субота, 16. фебруар 2019.

Dosje/Ubistvo Davida: Telefon i lične stvari Davidu su oduzete na Trgu, 18.03.; Miodrag Bajić je direktan zaštitnik Naručilaca Ubistva, Ubica Davida i saučesnika u tom zločinu
piše: Slobodan Vasković

Miodrag Bajić, zamjenik Republičkog javnog tužioca i šef Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, jedna je od glavnih karika u lancu zataškavanja Ubistva Davida Dragičevića, njegovih Naručilaca i saučesnika u tom zločinu.

U istom lancu su, osim njega, još i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Dragan Lukač, komandant Hunte i Darko Ilić, Lukačev savjetnik. Tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, kao i brojni drugi što zataškavaju zločin Teško Ubistvo Davida Dragičevića, samo su njihovi pioni.Bajić je potpisao optužnicu sam sebi, donošenjem Naredbe o nesprovođenju istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i ostalih pripadnika MUP RS (zajedno sa svojim pionom Goranom Glamočaninom), jer je taj dokument pun laži, obmana, manipulacija, donešen kako bi se zaštitili Naručioci Ubistva, Ubice Davida, ali i njihovi pomagači. 

I pravnik pripravnik bi, bez većih problema, podigao optužnicu za zataškavanje Ubistva protiv Bajića samo na osnovu tog dokumenta, ali narečenog štiti Tegeltija.Već sam se bavio Bajićevim kriminalnim aktom, a došao sam do novih provjerenih podataka, koji svjedoče da je zamjenik Republičkog tužioca svjesno počinio teško krivično djelo, iznoseći bezbrojne laži u navedenom aktu, koji je javno objavljen.

Bajić tvrdi da je na snimcima “video nadzora MK servisa u ulici Velibora Janjetovića Janje uočeno lice koje liči na Davida Dragičevića  02.51. časova, te u 02.52 časova, kada je isto lice snimljeno kako ulazi u dvorište kuže, vlasništvo Rađen Milorada sa kamera video nadzora apartmana Vesto u istoj ulici”.Objavio sam snimke NN lica koje su snimile kamere sa servisa “MK” i potpuno je jasno da nije riječ o Davidu Dragičeviću, kao što je isključeno i da je David taj koji ulazi u dvorište kuće Rađenovih.Bajić laže, uprkos činjenici da Agencija za forenziku nije mogla utvrditi o kome se radi i ko je NN Lice na snimcima sa kamera servisa “MK” i apartmana “Vesto”.


Mnogo laži je iznio Bajić; I previše da bi Tužilaštvo BiH i dalje bilo nijemo na njegovo jasno, javno kriminalno djelovanje. Međutim, štiti ga Milan Tegeltija!

U svom aktu, Bajić tvrdi da je izvršio “uvid u spis Okružnog tužilaštva Banjaluka” i navodi da nije ukraden zapisnik mrtvozornika Saše Miljkovića, što nije tačno.

Bajić dalje kaže: “Da iz zapisnika o saslušanju svjedoka Miljković Saše proizilazi da svjedok ostaje kod navoda navoda iz zapisnika o vanjskom pregledu leša, upisanih konstatacija u knjigu mrtvozorstva i kod svog ranijeg iskaza”.


Tačno je da Miljković ostaje “kod svog ranijeg iskaza” u kojima tvrdi da u džepovima Davida Dragičevića, prilikom pregleda tijela, 24.03.2018. godine, nije našao ništa. 

To mi je potvrđeno iz više izvora i nisu to jedina svjedočenja MIljkovića u kojima on tvrdi da u Davidovim džepovima nisu pronađene stvari, koje su dan kasnije, tokom obdukcije, “nađene” u njegovoj odjeći.

Bajić je potpuno ignorisao najznačajniju, ključnu, činjenicu iz Miljkovićevih iskaza, a učinio je to kako bi se ubistvo zataškalo; Da je zaista htio da radi svoj posao, Miljkovićeve tvrdnje da u Davidovim džepovima nije našao ništa, bile bi mu polazište za ozbiljnu istragu o Naručiocima Ubistva, Ubicama i njihovim saučesnicima, jer su, izvan svake razumne sumnje, u Davidove džepove podmetnuti predmeti.

Treba naglasiti da Miljković u Davidovim džepovima nije našao ni njegov telefon, što ukazuje da su mu i telefon i ostale stvari, poput ličnih dokumenata, ranije otete, a podmetnute u džepove, sa predmetima iz kuće Rađenovih, neposredno prije obdukcije.


