понедељак, 1. новембар 2021.

Kavački Kartel u Republici Srpskoj: Vođe, zaduženja unutar Klana i najznačajnije veze


Piše: Slobodan Vasković


1.

Da bih nastavio dalje raspakivati Kavački klan u Republici Srpskoj, koji hara ovim entitetom i u ogromnoj mjeri, nerijetko čak i presudno, utiče na sve segmente života u njemu, neophodno je prije toga navesti sve Ključne Igrače ganga i njihove uloge u distribuciji narkotika, kako velikih tovara robe, tako i opijata za lokalno tržište - BiH/RS i Srbiju.


2.

Sva imena koja navedem podjednako su bitna i svako od njih ima vrlo precizne zadatke unutar Kartela, kao i niz saradnika koji rade za njih. Svako od njih ima i niz firmi, kako svojih, tako i drugih lica, koje kontrolišu i preko kojih se pere novac od narkotika. Svako od njih ima i svoje Vojnike!

foto: Davor Javorović/PIXSELL

3.

Ogranak Kavačkog klana u Republici Srpskoj maksimalizovao je svoje poslove, a prljavog novca posjeduju, trenutno, u tolikim količinama da nemaju načina gdje da ga operu. Upravo zbog toga su, između ostalog, htjeli da preuzmu firmu “Alumina”, gdje namjeravaju da za direktora postave člana Kartela Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika, kako bi se taj prljavi novac oprao.


4.

Važno je istaći da je Kartel u izvjesnoj mjeri oslabio nakon hapšenja Monstruozne zločinačke grupe beogradskih Kavčana-Koljača Veljka Belivuka, ali su, uprkos tome, nastavili da rade prljave poslove, vjerujući da će ih slična akcija rasturanja Ganga zaobići, jer gospodare entitetom.

5.

Takođe je važno istaći da je vrh Crvene Sekte, na čelu sa Miloradom Dodikom, u nekoliko navrata javno i još češće tajno opomenut da bi morali djelovati protiv razmahanog Ogranka Kavačkog klana u Republici Srpskoj, ali Dodik nije ništa učinio po tom pitanju; Štaviše, on i dalje daje najjaču podršku (političku) Klanu i njihov je glavni politički zaštitnik.



Kako stvari stoje, Dodik i kada bi htio ne može se odmaći od Klana, toliko je čvrsto uvezan sa njima. Prečvrsto i te veze su višestruke, duboko isprepletene.


6.

Nakon uvoda, krenuću od glavnog dobavljača Kavčana u RS, jer je to najjednostavniji način da se pozicioniraju svi Ključni Igrači Kartela na mjestima koja imaju u Gangu. 


Svi koje ću navesti čvsto su međusobno uvezani brojnim političkopolicijskokriminalnim vezama, a Klan ima i svoje ubice koje maksimalno štiti. O tome u nastavcima o djelovanju Klana.


7.

Glavni dobavljač narkotika za Ogranak Kavačkog Klana u Republici Srpskoj je Desimir Desko Babić koji živi u Holandiji, ali često je i u Belgiji i drugim zemljama iz tog dijela Evrope. 


Desimir Babić

8.

Babić je uspio da pohvata veze sa balkanskim Klanovima koji djeluju u Južnoj Americi i koji su isporučioci velikih količina, primarno, kokaina, ali i drugih opijata. Babić je “prva ruka” u Evropi, a glavni oslonac mu je Ogranak Kavačkog klana u RS kojima plasira robu, iako sarađuje i sa drugim klanovima iz Regiona.


9.

Glavna veza Babića sa Kavčanima iz RS je Bojan Raonić, kojem je on zet. Upravo zato je Raonić u tolikoj mjeri zaštićen od Ključnih Igrača Kartela sa područja Republike Srpske.


Raonić je logističar, ali nije jedini, jer ih uvijek postoji nekoliko, u slučaju hapšenja, kako bi se nastavio nesmetani protok narkotika.

Bojan Raonić

10.

Mozak Klana je u Zvorniku: Čine ga, pisao sam to mnogo puta, Dejan Ilić Tigar, Siniša Mijatović i Zoran Stevanović. 


Njih trojica imaju višestruke uloge - Njihov je novac kojim se nabavljaju narkotici od Babića, zaduženi su za transprote preko Republike Srpske i za pranje ogromnih količina novca do kojeg se dolazi prodajom opijata.


Trenutno je najveća praonica novca izgradnja objekata na Jahorini i na području Istočnog Sarajeva, gdje djeluje veoma snažna lokalna organizacija Kavačkog klana o kojoj ću tek pisati.


Svako od Trojice navedenih ima brojne veze unutar RS, prema Federaciji BiH, ali i prema Beogradu i Crnoj Gori.


