понедељак, 13. децембар 2021.

Prijedor/Pirova pobjeda Sekte: Birači, malom izlaznošću na izbore, pokazali da ne podržavaju Crvenu Sektu, ali i da ne prihvataju nijednog kandidata, ma koliko dobar bio, kojeg predloži Nešić



Piše: Slobodan Vasković


Slobodan Javor, kandidat Crvene Sekte, pobijedio je Gorana Predojevića, kandidata opozicije, na izborima za gradonačelnika Prijedora, održanim 12.12.o.g.


Javor može biti zadovoljan, ali Sekta nema nikakvog razloga za to, jer je na izbore izašlo svega 30 posto birača.


Na taj način, građani Prijedora pokazali su da ne podržavaju Sektu.



Istovremeno, demonstrirali su, neizlaskom, da još manje podržavaju kandidata kojeg predloži Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.


Uprkos tome što je Predojević bio kvalitetan kandidat, sama činjenica da ga je predložio Nešić dovela je do njegovog poraza.


Predojević je, bez svoje krivice, postao kolateralna šteta ogromne nepopularnosti Nešića, kojeg gotovo niko ne vidi kao opozicionara.



Lažni “nosilac promjena” Nešić tako je žestoko prizemljen da se od prijedorskog udarca neće oporaviti.


Prijedor je zadnja opomena Opoziciji da ne smije kalkulisati sa kandidatima za dvije inokosne funkcije, predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, i da moraju ponuditi najbolje kandidate koji mogu pobijediti, a ne predstavljati ispunjenje ličnih ambicija.


Nesporno je, i to sam već poodavno konstatovao, da je najbolji kandidat opozicije za predsjednika RS Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a. Bilo koja druga nominacija vodi opoziciju u direktan poraz i značila bi predaju bez borbe.



Isto važi i za kandidaturu za srpskog člana Predsjedništva BiH: Najozbiljniji kandidat je Milan Miličević.


Međutim, važno je primijetiti da i Nebojša Vukanović sve više dobija na značaju i podršci za tu nominaciju.

Mirko Šarović, prvi čovjek opozicije, nakon izbora u Prijedoru, izvjesno je svjestan ovih činjenica i na njemu je da odluči, u dogovoru sa Miličevićem i Vukanovićem koji od njih dvojice će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.