петак, 1. фебруар 2019.

Bajić će, ako bude trebalo, naći i sto lažnih svjedoka samo da bi zaštitio Ilićapiše: Slobodan Vasković

Nebrojeno mnogo laži su emitovale “institucije” koje navodno istražuju Ubistvo Davida Dragičevića, a čine sve da ga zataškaju. 

Ono što je frapantno jeste da su zaštitnici naručilaca ubistva i ubica počinili takve greške, da je zapanjujuće da Tužilaštvo BiH ništa ne preduzima protiv njih, iako su dokumenti koje su potpisali svjedočanstvo o neistinama, namjernim opstrukcijama, sasvim realno i lažnim svjedocima.

Upravo zbog toga neophodno se još jednom vratiti na “Naredbu o nesprovođenju istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS”, koju je potpisao republički tužilac Goran Glamočanin, pion Miodraga Bajića, zamjenika Glavnog republičkog tužioca Mahmuta Švrake.

Da ne bude nikakve dileme - i Švraka je pion Bajića i njegovog saučesnika u brojnim nedjelima Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Već sam naveo da je Bajić “pronašao” dva “svjedoka” koji su, kako tvrde, vidjeli Davida Dragičevića, kobne noći (18.03.2018.) na raskrsnici kod knjižare “Kultura”, iako je ranije utvrđeno da se na snimcima kamera sa bankomata koji se nalazi na tom objektu i pokriva cijelu raskrsnicu ne vidi David Dragičević. 
Dio o "svjedocima" iz Bajićeve Naredbe
To je utvrdio tim Siniše Kostreševića, bivšeg načelnika UKP-a, koji je donedavno vodio istragu oko ubistva Davida Dragičevića.

Bajić je, urpkos činjenici da kamere nisu snimile Davida, “pronašao” dva “svjedoka” koji su ga vidjeli, iako on tim putem nije prošao, jer da jeste zabilježile bi to kamere sa “Kulture”.
Iz dokumenata MUP RS
Bajić navodi O.S. i B.M. kao svjedoke koji su vidjeli Davida tamo gdje ga nije bilo.

Zašto se ponovo vraćam na ovaj detalj?

Zato što je, sasvim realno, riječ o lažnim svjedocima, podmetnutim, kako bi potvrdili laži Darka Ilića i sa monstruoznog presa 26.03.2018., ali i neistinitnog svjedočenja pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, 18.05.2018. godine.

Šta je važno naglasiti: Ilić je na presu tvrdio da su Davida snimile kamere sa NLB banke, a pred Anketnim odborom da postoji jedan svjedok koji ga je sreo.

“Mi imamo kamere sa NLB banke u Banjaluci  na zgradi Ekvatora, tu se jasno vidi, ne može biti niko drugo lice Dragičević David kako se kreće i vidi se na snimku zavoj taj kako kreće to, skreće lice samo i pored tog sad možemo sumnjati u taj video nadzor imamo izjavu prolaznika koji ga lično poznaje, koji nedvosmisleno kaže: znam ga na taj i taj način, vidio sam ga tad u tom periodu, pa onda objašnjava znam da je taj period jer sam se vraćao s posla, sreo sam momka karakterističnog izgleda koji se kreće”, naveo je Ilić pred Anketnim odborom.
Dio Ilićevog svjedočenja pred Anketnim odborom
Ilić nije naveo ime tog svjedoka, a nije pomenuo ni njegove inicijale.

Isto nije učinio ni Dragan Lukač u svom izvještaju, dostavljenom Anketnom odboru, a inicijali N.P., koje pominje uz dio oko NLB banke se odnose na radnicu pekare “Zmijanje”, čija je izjava, takođe, vrlo vrlo upitna, jer postoji radnik te iste pekare Đ.S. koji tvrdi da Davida nije vidio poslije 22 časa, 17.03., kada jeste bio u pekari.

