savković, zasad, ima skrovište na jednom autootpadu. Gdje se sijeku ukradeni automobili.


5.

Dodik je konačno objavio “istraživanja” javnog mnjenja koja nije pocijepao i, uzged, prebio onog koji se usudio da mu ih dostavi.


A dostavljaju se tako što Sektaši izvlače “šibicu”, pa onaj sa najkraćim izvučenim dijelom mora ući sa istraživanjima. Nakon čega ga iznesu.


Sektaški “rejtingaši” su na kraju domislili da mu napišu koliko “zine”. A on baš zna da “zine”. I toliko je “zinuo” sa posljednjim rejtinzima da mu umalo nije pozlilo - nije lako toliku laž prevaliti čak ni preko njegovih usta.  (nastaviće se)