уторак, 12. фебруар 2019.

VMA/Toksikološki nalaz: U uzorcima krvi (LC-MS metoda) i urina (LC-MS-MS-CID metoda) Ubijenog Davida nisu nađeni tragovi nikakvih narkotika, ni marihuane ni LSD-ija niti bilo kojeg drugog opijata




piše: Slobodan Vasković

U uzorcima krvi i urina Ubijenog Davida Dragičevića nisu nađeni nikakvi tragovi narkotika, potvrđeno mi je ponovo iz izvora iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Moji sagovornici dalje kažu da je toksikološki nalaz urađen na VMA u Beogradu, 16.05.2018. godine. Tim nalazom, prema njihovim riječima, utvrđeno je, zvanično, da ni u krvi ni u urinu Davida Dragičevića nije bilo nikakvih tragova ni marihuane ni LSD-ija, niti bilo kakvih drugih narkotika.

Oni navode da je na “uzorcima krvi primijenjena LC-MS metoda, dok je na uzorcima urina primijenjena LC-MS-MS-CID metoda”. 

OJT, nadležni tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, nikada nisu javnost obavijestili o ovom važnom podatku, iako je nalaz u njihovom posjedu već devet mjeseci. Porodici Dragičević niko od nadležnih se nije izvinio zbog bezbroj puta javno iznesenih laži o njihovom ubijenom sinu.

Zvaničnim nalazom VMA opovrgnute su sve laži Dragana Lukača, koji je na sjednici Narodne skupštine RS, 10.05.2018., javno iznio neistine da je David Dragičević, kobne noći, 18.03., kada je otet, koristio marihuanu i, kako je Lukač tada rekao, jeftini LSD.



Beogradski nalaz potvrda je nalaza iz Beča koji je porodica Dragičević uradila kako bi dokazala da njihov sin nije narkoman; Ta lažna vijest puštena je u javnost 27.03.2018. godine, dan nakon što su Davor Dragičević i Suzana Radanović izašli na Trg Krajine i ustvrdili da je njihov sin David ubijen.



Učinili su to nakon zločinačke pres konferencije pripadnika MUP RS, na kojoj je tadašnji načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić lažima pokušao da kriminalizuje ubijenog Davida, tvrdeći da je opljačkao kuću Đorđa Rađena na Laušu.


Kasnije se pokazalo da je to notorna neistina, a video klip sa nadzornih kamera “MK” servisa, koji sam objavio prije par dana, porvđuje da se ne radi o Davidu, već o NN osobi koja glumi tada već otetog mladića.



Sve navedeno nije bilo dovoljno da se odgovorni za brojne laži o žrtvi zločina Teškog Ubistva, koje su svjesno korišćene kako bi se ubistvo zataškalo, a Naručioci Ubistva i Ubice zaštitili od svake kazne, budu privedeni i optuženi zbog navedenih zlodjela.

Važno je podsjetiti da je postupajući tužilac Dalibor Vrećo pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS tvrdio da do “15. maja 2018. godine” nije znao da Banjaluka nema toksikološku laboratoriju.



Vrećo je, najblaže rečeno, vreća puna pokvarenosti, laži, prljavštine, neprofesionalnosti i neznanja, jer je on naložio Željku Karanu da napravi lažni toksikološki nalaz, za koji je kasnije i sam Karan potvrdio da je nevalidan.

Na pitanje Branislava Borenovića da li mu je poznato da Zavod za sudsku medicinu u Banjaluci ne posjeduje laboratoriju za toksikološku analizu, koja bi bila sudski priznata, Vrećo je odgovorio da je za to saznao 15. maja ove godine, a da prije toga nije o tome imao pojma! (vidi dodatak - stenogram svjedočenja Vreće pre Anketnim odborom)!

Najbezočnija Vrećina izjava pred Anketnim odborom jeste da njega uopšte ne interesuje šta je izneseno na pres konferenciji 26.03., kada su Ilić i Karan svjesno kriminalizovali Ubijenog Davida i kada se Karan, potpuno neovlašteno, pojavio na presu MUP-a. Nezapamćeno je da se patolog pojavljuje na presu policije.

“Da vam nešto kažem, za mene kao tužioca ta radnja, to iznošenje činjenica na press konferenciji nema nikakav značaj, za mene značaj ima jedino ono što ja imam u svom tužilačkom  spisu”, izjavio je Vrećo pred Anketnim odborom.

