уторак, 28. децембар 2021.

Jelena Trivić je zvanični kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske; Samo po sebi se nameće pitanje: Da li iko normalan može između Jelene Trivić i Milorada Dodika da glasa za Milorada Dodika?!


Piše: Slobodan Vasković


1. 

Na sjednici Predsjedništva PDP-a odlučeno je da kandidat te stranke za predsjednika Republike Srpske bude Jelena Trivić. Odluka je donesena jednoglasno, a Trivićevu su javno podržali Branislav Borenović, predsjednik te stranke i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.


2. 

Ovdje je bitno naglasiti da je Trivićeva za sada zvanični kandidat PDP-a, dok će konačna odluka o kandidatima Opozicije za dvije inokosne funkcije biti donesena na nekom od narednih skupova opozicionih lidera.

 

Nema sumnje da su stvari sada kristalno jasne: narod će predsjednika Republike Srpske birati između Trivićeve i Milorada Dodika. Ukoliko se narod odluči za Dodika, onda taj isti narod svjesno daje saglasnost za svoj biološki nestanak.


3. 

Dodik i njegova Crvena Sekta (poznata i kao SNSD) su u proteklih petnestak godina, u maniru najgorih drumskih razbojnika, bukvalno poharali Republiku Srpsku. To je posljedično dovelo do jedne od najvećih seoba srpskog naroda u modernoj istoriji. Čak i oni najoptimističniji ne mogu u ovom momentu reći da u Republici Srpskoj živi više od 800.000 stanovnika. To praktično znači da je Crvena Sekta iz Republike Srpske otjerala cca 400.000 stanovnika.


4. 

Dodik ne samo da je otjerao u inostranstvo trećinu stanovnika Republike Srpske, nego ne propušta priliku da iste ponižava i nakon njihovog odlaska. Tako je Dodik na skupu Crvene Sekte, održanom 21.08.2021. godine na Kozari, izvrijeđao dijasporu na dotad neviđen način. 


Upravo bi pomenuti događaj mogao skupo koštati Dodika na predstojećim opštim izborima. Srpska dijaspora je najmnogobrojnija u Njemačkoj i Austriji, te se očekuje da će zbog blizine značajan dio tih birača na dan izbora doći u Republiku Srpsku i glasati protiv Dodika.


5.

Protiv Dodika su u ovom momentu i brojni privrednici srpskog porijekla u dijaspori. Najznačajniji među njima je Dalibor Višić, vlasnik „Televizije srpske dijaspore“ iz Minhena. Višić je ugledni privrednik i humanista, rodom iz sela Piskavica kod Banjaluke. On je jedan od najbogatijih Srba u dijaspori i vjerovatno će predvoditi front glasača iz inostranstva, a sve sa ciljem da se Dodik na opštim izborima pošalje na političku deponiju.    


6.

Već sada se mora priznati da niti jedan strani okupator nije temeljnije radio na uništavanju srpskog naroda da području Bosne i Hercegovine od samog Dodika. Što se tiče motiva za taj prljavi posao, stvari su poodavno jasne. On to radi po nalogu obavještajne službe jedne susjedne države, koja ga ucjenjuje kompromitujućim materijalima koje posjeduje o njemu i članovima njegove najuže porodice. O tome ću više pisati u narednim danima.


7. 

Vratimo se Jeleni Trivić. Radi se o profesorici Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. Prema zvaničnim podacima, Trivićeva je diplomirala na tom fakultetu sa prosjekom ocjena 9,58, što znači da je ona jedan od naboljih studenata u istoriji te obrazovne ustanove. 



Nakon diplomiranja, Trivićeva je magistrirala i doktorirala. Osim toga, Trivićeva je supruga i majka dvoje djece, bez mrlja kako u profesionalnom tako i u privatnom životu.


8.

Sa druge strane, kao protivkandidat se nalazi Milorad Dodik. Radi se o okrutnom makijavelisti, spremnom na sve, samo kako bi opstao na vlasti. Što se tiče Dodikovih ocjena sa fakulteta, do njih nije moguće doći. To nije ni bitno, jer će Dodik ostati upamćen samo po zatiranju sopstvenog naroda. Za taj posao on zaslužuje čistu "desetku", a taj „indeks“ se nalazu u rukama pomenute obavještajne službe.

 

9.

Ključna bitka na predstojećim opštim izborima će se voditi u Banjaluci. Crvena Sekta je Banjaluku izgubila još na opštim izborima 2018. godine, kada je Vukota Govedarica porazio Željku Cvijanović u tom gradu. Isti trend se nastavio i na lokalnim izborima 2020. godine, kada je Draško Stanivuković ponizio Igora Radojičića. Pri tome, ne treba zaboraviti da je Igor Radojičić Sektaš sa ubjedljivo najboljim rejtingom među svim Sektašima.



Ako se uzme u obzir činjenica da je Dodik znatno omraženiji od Radojičića u Banjaluci, pa još doda činjenica da Jelena Trivić ima bolji rejting od Draška Stanivukovića, onda se, sam po sebi, nameće zaključak da će Trivićeva demolirati Dodika u najvećem gradu Republike Srpske. Vrlo je realno da Trivićeva u Banjaluci pobijedi Dodika sa razlikom od oko 40.000 glasova, a tu razliku Crvena Sekta neće moći da nadoknadi u drugim opštinama i gradovima.

 

10.

Što se tiče kandidata za člana Predsjedništva BiH, informacije govore da će to pitanje biti riješeno u narednih dvadesetak dana. Unutar SDS-a trenutno postoji većinski stav da Mirko Šarović treba da bude kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH. 


Ne treba zaboraviti da je SDS najsnažnija politička organizacija u opoziciji i da ta stranka ima dvadesetak načelnika u Republici Srpskoj. Ukoliko sa PDP-om i Nebojšom Vukanovićem bude usaglašen stav da Mirko Šarović bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, postoji realna opcija da Nebojša Vukanović bude predstavljen kao zvanični kandidat Opozicije za Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske. 


11.

Nema sumnje da bi prijedlog Trivić-Šarović-Vukanović bio odličan spoj mladosti i iskustva te da bi pomeo Režim na predstojećim izborima.