петак, 20. фебруар 2015.

Jeti u banjalučkoj gradskoj administraciji

piše: Slobodan Vasković

Naučnici Univerziteta Oksford obznanuili su prije dvije godine da su otkrili genetsku vezu između drevnog polarnog medvjeda i uzoraka koji su navodno uzeti od “jetija”, što govori da stvorenje poznato kao “snježni čovjek” i dalje živi na Himalajima.

Naučnici sa Oksforda nemaju pojma. Jeti uopšte ne živi na Himalajima. I nema nikakve veze sa Snježnim čovjekom. Čista izmišljotina.

Jeti živi u Banjaluci. I radi u Gradskoj upravi. Gotovo nikada ne dolazi na posao, pa ga zato niko i ne poznaje. I ne zna kako izgleda.

Dugo sam istraživao, pratio sve moguće tragove, konsultovao izvore, mjesecima bio “na čeki” pred Gradskom skupštinom.

I uspio sam.

Jetija sam pronašao na platnom spisku.

Jeti je šef Kabineta predsjednika skupštine Budimira Balabana.

Balaban ga nikad nije vidio. Jedino se ukazuje gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću.

Gavranović ga je smjestio Balabanu. Jetija.

Jeti, prema sistematizaciji, ima i opis poslova kao šef Kabineta predsjednika Skupštine: Izuzima predmete iz arhive; Predlaže Gradonačelniku popunu radnih mjesta; Kontroliše rad radnika. A u Balabanovom kabinetu je samo sekretarica. Imenom Kova.

Jeti je zadužen i za javne nabavke, a najvažnije je da ima zadatak
da dostavlja podatke koje traži Kabinet Gradonačelnika.

Jeti ništa od ovoga ne čini, jer Balaban ne dozvoljava kontrolisanje Kove ni dostavljanje podataka iz svog kabineta u Gavranovićev.

Zato Jeti i ne dolazi na posao. Zato i jeste nevidljiv i svima nepoznat.

Ali prima platu. Koja iznosi ravno 2.582 KM.

Godišnje je to oko cca 30 hiljada, plus dažbine, a to je već cca pedesetak hiljadarki. Za dvije godine, koliko je Balaban u Kabinetu predsjednika skupštine i koliko Jeti nije na poslu, to je 100.000 KM.

Što i nije neka cifra, ako se ima u vidu da ne radi ama baš ništa, niti je ikada viđen u Balabanovom kabinetu, kao šef tog kabineta. Valja ubiti toliko radno vrijeme bez posla. A kafane skupe, restorani skupi. U markete ne ide. Pa Jeti je!

Otkrio sam i ko je Jeti. Jeti se zove Rade Kurtović - šef Kabineta predsjednika Skupštine. Slikan je u Prijedoru. Gdje se svojevremeno sklonio od naučnika sa Oksforda.