уторак, 23. новембар 2021.

Ećimova Klopka za Slavišu Krunića: Novi detalji i tragovi koji bi mogli da vode ka Igoru Dodiku, kao mogućem inspiratoru ubistva vlasnika firmi "Sector"


Piše: Slobodan Vasković


1.

Likvidacijom Slviše Krunića, 22.04.2019. godine, Ubilački režim Milorada Dodika, čiji je sastavni dio Narko Kartel koji predvodi zajedno sa sinom Igorom, Ljubanom Ećimom, njegovim zaštitnikom Markom Parezanovićem i nizom drugih osoba, čija imena sam često navodio, ostvarili su nekoliko veoma važih ciljeva po njih:

-firme “Sector Security” koja je, defakto, bila mala vojska zaštitara, stavljena je pod punu kontrolu,

-uzeli su sve poslove ubijenog Krunića,

-uzeli su firmu “Sector ADS” koja je čuvala dokumentaciju propale “Banke Srpske, što je veoma veoma bitno,

-Uzeli su mu i suprugu, sa kojom živi Igor Dodik

-riješili su se Krunića zauvijek


2.

Ispunjenjem svih navedenih ciljeva, do  kojih je vladajući NakoKlan došao likvidacijom Krunića, riješili su brojne potencijalne probleme koje su mogli imati sa Krunićem.


3.

Nekoliko činjenica je bitno navesti prije nego nastavim.


I Milorad i Igor Dodik sastajali su se nekoliko puta, tajno, sa Ljubanom Ećimom u Beogradu.


Međutim, njihova glavna veza sa pripadnikom vrha beogradskog podzemlja bio je Predrag Ćeranić, član Savjeta za zaštitu Ustavnog poretka RS, beskrupulozna ličnost, bez ikakvog karaktera, koja je u opijatima već dvije decenije, i dok je bio sluga drugih gazdi.



4.

Druga veza sa vrhom dijela Beogradskog Klana, preciznije sa Parezanovićem, su nasilnik i ubica u pokušaju Budo Stanković, Dodikov kum i njegov sin Predrag, koji su na stalnoj vezi sa odmetnutim visokim funkcionerom Agencije.

Predrag Stanković i Marko Čolić, presuđen
zbog pokušaja likvidacije novinara VladeKovačevića


5.

Marko Parezanović, kojeg su u Republici Srpskoj dočekivali kao “državnika” (svaki put kada je dolazio imao je veliku policijsku pratnju i obezbjeđenje), odsjedao je  u apartmanima restorana “Kej”, koji je vlasništvo Bude Stankovića.


6.

Ni najmanje mu nije smetalo što je Budo Stanković naručio ubistvvo (nije uspjela likvidacija) Ljube Gladovića (nedavno su otkriveni počinioci koji su mu pucali u usta, ali je srećom preživio), niti što je počinio niz drugih zlodjela kao što je teško premlaćivanje Ćane Babić (09.03.2017.), tada visoke funkcionerke RUGIP-a koja je prestala da ga sluša.



7.

Dodikov kum Budo Stanković i njegov sin Predrag su, izvan svake razumne sumnje, naručioci pokušaja likvidacije novinara Vlade Kovačevića (26.08.2018.), koji je napad njihovih batinaša jedva preživio.

8.

Vratimo se “slučaju likvidacije Krunića”: Njemu je veoma ozbiljno prijećeno u niz navrata i on je čak nekoliko puta išao u Beograd na sastanke sa Ljubanom Ećimom kako bi pokušao da izgladi nesporazume sa Miloradom i Igorom Dodikom i Sašom Milakovićem, koji je od njega potraživao pola firme “Sector security”.


9.

Sa svim tim sastancima bio je upoznat Parezanović, ali Krunić nije shvatao da ga sve vrijeme utjeruju u klopku: Prijetili su mu Dodikovi i Milakovićevi batinaši i ubice, potom bi se našao neko “dobronamjeran” da mu sugeriše da ode na sastanak sa Ećimom, koji je Milakoviću šef, a ima odlične veze sa oba Dodika, što je on i učinio, smatrajući da će riješiti opasnosti po život, ne razumijevajući da ga, na taj način, pripremaju za likvidaciju u pogodnom trenutku.


10.

Presudni momenat koji je odlučio da se donese odluka o likvidaciji Krunića je kada je jedna od njegovih firmi, “Sector ADS”, dobila dokumentaciju “Banke Srpske” na čuvanje. Krunić je učinio sve da dobije taj posao, vrijedan 327.600 KM, a odluka o tome da “Sector ADS” dobije te dokumente na čuvanje deset godina, donešena je septembra 2018. godine.