Uz to, ti inicijali se ne poklapaju sa inicijalima osoba koje Bajić navodi u svojoj Naredbi.

Iz Lukačevog dokumenta dostavljenog Anketnom odboru
Ime Ilićevog navodnog svjedoka nije naveo ni Darko Ćulum u svom Izvještaju dostavljenom Anketnom odboru, pa je jasno da je Ilić već u maju lagao, da nije imao nikakvog svjedoka, a da su “svjedoci” koje je Bajić upisao u svojoj Naredbi nađeni naknadno; I da su, po svemu sudeći, lažni.
Iz Ćulumovog dokumenta dostavljenog Anketnom odboru
Bitno je naglasiti da je Ilić pred Anketnim odborom jasno rekao da se na snimcima sa servisa “MK” vrlo teško može prepoznati o kom licu se radi, ali da je on “rekonstrukcijom” utvrdio da je to baš David Dragičević.
Dio Ilićevog svjedočenja pred Anketnim odborom
Ilić, naravno, laže da je to David, a istina jeste da ni Agencija za forenziku nije mogla utvrditi o kom licu se radi, prečišćavajući snimke sa “MK” i apartmana “Vesto”.

nalaz Agencije za forenziku (dokumenti MUP RS)
Uprkos svim ovim jasnim dokazima, koji se nalaze u dokumentima “institucija”, niko ništa ne preduzima protiv onih koji su njima manipulisali, realno dovodili lažne svjedoke, izmišljali scenarije…, a Bajić, Ilić i ostali i dalje žare i pale i vode “institucije”.

Ono što je najinteresantije je činjenica da se niko od “nadležnih” ne bavi dešavanjima na Trgu Krajine i licima koja su te noći presrela Davida Dragičevića, potom ga oteli, pretukli i, na kraju, likvidirali. (nastaviće se)

Dosje: Hronologija dešavanja na Trgu Krajine, 18.03., od 02 časa 19 minuta do 02 časa 30 minuta 55 sekundi (uvećani i prečišćeni VIDEO snimci najznačajnijih detalja)/30.12.2018.


piše: Slobodan Vasković

Snimci sa Trga Krajine, u noći 18.03., jedan su od ključnih dokaza da je otmica Davida pomno planirana i pravo je čudo kako ih oni koji su organizovali i sproveli zločin Teškog Ubistva Davida Dragičevića, nisu uništili.

Ma šta “institucije”, koje ne rade svoj posao, tvrdile, ostaje činjenica da snimci sa Trga Krajine, kada se pažljivo izanaliziraju, prečiste njihovi dijelovi i međusobno uvežu, bez ikakve dileme ukazuju da je David te noći otet na prostoru iza Metalske škole i da nikako nije mogao biti na Laušu, kod kuće Đorđa Rađena, kako se to pokušava nametnuti.

Stoga u ovom postu emitujem sve analizirane detalje, objavljene prethodnih dana, sa snimka 18.03., na kojem je najmanje 90 posto odgovora šta se zaista i kako desilo, ali i ko je sve učestvovao u zločinu.
Snimak počinje u 02 časa 19 minuta, kada se na njemu vide, kako na betonskoj kocki sjede, dva, kako su ih iz MUP RS nazvali, Maloljetnika. Ta dva lica su na Trg, prema sopstvenom svjedočenju, došli iz Jevrejske ulice, iz kafea “Del Kapo”. 

Tvrdnje o tome da im je bilo zabranjeno da uđu u klub “Fabrika”, “jer su maloljetni”, pa su se tako našli na betonskoj kocki, kao i da su prilikom susreta sa Davidom “tražili cigaretu”, potpuno su deplasirane. Ta dva lica su ključni svjedoci zločina, sasvim realno i saučesnici u njemu, a častan Tužilac bi iz njih, bez velike muke, izvukao priznanje, budući da njihovo ponašanje na Trgu ukazuje na direktnu vezu sa onima koji su Davida oteli te noći, a kasnije i likvidirali.

