четвртак, 14. фебруар 2019.

Slobodnim Građanima Banjaluke odobrene mirne šetnje u subotu, 16.02. i 23.02.o.g.



piše: S.V.

MUP Republike Srpske odobrio je grupi građana „Slobodni Građani Banjaluke“ mirnu šetnju ulicama Banjaluke, u subotu 16. februara, kao i narednu subotu 23. februara. Mirna šetnja ove i sledeće subote održaće se u periodu od 18.30 do 19.30 časova. 

Predviđeno je da mirne šetnje 16. i 23. februara krenu sa Trga Krajine i da građani idu do Narodnog pozorišta RS, a da se potom istom rutom vrate nazad do Trga Krajine. 


 “Razlog skupa je podrška slobodnom kretanju i okupljanju građana, čija su građanska prava, i uopšte ljudska prava, ugrožena neosnovanim zabranama kretanja i okupljanja od strane MUP RS”, navedeno je u zahtjevu koji su “Slobodni Građani Banjaluke” podnijeli MUP RS. 

Prošle subote, 09.02., kada su “Slobodni Građani Banjaluke” mirno šetali ulicama Banjaluke, bili su izloženi raznim pritiscima policije. 


Brojni od njih su neosnovano legitimisani, čak i novinari, koji su pratili to okupljanje građana. 


Isti dan,  šest značajnih pripadnika grupe "Pravda za Davida" pozvano je na saslušanje u MUP RS i to u 17 časova, iako je bio neradni dan. Zadržani su do 22 časa, nakon čega su svi pušteni.


Saslušavani su zbog navodne "buke i galame" koja je, navodno, pravljena 27.01.2019. i 02.02.2019. godine, tokom mirne šetnje građana ulicama Banjaluke.