понедељак, 8. новембар 2021.

Parezanović, Ećim, Kokeza, Dodik, Kostrešević… glavni zaštitnici Zvorničkog NarkoKlana; Ećim je organizovao ubistvo Slaviše Krunića; Ubicu Željka Kovačevića ubio je Benedi Đukanović, koji je zajedno sa njim likvidirao Krunića i njegovog pratioca Pavlovića

Marko Parezanović

Piše: Slobodan Vasković


1.

Bezbjednosni organi Srbije provode detaljnu, sveobuhvatnu, istragu protiv Marka Parezanovića, visokog obavještajnog funkcionera, zbog sumnje da je stvorio Zločinačku organizaciju kojom je štitio poslove NarkoGrupa i velikih kriminalaca, švercera visokoakciznom robom.


2.

Parezanovićeva Zločinačka Organizacija bavila se i iznudama, ucjenama, zastrašivanjem, političkim inženjeringom u Republici Srpskoj, ali i, kako moji nezavisni izvori tvrde, mnogo težim zločinima od navedenih.


3.

Parezanović je, prema mojim saznanjima, ali i dokazima koje posjedujem, ali ih ne objavljujem zbog zaštite izvora, teško zloupotrebljavao funkciju u Agenciji, koristeći alate institucije u kojoj radi, uticaj i moć koja mu ona daje, za lične svrhe, sa samo jednim ciljem - enormno bogaćenje. 


4.

U Parezanovićevoj Zločinačkoj grupaciji su, najmanje, dvojica nižerangiranih operativaca, ali i visoki funkcioner Uprave krim policije Beograda Blagoje Simić. 


Blagoje Simić
5.
Veselin Milić, načelnik Policijske Uprave Beograd, upoznat je sa zločinačkim djelovanjem Simića; Milić je, po dolasku na čelo Uprave, napravio "veliko spremanje", detaljno čišćenje i rokade u toj upravi; Na taj način je kvalitetno promijenio "krvnu sliku" Uprave na bolje i riješio se brojnih negativaca spremnih na saradnju sa podzemljem. Milić je svjesno Simića ostavio u krim-službi kako bi mogao pratiti njegove konekcije i doći do čvrstih dokaza protiv njega. 

Veselin Milić

6.

Simić je dio Parezanovićeve grupe, a na platnom je spisku Zorana Stevanovića, jednog od Kumova Zvorničkog NarkoKlana, zajedno sa Dejanom Ilićem Tigrom i Sinišom Mijatovićem.


Simić je rodom iz Milića (BiH) i Stevanović ga je vrlo lako angažovao, uz pomoć Parezanovića.


Zoran Stevanović

7.

Svi ostali članovi Parezanovićeve zločinačke grupe su izvan institucija, iz krim miljea, a jedan od najznačajnijih saradnika mu je Ljuban Ećim, šef NarkoKlana, reketaš, ucjenjivač, a veže se i za organizaciju nekoliko ubistava. Uz sve navedeno, Ećim je šef Dodikove paraobavještajne službe, sastavljene od najgorih kriminaalaca i zločinaca, još od početka 2014. godine.


Svetlana Ražnatović i Ećim

Ećim se veže i za organizovanje, između ostalih, ubistva Slaviše Krunića, kojeg su likvidirali njegovi vojnici Benedi Đukanović i Emilio Baldo. Treći član ubilačkog trojca je Željko Kovačević, koji je pogođen tokom napada, nakon čega je zbog obilnog krvarenja podlegao. Ubijen je tada (22.04.2019.) i Krunićev pratilac Žarko Pavlović, a teško ranjen njegov vozač Goran Ilić.


Baldo (lijevo), Benedi (desno)
Krunić (žrtva sačekuše) u krugu


Vjerovalo se da je vozač Ilić, iako teško ranjen, zapucao na napadače, pogodio Kovačevića u butnu arteriju, nakon čega je ubica iskrvario.


ubica Željko Kovačević, ubijen prilikom sačekuše za Krunića

Međutim, prema najnovijim saznanjima, Kovačevića je ubio Benedi Đukanović iz automatske puške. 