“Kada su Miljkoviću pokazali predmete izvađene iz džepova odjeće ubijenog Davida, on je rekao da nijedan od tih predmeta nije vidio ni našao tokom uviđaja 24.03.2018. godine, kada je pregledo tijelo”, tvrde moji izvori iz Republičkog javnog tužilaštva.

Logično je postaviti pitanje: Kada su Davidu oduzeti lični dokumenti i telefon?

Po svemu sudeći, to se desilo u centru Grada, na početku Gospodske ulice, kada su ga grubo presrela i uza zid priklještila dva inspektora, u 02 časa 25 minuta.

Već sam objavo tu mogućnost, a sada dajem moguću rekonstrukciju tog događaja, podržanu prečišćenim dijelovima video zapisa sa kafea “City”.

Prvo treba podsjetiti na Lice koje izviruje iza “Ofis šuza” i sve vrijeme izviđa kada će David doći na Trg Krajine.


Kada se David pojavljuje, pozdravlja sa dvojicom navodnih maloljetnika i kreće ka Gospodskoj, njega presreću dva inspektora.Dragan Lukač laže da su ta dva, zasad NN lica, došli, kako je rekao, iz Gospodske; Ne, oni su stigli iz Jevrejske.Sasvim je realno da su Davidu oduzeti i telefon i lični dokumenti baš tada i da su oni dati Licu koje je izviđalo kada će njihova žrtva naići.

Upravo to lice dokumente, po svemu sudeći, u kesi, predaje Osobi što šepa.

Uočljivo je da Osoba koja šepa, i koja je na Trgu bila u društvu dva maloljetnika, bez ičega u rukama odlazi u vrh Gospodske, a odatle se vraća sa kesom u ruci koju predaje licima što su sjedili na klupi kod Krivog sata. 

Kako se Osoba što šepa vrlo kratko zadržala u vrhu Gospodske, jedino je Lice što je izvirivalo moglo da mu da Davidove dokumente.Svemu tome svjedočili su i dvojica što su preko Trga stigli u 02 časa 28 minuta do mjesta gdje je David bio priklješten uza zid.


Osoba što šepa, nakon preuzimanja kese sa stvarima, odlazi ka klupi na kojoj sjede dva Lica, koji su davali svjetlosne signale nasilnicima iz Jevrejske, kada se David pojavio na Trgu.
Dok Osoba koja šepa odlazi ka klupi i tamo predaje kesu, Davida u Jevrejsku ulicu odvode dva inspektora. 


Ništa od svega rečenog nije istražio Bajić niti je želio da istraži. Cilj mu je bio i ostao - Zaštiti Naručioce Ubistva, Ubice i Davida i njihove saradnike. (nastaviće se)      

Miodrag Bajić “dokazao” da je David Dragičević u 02 časa 16 minuta 52 sekunde bio istovremeno na dva različita mjesta i na Trgu sa dvojicom “Maloljetnika” i pred kafeom “988”; Bajiću, kako je to moguće? (28.12.2018.)

piše: Slobodan Vasković

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, podnio je prijavu Republičkom javnom tužilaštvu vezanu za neprovođenje istrage protiv načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS Darka Ilića i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana.

Feraget je to izjavio za “Srpskainfo”, 06.12.2018. godine.“To neće biti nova istraga. Tražim da se provede istraga o istrazi i ona će da otvori sva vrata, odnosno to je ključ koji će da riješi cijeli problem. Nama je potreban tužilac, jer ga nemamo. Tražimo nekog ko će voditi istragu, jer ovo do sada nije istraga”, rekao je Fearget i istakao da Tužilaštvo apsolutno ne radi kako treba.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo ima puno dokaza, ali ih selektivno primjenjuje. (Srpskainfo)

Sve što je Feraget rekao je tačno, s tim što se mora dodati da Tužilaštvo manipliše dokazima, a da nikakva istraga protiv Ilića i Karana nije ni sprovedena. To je preočito iz Naredbe o nesprovođenju istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS, koju je potpisao tužilac Goran Glamočanin, pod supervizijom Miodraga Bajića, zamjenika Republičkog javnog tužioca i šef Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.Bajić je, kako sam već u nekoliko navrata ustvrdio, napisao sam sebi optužnicu donošenjem “Naredbe o nesprovođenju istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS”, 23.11.2018. godine.

