четвртак, 9. децембар 2021.

Ljuban Ećim Hrvatskoj obavještajnoj službi - SOA prodaje informacije o namjerama, potezima, privatnom životu… pripadnika državnog vrha Srbije; Sličnu saradnju ima i sa OSA BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Ljuban Ećim, ubica i zločinac, šef beogradskog dijela NarkoKartela koji je razorio Republiku Srpsku, već četiri godine je saradnik Hrvastke obavještajne službe - SOA.


U tom periodu, Ećim je imao niz sastanaka sa agentima SOA, isključivo na teritoriji Srbije, jer zlikovac ne smije otići ni u jednu drugu zemlju.


2.

Ećim je, prema nekoliko nezavisnih izvora koji su mi potvrdili ove informacije, agentima SOA davao informacije o djelovanju i namjerama vrha Srbije do kojih je dolazio preko mnogobrojnih veza koje je ostvario u toj zemlji.


3.

Srbija i Hrvatska još uvijek su u “Hladnom ratu” i Ećim je bio vrlo koristan za SOA, ne samo zbog informacija koje im je prodavao, već i zbog izazivanja niza nereda i premlaćivanja u Beogradu, posebno u situacijama kada je to vlastima Srbije najmanje odgovaralo.


Ećim je to radio po nalogu SOA. 


5.

Ećim je prodao SOA brojne informacije i iz Republike Srpske i BiH, do kojih je došao preko NarkoKartela koji je kontrolisao, a čiji članovi su, ujedno, bili i pripadnici paraobavještajne službe Milorada Dodika, kojoj je on na čelu.


6.

Tako je NarkoKlan, koji vode Ećim (Beograd), te Siniša Kostrešević, Narko”General” i direktor Policije, Igor Dodik i zvornička trojka Kumova - Siniša Mijatović, Zoran Stevanović i Dejan Ilić - Tigar, imao trostruku ulogu: međunarodna i lokalna trgovina narkoticima, paraobavještajna služba Milorada Dodika i kolektor za skupljanje informacija koje je Ećim prodavao SOA.


7.

U kolikoj mjeri su ostali Kumovi Narko”Kartela” znali za Ećimove izuzetno bliske veze sa SOA, pokazaće istraga koja se vodi protiv svih njih.


8.

Ubica i zločinac Ećim, koji se predstavlja kao “veliki Srbin”, najgori je toksični šljam i, sa aspekta Srbije, veleizdajnik.


9.

Nije to nikakvo iznenađenje, jer se Ećim i sada nudi i drugim obavještajnim službama kao saradnik samo da bi spasio svoju bijednu kožu.


10.

Njegova bijedna koža je bezvrijedna, jer će po svim navedenim osnovama završiti u zatvoru i biti presuđen na višedecenijsku robiju, kako zbog teških kriminalnih radnji, neprijateljskog rada protiv vrha Srbije, uništavanja Republike Srpske, tako i zbog ratnih zločina koje je počinio tokom rata u Banjaluci i okolnim gradovima nad Bošnjacima, Hrvatima, ali i nad pojedinim Srbima, koji su likvidirani po njegovom naređenju.


11.

Ećim je postao saradnik SOA kako bi pokušao spriječiti procesuiranje za ratne zločine i to mu je sve dosad polazilo za rukom, jer je bivši Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić maksimalno usporavala istrage protiv njega i njegove ubilačke ratne ekipe.


Iako je proiv Ećima podignuta optužnica za ratne zločine, on je još uvijek na slobodi, a nejasno je zašto BiH ne traži njegovo hapšenje.


12.

Drugi važan razlog Ećimovog veleizdajničkog, antuljudskog, antisrpskog, rada je što su mu pojedinci iz SOA omogućavali prevoz narkotika (da bi narkotici iz BiH preko Hrvatske išli ka EU, morao je imati svoje ljude i na hrvatskoj strani granice sa BiH koji su drogu propuštali).


13.

Treći, ništa manje bitan, ali izuzetno morbidan, razlog je skrivanje njegovih ubica na teritoriji Hrvatske.


14.

Podsjetiću da je Siniša Šakić, zvani Kinez, mjesec dana prije ubistva Slaviše Ćuluma (likvidiran 15.05.2020. godine), boravio u Hrvatskoj, odakle su ga noć prije ubistva Ećimovi vojnici prebacili u BiH.


15.