11.

U dokumentima “Banke Srpske” su direktni dokazi o teškom kriminalu Milorada Dodika i njegovih saradnika. Krunić je, očito, smatrao da će ga posjedovanje tih dokumenata sačuvati, ali to je bila kobna greška, jer NarkoKlan nije smio sebi dozvoliti da dokazi o njihovom privrednom kriminalu i pranju novca budu van njihovog posjeda.


12.

Na ovom mjestu važno je napomenuti da Igor Dodik otpočinje vezu sa Tamarom Krunić, suprugom ubijenog Slaviše, nekoliko mjeseci prije njegove likvidacije.


Ovom činjenicom zaokruženi su razlozi “NarkoKlana za likvidaciju Krunića, koji nije znao za vezu Igora Dodika i svoje supruge Tamare.



Da li je Igor Dodik direktno tražio da se Krunić likvidira, odnosno da li je on inspirator ubistva, za šta postoje tragovi, saznaćemo nakon hapšenja Ećima u narednih nekoliko mjeseci.


13.

Izvjesno je da je Ećim, uz znanje Parezanovića, odigrao ključnu ulogu u pripremi likvidacije Krunića: On je stalno poticao Milakovića, koji je potpuni idiot, da vrši pritisak na Krunića i zahtijeva pola zaštitarske firme “Sector” za sebe, kako bi ga naveo da zatraži i likvidaciju Krunića koji mu nije htio dati udio u firmi.



Milakovića, koji je narkodiler i makro, je nakon likvidacije, smjestio na sigurno i zaštitio Parezanović.


14.

Nakon što je Milaković zatražio od Ećima da, za račun starih dugova, organizuje likvidaciju Krunića, krenuo je Ećimov plan da se realizuje.


On je zadužio Benedija Đukanovića i Emilija Balda, koji su njegovi stopostotni vojnici, da likvidiraju Krunića.



15.

Đukanović je angažovao Rodoljuba Gajića, pratioca Tamare Krunić, i Željka Kovačevića, bandita spremnog na sve i narkodilera koji je prodavao kokain flex. Flex-om im je i avansiran dio cijene za likvidaciju.

16.

Veoma je važno primijetiti da je glavni “tiper” ubilačke ekipe bio Rodoljub Gajić, pratilac Tamare Krunić, koja je u to vrijeme već bila u vezi sa Igorom Dodikom, a ne neko od onih koji su čuvali Slavišu Krunića.


17.

Ova činjenica se mora detaljno istražiti kako bi se saznalo po čijem nalogu je Gajić davao informacije Đukanoviću i Kovačeviću i da li je to bilo baš zbog sitnog duga koji je imao prema Kovačeviću, kojeg je, nakon ubistva Krunića, sa leđa likvidirao Benedi Đukanović?!

18.

Slaviša Krunić je likvidiran 22.04.2019. godine u neposrednoj blizini Banjaluke, u selu Glamočani, gdje je imao imanje. Imanje preko puta njegovog pripada Ljubanu Ećimu, odnosno njegovoj supruzi Sanji.

19.

Ećimova supruga Sanja je i njegov glavni kurir koja prenosi najvažnije informacije i naređenja Ećimovim vojnicima u Banjaluci, pa samim tim i Siniši Kostreševiću, direktoru Policije RS i Narko”Generalu”.


Kostreševićev neposredni šef je Igor Dodik i to mnogo bitniji od svog oca Milorada.



Odmah po likvidaciji Krunića, Igor Dodik i Tamara Krunić gotovo javno nastavljaju svoju vezu.


20.

Istovremeno, firma "Prointer" (“Infinity ADS”), iza koje stoje Milorad i Igor Dodik, preuzima firmu “Sector ADS”, pa samim tim i dokumentaciju “Banke Srpske”, što je bio jedan od najbitnijih ciljeva likvidacije.


“Prointer” je krajem februara 2020. godine preuzeo “Sector ADS”.


21.

Na kraju ovog dijela važno je navesti slučaj od prije nekoliko mjeseci kada je Igor Dodik došao na imanje Krunićevih. 


Tada je jedan od bliskih članova porodice likvidiranog Krunića rekao: “Šta će ovaj ovdje, kako smije da dolazi”, na šta mu je Tamara Krunić brutalno odgovorila: “Ako ga još jednom pomeneš, progutaće te noć”! (nastaviće se)