субота, 14. фебруар 2015.

Treći Papak: Krajišnik pismeno zatražio od vrha SDS-a 30 posto vlasti u stranci

piše: Slobodan Vasković

Momčilo Krajišnik, predsjednik samoprozvane Asocijacije stvaralaca Republike Srpske, uputio je prije desetak dana pismo najvišim stranačkim organima SDS-a u kojem traži da se njegovoj nazoviorganizaciji prepusti 30 posto vlasti u toj stranci. I to na svim nivoima.

“Bilo bi potrebno dopuniti i Odluku o kriterijima za izbor članova Glavnog odbora Srpske Demokratske Stranke. U članu 2 trebalo bi dodati alineju 5 koja bi glasila: ‘Od ukupnog broja novo izabranih članova  Glavnog odbora najmanje će 30% biti izabrano ili imenovano iz reda stvaraoca Stranke. Isti kriteriji bi trebali biti u izborima na nivou opština i gradova’“, navodi se, između ostalog, u Krajišnikovom pismu.

Krajišnik je svjestan da niko od pripadnika njegove Asocijacije, koju potpuno kontroliše Milorad Dodik, ne bi prošao na unutarstranačkim izborima, iako se, navodno, zalaže da se njegovi puleni bore na tom polju. Zato insistira da postoji i odrednica “imenovani”, što znači da bi samoproklamovani stvaraoci dobili 30 posto vlasti u stranci, bez obzira kako prošli na unutarpartijskim izborima.

Nije Krajišnik slučajno izabrao taj postotak. Smatra da bi mu u raznoraznim igricama unutar SDS-a, tih 30 posto omogućilo potpunu vlast nad strankom.

Krajišnik se poziva na “veliko iskustvo stvaralaca” i smatra da bi ono pomoglo da SDS vrati, kako navodi, stari sjaj. Pri tom tvrdi da mladi kadrovi nisu dovoljno iskusni.

U vrhu SDS-a Krajišnikovo pismo smatraju potpuno besmislenim, a njegove zahtjeve otužnim.

KRAJIŠNIKOVO PISMO VRHU SDS
ПИСМО ЧЛАНСТВУ И РУКОВОДСТВУ СРПСКЕ ДЕМОКРТКЕ СТРАНКЕ

Поштовани чланови Председништва СДС-а

Поштовани чланови ГОСДС-а
Поштовани посланици - чланови СДС-а
Поштовани чланови СДС-а

Асоцијација `Ствараоци Републике Српске` је формирана као надстраначка организација са основним задатком да окупи патриотски орјентисане појединце који су, како сам назив Асоцијације говори, од самог почетка вишестраначког политичког живота у БиХ учествовали у стварању Републике Српске. Taј процес је реализован под вођством Српске Демократске Странке и зато с правом можемо рећи да су чланови Асоцијације активно учествовали и у стварању Српске Демократске Странке.

То што данас сви чланови Асоцијацији нису и чланови Странке последица је политичког плурализма, који је заживео у пуном свом капацитету после завршетка рата. Међутим, иако је то тако, не може се довести у питање историјска чињеница да се, сад далеких деведесетих година прошлог века, са малим изузецима, цео српски народ био поистоветио са Српском Демократском Странком. Странка је била свесрпским национални покрет. Она је била једини заштитник нашег народа.

Страначко вођство је тада било промотор остварења историјског задатка да, уместо Југославије која је `преко ноћи нестала`,  на просторима БиХ створи националну државу.  Али, на путу остварења тог задатка стајала је, на први поглед непремостива препрека -  да се измире, из Другог светског рата створена два блока. Да се измире потомци четника и партизана. И у томе је Странка успела.  У нашим редовима, `раме уз раме` су стајали некад љути политички противници.

Истине ради у прилог остварењу тог циља била је тадашња политичка ситуација у БиХ. Два друга народа су се пре тога већ били политички организовали. Била је створена потпуна  национална хомогенизација која није давала ни једном појединцу или групи алтернативан излаз осим да се укључи у свој национални корпус.

Ипак, код нас Срба, као и увек у историји, тај посао је било најтеже остварити. Слога и саборност су и у овом случају били обавеза која је изгледала као недостижан циљ. Ништа се није разликовало од примера у историји у којима је претила опасност да се циљ заврши на жељама чијем остварењу  су сами себи Срби били највећи противници.

На срећу  тај циљ Странка је успела да достигне, а успела је јер је обезбедила подршку  целог нашег народа. Успела је, поред свих противљења, а њих је било много, да се створи Република Српска. И зато због плебисцитарне подршке грађана тада није постојала дилема да ли ће Странка на изборима бити победник. Дилеме су биле само да ли ће добити апсолутну, релативну или двотрећинску подршку бирачког тела. У власти на свим нивоима, осим СДС-а, нису партиципирале друге политичке странке. Појединци, не чланови Странке могли су се наћи на некој функцији, али само као стручњаци, а не представници неке коалиционе групације.