Međutim, najvažnije su njihove unutarentitetske veze, a potom i beogradske.


11.

Siniša Kostrešević, direktor Policije, kodnog imena “General” na Skaj aplikaciji, koja je dešifrovana, zadužen je za policijsku podršku Klanu, koju on maksimalno ostvaruje/pruža preko svog NarkoŠtaba u vrhu MUP RS, što sam objavio u tekstu “Dodikov ‘General’ sa Skaj aplikacije je Siniša Kostrešević, direktor Policije MUP RS; Imena svih ključnih članova ‘Generalovog’ NarkoŠtaba smještenog u vrhu MUP RS”.


Navedeni u tom tekstu su Kostreševićev "unutrašnji prsten", ali ima on i “vanjski prsten” preko kojeg obavlja složene zadatke zaštite transporta robe, “Glave Klana”, značajnijih pripadnika Klana  i pranja para.


Preko Kostreševića ide i politička zaštita koju pruža Dodik. 


Kostrešević nije “Mozak” kavačkog Klana u Republici Srpskoj, on je “General” vojske Narko Klana, Glavni Izvršilac i Zaštitnik Ganga.


12.

O njegovim spoljnijm vezama tek ću pisati, a danas samo pominjem Željka Radovanovića ,,Kreču“ iz Bijeljine, koji pripada grupi Ljubana Ećima.


Ta grupa uhapšena je u Beogradu 2008. godine, a Kreču je presudilo Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu na petanest godina zatvora, ali nije odležao ni dana. Potpuno slobodno živi u BIjeljini. Dolazi i u Banjaluku, gdje se tajno sreće sa Kostreševićem.

Krečo (sjedi) i Jovica Davidović,
visoki funkcioner Sekte u Bijeljini

Kostrešević je sa Krečom komunicirao preko “Skaja”, a te telefone posjedovali su i svi drugi ključni ljudi Kartela, koje sam naveo u dosadašnjem dijelu teksta. 


Kostrešević je, putem “Skaja” sa Krečom dogovarao razne akcije, kao i mjesta na kojima će se naći. Krečo je direktna Kostreševićeva veza sa podzemljem Beograda.


Krečo nije jedini, ali je među najpoznatijim Kostreševićevim saradnicima iz krim miljea, sa “Skaja”.

Saša Begović
13.
Kostrešević je zadužen i za distribuciju narkotika u zapadnom dijelu RS, ali i BiH, koja se odvija preko Saše Begovića, vlasnika brze pošte “X express”.


14.

Međutim, najznačajniji prevoznik opijata Klana je Boban Kusturić, šef Helikopterskog servisa u Republici Srpskoj i lični pilot Milorada Dodika.


On je, helikopterima Vlde RS, prebacivao ogromne količine opijata, najčešće iz Srbije, ali i drugih država Regiona, a vozio je i brojna lica iz kriminalnog mileja, neka čak nakon izvršenih teških krivičnih djela.

Dodik i Boban Kusturić

Kusturić nije u vrhu Klana koji odlučuje o poslovima, ali je njihov izuzetno značajan član, enormno plaćen, zbog toga što ima na raspolaganju Helikopterski servis RS.


Dejan Ilić Tigar, Siniša Mijatović i Zoran Stevanović imali i još uvijek imaju uporišta u vrhu podzemlja u Beogradu.


15.

Ključni igrači sa kojima su njih trojica sarađivali su Slaviša Kokeza, Veljko Belivuk, te dio pripadnika MUP-a Srbije koji je pohapšen u akciji srpskih bezbjednosih snaga  tokom razbijanja Belivukovog klana.


Slaviša Kokeza

Mijatović je imao najčvršću vezu sa Kokezom, (još uvijek je ima), koji je sarađivao i sa Belivukom.


16.

Ilić Tigar je, takođe, imao je jaku vezu, ali prema Belivuku, iako su i njegove veze sa Kokezom tek nešto slabije od onih Mijatovićevih.


Mesar Miljković i Belivuk

Stevanović je imao direktne veze sa, sada već pohapšenim, pripadnicima Belivukovog klana iz bezbjednosih institucija Srbije, kao i sa Kokezom.


17.

U ovom trenutku, najjače veze u Beogradu ima Dejan Ilić Tigar kojeg štiti  izuzetno značajan tajkun sa kojim ima razvijene poslovne veze.


Rasturanjem Monstruoznog Klana Veljka Belivuka, te pacifikacijom djelovanja Kokeze (zasad samo pacifikacija, a potom i hapšenje), i Ogranak Kavačkog Klana u Republici Srpskoj teško je uzdrman.


Međutim, i dalje rade i pokušavaju naći uporišta i konekcije sa kriminalcima koji namjeravaju preuzeti Belivukove i Kokezine poslove. (nastaviće se)