Šakić je, zajedno sa Milivojem Lovrenovićem Čarugom likvidirao Ćuluma, a potom su obojica pobjegli prema Gradiši. Ponovo su ih Ećimovi vojnici prebacili u Hrvatsku, a Kinez se  predao 26.05.2020. godine, tako što je iz Hrvatske došetao do graničnog prelaza u Gradišci, gdje je i uhapšen, jer je za njim bila raspisana potjernica samo dan nakon likvidacije Ćuluma, 16.05.2020. godine.


Bio je ubijeđen da ima savršen alibi, ali on i Lovrenović načinili su, tokom likvidacije i nakon nje, nekoliko velikih grešaka.


16.

Kinezov DNK pronađen je u grmlju u kojem su čekali Ćuluma, a preko Skaj aplikacije su poslali dvije fotografije: na jednoj su njih dvojica kako čekaju u grmlju Ćuluma, a na drugoj je tijelo likvidiranog Ćuluma. 


Uz to su mnogo na Skaj aplikaciji pisali o likvidaciji Ćuluma.


Lovrenović je Ećimov kum, koji je imao veoma bliske veze sa Kostreševićem, kako lične, tako i preko Skaj aplikacije. Ećim je saučesnik u likvidaciji Ćuluma, jer je bio logistika ubicama.


Lovrenović ima i državljanstvo Hrvatske. Njegov sin Dušan, za kojim tragaju SIPA i MUP RS, zapalio je motor kojim su Čaruga i Kinez pobjegli sa mjesta na kojem su likvidirali Ćuluma.


17.

Nije nikako realno da SOA nije znala da se na teritoriji Hrvatske kriju dvojica Ećimovih pucača, ali nisu uopšte reagovali, kako bi platili Ećimu za informacije o djelovanju i namjerama vrha Srbije.


18.

Ponašanje SOA nije nikakvo iznenađenje - tako djeluju sve obavještajne službe, posebno u situaciji kada rade protiv neke koju smatraju neprijateljskom, što je u ovom slučaju srpska BIA.


19.

Slična situacija je bila i nakon likvidacije Strahinje Stojanovića u Beogradu, koju je izvršio Čaruga. 


Već sam pisao o tome da je Ećim, preko Svetlane Ražnatović, uspostavio kontakt sa Bobanom Kusturićem koji je, nakon dogovora sa Sinišom Kostreševićem, letjelicom Helikopterskog servisa Vlade RS, prebacio Lovrenovića u Gradišku.


Lovrenović je nekoliko dana sasvim mirno, kao da se ništa nije desilo, bio u tom gradu, ali nakon što su vlasti Srbije otkrile da je on ubica, nestao je u Hrvatskoj.


20.

Nema dileme da mu je Ećim dojavio da se skloni, jer je preko svojih veza u Beogradu saznao i prije objave da je Čaruga egzekutor, nakon čega mu je javio da se sakrije.


21.

Čaruga se neko vrijeme krio u Hrvatskoj, a onda su ga ponovo prebacili u BiH, gdje je donedavno sasvim mirno živio u Gradišci. Štitio ga je Kostrešević, a nedavna akcija njegovog hapšenja je propala, jer mu je neko od vojnika Narko”Generala” dojavio da se skloni.


Ećim je organizovao i likvidaciju Slaviše Krunića po dogovoru sa Sašom Milakovićem.


Ećim ima kontakte i u Agenciji Srbije, ali, prema mojim informacijama, oni nisu znali, za njegove bliske veze i saradnju sa SOA.


22.

Važno je naglasiti da Ećim unutar OSA BiH ima niz saradnika. Nedavno sam pisao da je jedan od Ećimovih bliskih saradnika i Siniša Rakita, savjetnik direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića. 


Rakita gotovo svakodnevno komunicira sa Ećimom; Obojica su bili na Skaju, ta komunikacija je razbijena, a često odlazi kod Ećima u Beograd. U nekoliko navrata su ga propratile službe Srbije i sve dokumentovale.


23.

Nije Rakita jedini saradnik zločinca Ećima iz OSA BiH; Ima ih još mnogo, najviše srpskih kadrova, posebno onih koji su još za vrijeme i nakon rata bili pripadnici Obavještajne službe RS, ali među njegovim saradnicima ima značajan broj agenata OSA BiH i bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.


Smatra se, potpuno pogrešno, da je ta komunikacija jednosmjerna, onosno da Rakita i ostali podnose izvještaje Ećimu. 


24.

Ta komunikacija je dvosmjerna, jer Ećim preko njih šalje informacije o onome što interesuje OSA BiH: od namjera političkog vrha Srbije do brojnih drugih informacija koje su interesantne za OSA.


Ećim je po navedenim pitanjima najznačajniji saradnik OSA BiH iz Srbije. (nastaviće se)