Ranije sam objavio niz dokaza koji temeljno ruše razloge za donošenje pomenute Naredbe, koji ukazuju da Tužilaštvo čak izmišlja dokaze, a danas objavljujem nove nedosljednosti iz tog zvaničnog dokumenta, što svjedoče da nikakva istraga nije provedena,.

Takođe, argumentuju da Bajić/Glamočanin nisu čak pročitali ni izvještaje MUP RS, da je njihov, kako tvrde, “uvid u spis” koji se odnosi na Teško Ubistvo Davida Dragičevića bio, najblaže rečeno, ultrapovršan i da je sve učinjeno kako se ni u ovom slučaju ne bi sprovela nikakva, posebno ne adekvatna istraga.

Da je Bajić čitao dokumente MUP RS, izvjesno bi naišao na izjavu Milana Salamića, vlasnika kafea “City” u kojoj navodi da kamere video nadzora tog objekta idu naprijed osam minuta. Izjava je data 23.04.2018. godine. To bi, ukoliko je tačno, praktično, značilo da sve što se dešava na Trgu - dešava osam minuta ranije.


Izjava Milana Salamića MUP RS
Pod uslovom da je Salamićeva izjava tačna, onda se, prema MUP RS i Okružnom tužilaštvu, David pojavljuje na Trgu, kod dvojice “Maloljetnika”, u 2 časa 16 minuta i 52 sekunde, a ne u 2 časa 24 minuta 52 sekunde.

Sada ono najbitnije: Bajić u Naredbi o nesporovođenju istrage navodi da su “kamere na ugostiteljskom objektu 988 u zanatskom centru zabilježile kretanje Davida Dragičevića u periodu od 02.15 časova do 02.26. časova”.

Bajićeve i Glamočaninove tvrdnje u Naredbi o nesporovođenju istrage
protiv Darka Ilića
Istina je da su kamere sa “988” zabilježile prolazak Davida Dragičevića, što je jasno i sa videa koji objavljujem po prvi put. 

Uzimajući u obzir Salamićevu izjavu da mu vrijeme na kamerama ide naprijed osam minuta i Bajićeve tvrdnje da je David Dragičević u 02 časa i 15 minuta bio snimljen kamerama sa “988”, dođe se do zaključka da je David Dragičević, prema Bajiću i Glamočaninu, u 02 časa i 15 minuta, 02 časa 16 minuta, 02 časa 17 minuta… u noći 18.03., bio u isto vrijeme na dva različita mjesta

To jednostavno nije moguće i ukazuje da Bajić, Glamočanin, kao i Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, tužioci Okružnog tužilaštva, ne govore istinu, odnosno da manipulišu vremenom iz noći 18.03..

Bajić sada treba da objasni kako je, po njemu i Glamočaninu, moguće da se David Dragičević u 02 časa i 15/16/17 minuta, 18.03., nađe na dva različita mjesta u isto vrijeme?Da budem potpuno precizan: Kako je moguće da je David u 02 časa 16 minuta 52 sekunde (prema MUP-u i Okružnom tužilaštvu, na osnovu izjave Milana Salamića) bio na Trgu Krajine i, istovremeno, prema tvrdnjama Bajića i Glamočanina u tom periodu bio kod kafea “988”, jer su, kako navode u Naredbi o nesprovođenju istrage, “kamere na ugostiteljskom objektu 988 u zanatskom centru zabilježile kretanje Davida Dragičevića u periodu od 02.15 časova do 02.26. časova”!
Bajić sada treba da objasni Ko ne govori istinu: On i Glamočanin ili MUP RS i Okružno tužilaštvo Banjaluka?

Bajić sada treba da objasni koja je stvarna ruta kretanja Davida Dragičevića u noći 18.03 i u koje vrijeme tačno?

Bajić sada treba da objasni i kada je, zaista, David te noći izišao iz “Fabrike” i da li je Ilić sve slagao oko njegovog kretanja na Trgu?!    


Bajić treba da objasni i kako je moguće da je, tokom ”istrage”, njegov pion Glamočanin, zajedno sa njim, napravio ovako krupne propuste?! 


Da podsjetim, Bajićevu Naredbu sam srušio odmah po njenom objavljivanju dokumentima MUP RS o izuzetim snimcima sa kamera bankomata koji se nalazi na knjižari “Kultura”. 

Bajić je u Naredbi izmislio da je David prošao kraj knjižare "Kultura"!

