субота, 9. фебруар 2019.

Hunta nastavlja sa progonom, terorom i represijom slobodnih građana: Nakon višečasovnog ispitivanja konačno pušteni Jakovljević, Dabić, Perduv, Panić, Srdanovićeva i Tomičićeva


piše: S.V.

Stranačka Milicija ne posustaje u progonu i maltretiranju građana Banjaluke.

U Policijskoj upravi Banjaluka, 09.02., saslušani su Velimir Jakovljević, Željko Dabić, Vladimir Panić, Ozren Perduv, Dušanka Srdanović i Vladinka Tomičić. 

 Bio je to vrlo maliciozan način da im se onemogući dolazak pred Hram da upale svijeće za Ubijenog Davida i, potom, prisustvuju šetnji Građana.

Oni se pozvani na informativni razgovor zbog, kako naveli "izazivanja buke i galame", čime je, kako Hunta tvrdi, narušen javni red i mir 27.01.2018. i 2.02. ove godine, prilikom "organizovanja i održavanja neprijavljenog javnog skupa".




Željko Dabić se tereti da je „vodio i organizovao neprijavljeni skup“ 27. janauara u periodu od 18.00 do 19.40 časova, kao i skup 2. februara, kada je “vikom i galamom” narušen javni red i mir.




Dabić je u policiji rekao da se ne osjeća krivim, niti smatra da je počinio bilo kakakv prekršaj, obavještavajući policijske isljednike da će se dalje braniti ćutanjem, a da će svoju odbranu iznijeti samo ako eventualno dođe do sudskog postupka. 

Kad ga je Stranačka Milicija već pozvala na saslušanje, Dabić je iskoristio priliku da u zapisnik uđe podatak da je ponio krivičnu prijavu protiv inspektora Milana Ostića, koji je, kako je naveo, 10. jula „izvršio atak na njegovu ličnost“. Dabić je takođe demantovao da je 30. decembra 2018. godine učestvovao u planiranju i izvođenju bilo kakvog napada na institucije RS. Još je ukazao da su 7. jula prošle godine u sredstvima informisanja objavljeni njegovi podaci iz kaznene evidencije, što je protivzakonito. Po istom, nezakonitom osnovu, osnovu saslušani su i ostali. U pozivu koji im je juče uručen nije bio naveden razlog za saslušanje, a to je po zakonu obavezno učiniti. Još veća blamaža Stranačke Milicije je obrazloženje da su „vikom i galamom“ narušavali javni red i mir. 




Milan Malešević, advokat koji ih zastupao, rekao je da su svi izjavili da se ne osjećaju krivim, niti smatraju da su počinili bilo kakav prekršaj. Na pitanja isljednika odgovarali su ćutanjem, uz konstataciju da će svoju odbranu iznijeti ako eventualno dođe do sudskog postupka. 

Policija nastavlja s torturom i represijom nad građanima Banjaluke. 
Osim što su ove ljude pozvali na informativni razgovor bez ikakvog pravnog osnova, u centru grada pokušali su, kako su jasno rekli, razbiti mirnu šetnju građana.