Rodoljub Gajić, pripadnik firme Sektor" koja je bila u Krunićevom vlasništvu, je pratio njegovo kretanje i dojavljivao ubilačkoj trojci preko Kovačevića i Đukanovića.


O svemu ovom ću uskoro opširnije pisati.


8.

Ećim je jedan od Ugovarača "poslova" za svog kuma Milivoja “Čarugu” Lovrenovića, profesionalnog ubicu koji je likvidirao Strahinju Stojanovića (pripadnika beogradskog krim miljea), o čemu Agencije Srbije imaju sve dokaze; "Čaruga" je ubio i niz drugih lica kako u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.


Čije likvidacije je ugovorio, pokazaće temeljna istraga kojom je Ećim obuhvaćen zajedno sa svojim zaštitnikom Parezanovićem.

Milivoje "Čaruga" Lovrenović

9.

Da podsjetim, nakon likvidacije Stojanovića, “Čarugu” je helikopterom Vlade RS iz Beograda izvukao Boban Kusturić, pilot Milorada Dodika. Učinio je to po dogovoru sa Sinišom Kostreševićem, “Generalom” Zvorničkog NarkoKlana, i Ljubanom Ećimom, a svemu je posredovala Ećimova bliska prijateljica.


NarkoPilot i prevoznik ubica Boban Kusturić

10.

Parezanović već godinama “pokriva” Ećima, a zato je odlično plaćen od Zvorničkog NarkoKlana, sa kojim ima izvrsnu saradnju i čije kumove je štitio godinama.


Za tu zaštitu, Parezanović je primao ogromne količine novca od kojeg je kupio brojne nekretnine u Beogradu.

Marko Parezanović
11.

Parezanović, zajedno sa Ećimom, reketira i brojne javne ličnosti iz RS iz političkog miljea, za koje se zna da su, kriminalnim načinima, stekli bogatstvo. Zauzvrat, dosad im je uspijevao obezbijediti zaštitu od progona u Srbiji, ali to više ne može da čini, jer je u “Slobodnom padu”, nakon što su raskrinkani njegovi prljavi poslovi sa Ećimom i činjenica da je osnovao, zajedno sa Ećimom, sopstvenu Zločinačku organizaciju koja podržava NarkoKlanove.


12.

Parezanović i Ećim godinama su bili angažovani na razbijanju opozicije u Republici Srpskoj, a za to ih je plaćao Dodik, koji je, uz novac, obezbijedio da Ećim može preko granice da preveze šta hoće, jer je pripadnik njegove zločinačke organizacije Zdravko Cvjetinović ostavljen unutar Uprave za indirektno porezivanje kao glavni funkcioner za carine.


Zdravko Cvjetinović

13.

Cvjetinović, kojeg kontrolišu Ećim i Parezanović, zadužen za granice BiH, zajedno je, sa Milošem Tomićem, bivšim direktorom Carine Srbije, koordinisao prebacivanje velikih tovara narkotika i švercovanih visokoakciznih roba, preko granice, u oba pravca.

Miloš Tomić

Tomić je bio pod direktnom kontrolom Slaviše Kokeze, koji se sumnjiči da je samo na švercu visokoakciznih roba oštetio budžet Srbije za 620 miliona evra.


Slaviša Kokeza

14.

Ključni Parezanovićev i Ećimov zadatak bio je zaštita Dejana Ilića Tigra, jednog od Kumova Zvorničkog NarkoKlana, ali i šefa Ogranka Kavačkog Klana u Republici Srpskoj.


Na taj način, Parezanović je štitio i Dodikovu krovnu kriminalnu firmu “Prointer”, preko koje se nelegalno peru desetine miliona KM, a legalno, preko IT usluga, izvlače, takođe, desetine miliona KM. 

Siniša Mijatović

Ilić i Mijatović su, prvo zajedno sa Kokezom, osnovali "Prointer" u RS; kokeza je izišao iz posla sa Dodikom, kojeg su u firmi zastupali Ilić i Mijatović, jer u došli u sukob oko raspodjele plijena. 


"Prointer" - "prva postava" osnivača

Nakon toga, svoj dio osnivačkog uloga Mijatović prepušta Iliću, kako "Prointerovi" poslovi ne bi bili dovođeni u vezu sa Kokezom, (sa kojim je Mijatović izuzetno blizak), čije su kriminalne radnje tada već bile otkrivene.