Evo izvoda iz tog teksta, objavljenog 24.11. o.g. pod naslovom "Forenzička obrada Bajićeve Naredbe pune laži, manipulacija i nedorečenosti"

-Bajiću, kad već tvrdiš da su svjedoci (što si ih našao u spisu), koji su stajali na vratima knjižare “Kultura”, “ugledali Davida Dragičevića koji je prošao pored njih bez pozdravljanja”, što nisi objasnio kako je moguće da tog istog Davida Dragičevića nisu snimile kamere sa bankomata na knjižari “Kultura”; pored kojeg je, prema tvojim riječima, prošao, dolazeći iz pravca NLB banke. 


-Bajiću, da Davida Dragičevića nisu snimile te kamere utvrdio je Siniša Kostrešević, izuzimanjem video snimaka sa njih. Zašto ga nisi pitao kako je to moguće?!

-Bajiću, u Izvještaju MUP RS Anketnom odboru (formiranom 11.05.2018. godine), na strani 8, navedeno je sledeće:
“Prilikom pregleda ulica pronađena su dva snimka i to snimak video nadzora sa bankomata Sber banke i video nadzor kladionice Mocart u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Navedeni materijal dostavljen je Tužilaštvu. Analizom snimaka koji su dostavljeni, nije primijećeno kretanje pokojnog Davida Dragičevića pored navedenih objekata”!!!-Bajiću, kako je to moguće?

-Bajiću, to Nije Moguće i to je samo jedan od dokaza da je tvoja Naredba donesena sa ciljem zaštite onih koji su likvidirali Davida Dragičevića, a da joj cilj nije istina.

Odbacivanje dokaza MUP RS
-Bajiću, ti odbacuješ dokaze MUP RS u kojima se navodi da Analizom snimaka koji su dostavljeni, nije primjećeno kretanje pokojnog Davida Dragičevića pored navedenih objekata!!! Riječ je o knjižari “Kultura”!

-Bajiću, sad još nekoliko detalja u vezi sa tvojim odbacivanjem dokaza koje je otkrio Siniša Kostrešević, koji je, da te podsjetim, načelnik Uprave krim policije. (Hm, čini mi se da i Kostreševića trebam podsjetiti na tu činjenicu!)

-Bajiću, pažljvo pročitaj Ilićevu izjavu pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, vezanu za snimke sa NLB banke: ”…Mi imamo sa kamere recimo NLB banke u Banjaluci na zgradi Ekvatora, tu se jasno vidi, ne može biti, tu se jasno vidi, ne može biti niko drugo lice Dragičević David kako se kreće i vidi se na snimku zavoj taj kako kreće to, skreće lice samo i pored toga, pored tog sad možemo sumnjati u taj video nadzor imamo izjavu prolaznika koji ga lično poznaje, koji nedvosmisleno kaže: znam ga na taj i na taj način, vidio sam ga tad u tom periodu, pa onda objašnjava znam da je taj period jer sam se vraćao s posla, sreo sam momka, inače karakterističkog izgleda koji se kreće”.

NLB banka
Bajiću, uz Ilićevu izjavu, bitno je uočiti da je Anketnom odboru je dostavljen i sledeći podatak iz MUP RS: “Dokazi-kretanje Dragičević Davida u 02:38:52 časova je registrovano kamerom video nadzora NLB banke koja se nalazi na poslovnoj zgradi Ekvator na kojem snimku se vidi kretanje Dragičević Davida u pravcu naselja Lauš, izjava na zapisnik P.N.”.

-Bajiću, sa kamera NLB banke se ne može vidjeti kretanje prema Laušu.

-Bajiću, Ilić u izjavi tvrdi da David Skreće, dok u Naredbi piše da prolazi pored knjižare “Kultura”, što znači da NIJE SKRENUO.

-Bajiću, ne može i da skreće i da ne skreće; Nemoguće je! Zato je tvoj pokušaj da odbraniš Ilića najobičnija LAŽ. To uopšte nije bio David, jer da jeste bio bi snimljen sa kamera bankomata. I to vrlo kvalitetno.

Knjižara "Kultura"
-Bajiću, da te podsjetim da je Kostrešević javno izjavio da je poslednji snimak na kojem sa jasno vidi David onaj sa kamera "Optike Rej", a to je bilo prije nego je iko prošao kraj NLB banke u 02:38:52 časova.

-Bajiću, još jedan detalj je bitan: I Ilić i MUP RS navode “jednog svjedoka”, kojeg MUP RS označava sa “P.N.” i taj svjedok se kreće, dok se u Naredbi navode dva svjedoka - O.S. i B.M., koji se ne kreću!!!