Važno je primijetiti da u trenutku kada snimak počinje (02 časa 19 minuta), osim dvojice “Maloljetnika”, u lijevom gornjem uglu uočljiv je automobil parkiran u suprotnom smjeru od onog koji je dozvoljen u ulici Milana Tepića, koja se nalazi tačno preko puta Trga, u liniji sa mjestom na kojem je David nešto kasnije presretnut, a potom i nasilno pritisnut uza zid, kraj ulaza u “Office shoes”.


Taj automobil odlazi u 02 časa 20 minuta i 40 sekundi, da bi se u 02 časa 22 minuta i 50 sekundi na istom mjestu ponovo parkirao automobil na isti način kao i prethodni, koji je odvežen par minuta ranije. 


Da li je riječ o istom automobilu, teško je zaključiti sa snimka, ali ostaje činjenica da je, u najmanju ruku, veoma čudno da se na istom mjestu, nepropisno parkiran, sa upaljenim svjetlima, u liniji sa pozicijom na kojoj je David grubo presretnut, nađe isti automobil ili, pak, dva automobila.


Nakon odlaska prvog i dolaska istog tog (ili drugog) automobila, u 02.časa 22 minuta i 15 sekundi preko puta ove dvojice “Maloljetnika”, na klupu, na drugom kraju Trga Krajine, sjedaju još dvojica mladića.

Nešto posle drugog dolaska automobila i nepropisanog parkiranja, jedan od mladića sa klupe, u 2 časa i 24 minuta, daje svjetlosne signale telefonom, usmjerene prema Jevrejskoj ulici 

Bez dileme obavještava dvojicu koji su presreli nešto kasnije Davida na vrhu Gospodske da on stiže iz pravca “Fabrike".

David na Trg Krajine stiže nešto prije 2 časa i 25 minuta. Prilazi dvojici koji sjede na betonskoj kocki, pozdravlja se i kratko razgovara sa njima. 

David je s njima razgovarao par sekundi, pozdravio se i kreće prema Gospodskoj ulici. Oni ga zovu, on se vratio korak, dva natrag i još par trenutaka razgovara s njima.  

U 2 časa i 25 minuta isti mladić, sa klupe preko puta mjesta na kojem David razgovara sa dvojicom koji sjede, daje drugi znak svjetlosni znak telefonom, usmjeren prema Jevrejskoj ulici.David potom odlazi u 2 časa, 25 minuta i 6 sekundi prema Gospodskoj ulici.

Iz Jevrejske izlaze Dva NN lica koji presreću Davida na vrhu Gospodske.


Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, iznio je, tokom marta, aprila, maja, juna… ove godine, niz neistina o slučaju Teškog Ubistva Davida Dragičevića. 

Lukač je neistine iznosio u kontinuitetu, a jedan od vrhunaca njegovog neprofesionalnog djelovanja je i istup u Narodnoj skupštini RS, održanoj 10. maja ove godine, na kojoj se raspravljalo o slučaju “David Dragičević”. 

Lukač je tada javno izrekao notornu laž o tome odakle dolaze dva NN lica koja presreću Davida, 18.03. u 02 časa 25 minuta 15 sekundi, 18.03. na Trgu Krajine.

Lukač je ustvrdio da ta dva NN lica dolaze “Niz Gospodsku, iz zanatskog centra”, što je, prema snimcima sa kafea “City”, notorna neistina. 