U "Prointeru" od prvobitne grupe osnivača ostaje samo Ilić-Tigar, šeg ogranka Kavačkog klana u RS.

Način rada “Prointera” je briljantna kriminalna ideja koju je Dodik osmislio sa Kokezom, a svi pomenuti bili su i još uvijek su u funkciji ove Mafijaške firme, spremni i na najveća zlodjela kako bi zapštitli ogromne milionske poslove.


15.

Nakon niza tekstova koje sam objavio, sada je već moguće potpuno precizno navesti sve Glavne Kriminalce koji su zaštitnici i vođe Zvorničkog Kriminalnog Klana, koji veliki dio novca pere kroz izgradnju stambenoposlovnih prostora na Jahorini, ali i u cijelom Istočnom Sarajevu, što je trenuto top destinacija za prljavi novac i trenutno najveća periona u kojoj NarkoKlanovi prljavi novac ubacuju u legalne tokove.


16.

Zvornički NarkoKlan, kao i Ogranak Kavačkog Klana u Republici Srpskoj, vode Dejan Ilić Tigar, Siniša Mijatović i Zoran Stevanović.


Dejan Ilić Tigar

Ključnu podršku imaju od Siniše Kostreševića, direktora Policije RS, sa kojim su komunicirali preko “Skaj” aplikacije na kojoj je narečeni koristio kodno ime “General”. Političku podršku davao im je Milorad Dodik, koji je dolazio do milionskih svota novca preko svoje krovne mafijaške firme “Prointer”.

Narko"General" Kostrešević
17.

Uz Kostreševića, tu su još visoki policijski funkcioneri Mladen Milovanović (koji je suspendovan zbog svojih veza sa Škaljarcem Milošem Božovićem, a komunicirao je sa njim i čuvao ga po nalogu Kostreševića), Dragan Simić, Ilija Plavša, Predrag Vatreš i Siniša Bereta.


Milovanović i Vatreš

Oni čine NarkoŠtab (Milovanović je precrtan nakon svjedočenja protiv Kostreševića pred Unutrašnjom kontrolom MUP RS) unutar MUP RS koji je sprečavao bilo kakvu akciju protiv Zvorničkog Narko Klana.


Bereta

18.

Zaštitnici Zvorničkog NarkoKlana iz Srbije su Marko Parezanović, nekoliko nižih funkcionera Agencije i Blagoje Simić, koji su djelovali preko Ećima i njegove NarkoGrupe. 


Tu je i Slaviša Kokeza koji je ne samo stajao iza Klana, već uveliko poslovao sa njima.


19.

Glavni snabdjevač narkoticima Narko Klana je Desimir Desko Babić koji djeluje iz Holandije.


Desimir Desko Babić

Glavni logističar NarkoKlana bio je Bojan Raonić (kojem je Babić zet) dok nije u aprilu ove godine uhapšen u Belgiji. 

Boijan Raonić

Prije toga tajno je, početkom i polovinom marta ove godine dovožen na uKC Republike Srpske, gdje je liječen pod budnim okom Vlade Crte Đajića.



Njegov tajni dolazak u Banjaluku i liječenje, iako je za Raonićem bila raspisana potjernica zbog bjekstva nakon što je presuđen na pet godina robije, naredio je Kostrešević, a sve je organizovao njegov savjetnik Dragan Simić uz pomoć Vlade Crte Đajića.

Kostrešević i Crta Đajić

20.

Glavni igrači NarkoKlana koji su omogućavali prebacivanje narkotika preko granice su visoki funkcioner UIO Zdravko Cvjetinović i, do smjene, Tomić.


Boban Kusturić

Ogromne količine narkotika preko granice prebacuje Boban Kusturić, šef Helikopterskog servisa Vlade RS.

Saša Begović

21.

Glavni autoprevoznik NarkoKlana je Saša Begović, vlasnik brze pošte “X express”; Postoji tu još nekoliko prevoznika, ali je Begović glavni nakon zatvaranja “AXN expres” koji je bio u vlasništvu Siniše Mijatovića. (nastaviće se)