-Bajiću, kako se P.N. pretvorio u O.S. i B.M.?!

-Bajiću, u ovom slučaju su ključne minute, a tvoji "svjedoci" O.S. i B.M. kažu da su "Davida vidjeli oko 2 časa i 30 minuta, ali da ne mogu decidno da se izjasne da se u pogledu tačnog vremena i da je to moglo da bude i 10 do 15 minuta prije ili poslije"!


-Bajiću, izjave tih svjedoka ne potvrđuju ništa, a tvoje pozivanje na njih je najobičnija manipulacijai!!!-Bajiću, ili ti ili Ilić ne govorite istinu. Preciznije, ne govorite je nijedan, a kako vrijeme bude odmicalo nikog ne treba začuditi da nađete još pedeset “svjedoka” poredanih od NLB banke do ulice Velibora Janjetovića Janje, koji su svi, odreda, “vidjeli te noći” Davida Dragičevića. 

-Bajiću, još nekoliko detalja, pa dosta za danas.

-Bajiću, u Naredbi se navodi da nema logike da je tijelo Ubijenog Davida doveženo na ušće kanalizacije Crkvena u Vrbas, jer bi ostali tragovi. Pri tom se pozivate na Zapisnik sa uviđaja i fotodokumentaciju “sa lica mjesta”.-Bajiću, prvo niko nije rekao da je baš “na licu mjesta” dovežen automobilom, a drugo, da si pažljivo pročitao Zapisnik sa uviđaja, uočio bi da u njemu piše sledeće:
“Lice mjesta je u potpunosti izmijenjeno”!

Uočio bi i da su u tom istom Zapisniku pomenuti “tragovi obuće”!-Bajiću, na osnovu čega ti u Naredbi tvrdiš da je “Lice mjesta” neizmijenjeno, pa si ti zaključio što si zaključio, kada u Zapisniku decidno stoji “Lice mjesta je u potpunosti izmijenjeno”!  

-Bajiću, da si ti imao namjeru da radiš svoj posao, otvorio bi istragu čim su se na društvenim mrežama pojavile informacije o umiješanosti pripadnika MUP RS u nestanak i ubistvo Davida Dragičevića.

-Bajiću, te informacije su se, prema riječima tvog štićenika Ilića, pojavile još u vrijeme dok se David vodio kao nestao (18.03.-24.03.). Ja tada nisam napisao nijedan tekst, a prvi pišem nakon zločinačkog presa MUP RS, 26.03.


-Bajiću, kad već nisi otvorio istragu prije 26.03., mogao si odmah nakon tog kriminalnog zločinačkog presa, na kojem je Žrtva Ubistva Demonizovana Javno!

-Bajiću, ako si već propustio prilike da tada otvoriš istragu, morao si to učiniti nakon izjave tvog “svjedoka” Lepira ATV-u, date 05.07.2018. godine.  

Da te podsjetim, Izvještaj MUP RS je u Tužilaštvo stigao 29.03., nakon čega ta institucija naredna tri mjeseca nije donijela nikakvu odluku.

-Isti taj dan, 29.03., Lukač je zahtijevao od Lepira da što hitnije okonča istragu, što je Lepir, iz straha da će biti žrtvovan od PravosudnoPolicijske mafije, a ne iz profesionalnih razloga, odbio. 

Tu informaciju sam ja objavio nešto poslije, a potvrdio je Lepir.

“Nakon konferencije za štampu koju je održala policija (26.03., op.aut.), mi smo 29.03. dobili izvještaj. Kad smo dobili izvještaj ja sam imao kontakt sa ministrom koji je zbog prisutnosti tenzija u javnosti zamolio me da proučim materijal i da vidim može li se donijeti tu ubrzan postupak, odnosno naredba o nesprovođenju istrage”, potvrdio je Lukačeve zahtjeve Lepir za ATV, 05.07. 2018. godine.-Bajiću, zašto tada nisi reagovao i zar ti, u najmanju ruku, nije veoma sumnjiv Lukačev zahtjev za, kako Lepir kaže, “ubrzan postupak, odnosno naredba o nesprovođenju istrage”!

-Bajiću, zašto Ilića nisi ništa pitao o lažima u nestanku brojnih snimaka sa video nadzora, koji pokrivaju uži centar grada, o lažima da je izuzeo podatke sa baznih stanica, da je provjerio telefone lica koja su dovođena u vezu…
David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.
Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); Predrag Ćeranič, tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se) 
  
(nastaviće se)