“David izlazi iz suterena Boske. Prelazi preko Trga ide prema Gospodskoj ulici. Dva lica sjede na onim kandelaberima tamo. To je snimak koji je Vasković kasnije pustio i koji je napravio konstrukciju o velikoj otmici. Tačno je, vidi se to na snimku, David dolazi, prolazi pored tih lica. Oni ga zaustavljaju nešto ga pitaju. On se sa njima pozdravlja, drugarski kratko priča i nastavlja dalje da odlazi. Niz Gospodsku ulicu, iz zanatskog centra izlaze određena lica koja se vide takođe na kameri. David staje sa njima, nešto priča. Jedno auto se pojavljuje negdje na glavnoj ulici tamo…”, rekao je, između ostalog, Lukač na sjednici Narodne skupštine RS.Lukač je svjesno izrekao laž, jer ta lica dolaze iz Jevrejske ulice, što je potpuno jasno sa snimka napravljenog kamerama video nadzora kafea “City”. Ta dva NN lica se pojavljuju u 02 časa 25 minuta i 06 sekundi iz Jevrejske ulice.


Snimak u potpunosti demantuje Lukačeve navode o tome odakle izlaze ta dva NN lica, ali pobija i njegove tvrdnje da “David staje sa njima, nešto priča”!

David ne “staje sa njima, nešto priča”, već ga te Dvije osobe u 2 časa 25 minuta i 15 sekundi presreću na Trgu i odmah potom ga snažno guraju ka zidu zgrade u kojoj se nalazi “Office shoes”, gdje ga pritišću uza zid. 

To je više nego jasno iz snimka sa Trga Krajine, 18.03., što se vidi na uvećanom i usporenom dijelu video zapisa, koji svjedoči o događajima iz te noći.


Kad se pažljivo pogleda trenutak kad su ga presrela pomenuta dvojica, vidi se da je to bilo jako grubo i da se David desnom napadaču pokušao oduprijeti; Upravo taj ga je grubo zaustavio, okrenuo ga oko sebe, nakon čega je prišao i Napadač koji je stajao lijevo. Potom su Davida priklještili uza zid! Po mišljenju stručnih lica koja su analizirala snimak, to mogu biti samo obučeni inspektori - specijalci u civilu!

Niko od onih koji navodno istražuju slučaj Organizovanog Ubistva Davida Dragičevića nije pomenuo ovaj detalj, a oni koji su organizovali otmicu, kasnije i likvidaciju dvadesetjednogodišnjeg mladića, kao i zataškavanje zločina, itekako su znali raspored kamera i veoma pažljivo isplanirali sve što se desilo te noći.

David je od dvojice nepoznatih lica fizički pritisnut na zid kraj ulaza u 
“Office shoes”, kako bi izbjegli da taj nasilni akt snime kamere sa objekta gdje se nalazi ta radnja, ali i sa kafea “City”!

Da su znali raspored kamera i gdje da tačno priklješte Davida, a da ne budu snimljeni kamerom koja se nalazi na “Office shoes”, svjedoče i fotografije o tome šta ta kamera “vidi”. 


Sa fotografija je jasno da kamera “ne vidi” šta se dešava na zidu, kraj ulaza (kada gledate na ulaz)! Uprkos tome i snimci sa tih kamera su “nestali”, jer se nigdje ne pominje da su izuzeti!

Nasilnici su, zasad, uspjeli sakriti identitet, ali ne i sam čin fizičkog ataka na Davida.

Svemu navedenom svjedočili su “Maloljetnici” sa betonske kocke, ispred "Boske", sa kojima se David pozdravio po dolasku na Trg, ali i oni koji su davali svjetlosne signale sa klupe.

Svjedočilo je tome i NN lice koje šepa, a koje je u 2.26 časova iz Jevrejske ulice došao do dvojice “Maloljetnika” i nekoliko minuta stajao sa njima.

Veoma važno je primijetiti da NN lice koje šepa dolazi iz Jevrejske ulice i staje sa dvojicom “Maloljetnika”, koji su, nakon što su se pozdravili sa Davidom dok su sjedili na betonskoj kocki, krenuli za njim, kako bi gledali njegovo presretanje od dva NN lica, koja su, po svemu sudeći, inspektori.