Pitanje glasi: Zbog čega je, po usmenom nalogu Lepira, išao tog istog 26.03. kod Ilića “na konsultacije” kada ga ne interesuje iznošenje činjenica na pres konferenciji?!



Vrećo je, izvan svake razumne sumnje, lagao.

Lagao je iz dva razloga: Prvi, jer je želio da prikrije da je bio saučesnik u pripremi prljavog zločinačkog presa, a drugi da je morao povesti krivični postupak protiv lica koja su neovlašeno iznosili detalje “istrage”, kao što su to učinili Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani kriminal i Željko Karan, patolog.

Upravo te detalje dobio je Vrećo zvanično 29.03., kada je Lukač prisiljavao Lepira da proglasi zades ili samoubistvo, tako da pres ni na koji način ne može biti ništav za Vreću. Na njemu su iznesene činjenice koje je on dobio za tri dana i na taj način je zatrovana istraga, a Naručiocima Ubistva, Ubicama i saučesnicima poručeno da ih “Država štiti”!

U navedenom je odgovornost tužilaca, koju Vrećo i Lepir žele da sakriju.

Dodatak: Svjedočenje Dalibora Vreće pred Anketnim odborom - Stenogram/izvodi:  Vrećo: Prije 15. maja ove godine nisam znao da Zavod za sudsku medicinu nema forenzičku, toksikološku laboratoriju niti zaposlenog stručnjaka iz te oblasti - toksikologa 

BORENOVIĆ
Ko je izdao naredbu za toksikološku analizu i kada?
VREĆO
Toksikološku analizu?

BORENOVIĆ
Da
VREĆO
Na koju toksikološku analizu mislite?

BORENOVIĆ
Instituta, Zavoda za sudsku medicinu koju je uradio patolog?
VREĆO
Izdao sam ja.

BORENOVIĆ
Hvala. Da li vam je poznato  da Zavod za sudsku medicinu nema forenzičku, toksikološku laboratoriju niti zaposlenog stručnjaka  iz te oblasti toksikologa i slično?
VREĆO
Dana 15. maja 2018. godine ja sam dobio jedan dopis MUP-a Uprave kriminalističke policije koji mi je proslijeđen dopis Zavoda za sudsku medicinu u kojem se navodi dakle da u Zavodu za sudsku medicinu ne postoji formirana namjenska laboratorija za forenzičku toksikologiju, da vam ne čitam dalje sadržaj ovoga dopisa, dakle obavješten sam ako je vaše pitanje: da, obavješten sam 15. maja ove godine.

BORENOVIĆ
15. maja, prije toga niste znali?
VREĆO
Prije toga nisam znao.

BORENOVIĆ
Hvala. Pitanje kad ste  saznali za toksikološki nalaz koji je izdat, to ste sad rekli.
VREĆO
Rekao sam 15. maja

BORENOVIĆ
15.maja
Da li ste vi izdali bilo koju vrstu naredbe a da vam je pomenuti toksikološki nalaz dr Karana bio polazna osnova, odnosno da je sadržaj tog nalaza bio elemenat razmatranja vještačenja?
VREĆO 
Nisam razumio pitanje.

BORENOVIĆ
Da li ste na bazi tog nalaza pomenutog toksikološkog izdali bilo koju vrstu naredbe u istražnom postupku? Da li vam je taj nalaz bio osnova?
VREĆO
Ne. Mada kažem o validnosti pojedinih nalaza vještačenja ja donosim odluku tokom postupka, o dokaznoj snazi takođe tih nalaza i da kažem na bazi toga donosim svoje odluke  da li ću dalje raditi pojedina vještačenja, odnosno ispitivanja.

BORENOVIĆ
Da li ste na bazi tog nalaza, ne možete dati odgovor?
VREĆO
Mislim da nisam ništa, mislim da nisam radio, odnosno siguran sam da nisam na  bazi  tog toksikološkog nalaza  preduzimao, da nisam na tom toksikološkom  nalazu zasnivao da  kažem bilo kakvu svoju drugu odluku odnosno radnju koju trebam preduzeti.

BORENOVIĆ
Hvala. Jeste sigurni baš sad  ili?
VREĆO
Pa mislim da nisam