На жалост, то време је далеко иза нас. Од улоге  коју је Странка тада имала остале су само успомене. На то су утицали субјективни и објективни фактори. За истину већи број је било објективних,  који су били пресудни да Странка изгуби улогу неприкосновеног субјекта  на политичком пољу Републике Српске и БиХ.

А због чега се то све десило?
Сви они који нису успели спречити остварење историјског задатка који је Странка пред собом  имала, одмах после завршетка рата почели су организовану кампању против ње. Циљ је био да се Странка уништи а њени водећи чланови сатанизују. На тај начин због лажних оптужби велики број чланова  је смењен, а неки  су били оптужени пред МКСЈ или пред судовима БиХ.

Они који нису били оптужени за ратне злочине оптуживани су за помагање оптуженим пред истим тим судовима а све је био циљ да се  чланови Странке изопште из политике. И тако је дошло до `поновне сече кнезова` и  политичког погрома.

То што је доживела Српска демократска странка није доживела ни једна друга странка у Републици Српској. Њени чланови су сатанизовани, прогањани и кажњавани а многи  натерани да напусте просторе БиХ. И дуго времена  је требало да један број њих буде амнестиран и враћен у политички живот Републике Српске.

Ипак много већи број остао је и даље у улози коју су им доделили они који су их из политике протерали.  Највећи број њих  ни до данас не партиципира у страначком животу и зато  се код њих осећа велико незадовољство и потреба да нађу кривца за одбаченост у којој се налазе.

Али,  објективно, сва ова збивања су се десила у последња два изборна страначка мандата тако да се може наћи оправдање што се нису учинили активни потези да се заслужни  чланови  Странке рехабилитују.   

Међутим, пошто је 2015. година изборна година у Странци то је јединствена прилика да се ова неправда исправи. Прилика је да се овим члановима омогући да по властитој жељи учествују у изборном процесу у Странци. И да им се да прилика да бирају и буду бирани у органе Странке.

Ако би тако  поступили  била би превазиђена (вештачки створена) подела у Странци на старе ( а искусне) с једне стране и младе (а недовољно искусне) с друге стране. После великог погрома које је Странка с великим напором преживела поново би се пружила прилика да Странка ојача и под своје окриље окупи све појединце који на било који начин Странци припадају.  Такође би био елиминисан још један велики проблем о коме се све чешће у јавности води полемика. Једна  група чланова Странке који се осећају запостављеним, а највише је њих из редова Стваралаца Републике Српске, иако нису само они, константно заговара  идеју о формирању нове политичке странке у којој би  нашли свој политички ангажман. До сада је руководство Асоцијације Старалаца Републике Српске успевало да осујети такве идеје. Међутим, проблем није `излечен` него само `залечен`.


Зато, да не би остали само  на  констатацији чињеница  ми чланови КО АСРС предлажемо и начин на који би чланови Асоцијације, а који су уједно и чланови СДС-а, могли да се активирају у раду Странке.
Предлажемо: да се допуни Одлука о критеријима за избор чланова Скупштине СДС-а и у члану 1  уместо броја 450 унесе `израчунат` број (највероватније би то био број 550).

Такође, 2. члан исте Одлуке би се допунио и допуњен гласио: „У нови састав Скупштине по аутоматизму улазе 97 чланова претходног састава Главног одбора СДС и ______ чланова првог сазива Главног одбора из 1991. године. Такође би ушли посланици и делегати у законодавним органима РС и БиХ изабрани на последњим изборима као и  посланици првог сазива НСРС изабрани на првим вишестраначким изборима  1990 године“.

Требало би на  исти начин допунити и члан 2 Одлуке о утврђивању чланова општинских и градских скупштина Српске Демократске Странке. 

Било би потребно допунити и Одлуку о критеријима за избор чланова Главног одбора Српске Демократске Странке. У члану 2 требало би додати алинеју 5 која би гласила: „Од укупног броја ново изабраних чланова  Главног одбора најмање ће 30% бити изабрано или именовано   из реда ствараоца Странке.

Исти критерији би требали бити у изборима на нивоу општина и градова.

Уколико би применили ово (или неко слично решење) уверени смо да би Странка доживела потпуни препород и повратила своју улогу коју је некад имала. За њен успех би био заинтересован велики број грађана Републике Српске. Странка би тако показала сву своју демократску вредност по чему се увек разликовала од других странака које носе демократски атрибут, али су далеко од  тог атрибута. Њени чланови би осетили да су  се `врата` Странке отворила и да  Странка припада свим њеним члановима.

На крају, данас у време великих политичких подела и неповерења многе добронамерне идеје се политизују и погрешно тумаче. Зато ми доле потписани чланови Координационог одбора Асоцијације `Ствараоци Републике Српске` унапред одустајемо од било какве улоге у руковођењу Странком на било ком  нивоу. Нама је Странка и народ коме припадамо далеко  изнад било ког појединачног интереса.

С поштовањем
Чланови КО АСРС:    
Момчило Крајишник
Војо Максимовић
Божидар Вучуревић
Милан Нинковић
Драган Мичић
Стеван Медић
Рајко Касагић
Слободан Бјелић
Јово Космајац