“Maloljetnicima” se na Trgu pridružuje NN lice koje šepa i koje na Trg dolazi iz Jevrejske ulice. Iz te ulice on izlazi u 02.25.55 časova, a “Maloljetnicima se pridružuje u 02.26.04. časova.


Ono što je veoma važno naglasiti jeste da NN lice koje šepa dolazi bez ičega u rukama, odnosno da su mu ruke u džepovima.

Dok je David pritisnut uz zid, a “Maloljetnici” stoje sa NN osobom koja šepa, na snimku se vide i dvije grupe Batinaša (njih jedanaest ukupno) kako pelaze preko Trga, noseći u rukama “kišobrane”. Naravno da tu nije riječ ni o kakvim kišobranima, već palicama u njima.


Još je bitno primijetiti da prva grupa prilazi “Maloljetnicima”, jedan od njih samo razmijeni par riječi i nastavlja dalje. “Maloljetnici”, prema događajima na Trgu, imaju ključnu ulogu u Lovu na Davida, ne samo kao svjedoci dešavanja, već kao Oni koji vode akciju upravo na tom mjestu.


Sa dvojicom “Maloljetnika” NN lice koje šepa stoji sve do 02.29.04. da bi tada, bez ičega u rukama, krenuo ka Gospodskoj ulici.

David Dragičević, nakon što su ga dva NN lica presrela u vrhu Gospodske ulice, kod “Office Shoes”, potom grubo odgurnuli i priklještili uza zid te radnje, ne odlazi u Gospodsku, kako to tvrde iz MUP RS i Tužilaštva.

David Dragičević, jasno se to vidi sa uvećanih i prečišćenih snimaka, u 2 časa 29 minuta i 30 sekundi, odlazi u Jevrejsku ulicu, a sa njim idu i NN lica koja su ga presrela i priklještila uza zid.


O tome šta se dalje, ali i prije Davidovog dolaska na Trg dešavalo, uskoro opširnije.
Osoba koja šepa se ponovo pojavljuje na snimku kafea “City” u 02.29.38. časova, ali sada sa kesom u ruci, koju mu je Neko dao na početku Gospodske ulice. 


Nažalost, taj trenutak se ne vidi, ali je kristalno jasno da ista osoba odlazi u Gospodsku, uzima kesu, vraća se sa njom i kreće ka klupi na kojoj sjede dva Mladića, što su dali svjetlosne signale kada je David dolazio na Trg iz pravca “Fabrike”, odnosno, drugi signal, kada je već bio na Trgu i razgovarao sa dvojicom “Maloljetnika”, koji su tada sjedili na betonskoj kocki.

NN lice koje šepa prelazi preko Trga, prilazi dvojici Mladića koji sjede na klupi i predaje im kesu, koju je nepun minut prije toga dobio od Nekog u vrhu Gospodske ulice. 


Nakon predaje kese u 02.29.57 časova, NN lice koje šepa odlazi prema parku “Petar Kočić”.


Ono što je posebno interesantno je činjenica da dvojica “Maloljetnika” kontrolišu/provjeravaju da li je NN lice koje šepa prvo preuzelo kesu u vrhu Gospodske ulice, a potom da li je predalo kesu Mladićima na klupi; Kada se uvjere da je to učinio, odlaze u Jevrejsku ulicu.   


Ranije je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, izjavio da je MUP RS pronašao “Maloljetnike”; Rekao je da im nije bilo dozvoljeno da uđu u “Fabriku” i da su zbog toga sjedili na betonskoj kocki, te da je njihovo djelovanje te noći potpuno benigno, a da je razgovor bio samo zahtjev za cigaretu.


Međutim, dešavanja na Trgu pokazuju da Lukač nije rekao istinu i da je uloga “Maloljetnika” potpuno drugačija, sasvim negativna i da su oni vrlo bitan dio cijele akcije Lova na Davida, koja je završila njegovim monstruoznim Ubistvom! (nastaviće se)