четвртак, 26. фебруар 2015.

Mandžurijski kandidat

piše: Slobodan Vasković

Najveća politička dilema trenutno je da li će Dragan Čović (do) 11. marta podržati izbor Savjeta ministara, bez obzira na to da li će biti imenovana istovremeno i Vlada Federacije, ili će odustati od podrške, ukoliko ne bude dogovora oko federalne vlasti?

Ukoliko ne bude dogovora oko oba nivoa istovremeno, Čović će podržati izbor Savjeta ministara i nastaviti pregovore oko formiranja Vlade Federacije BiH.

Opcija da Savjet ministara bude izabran bez HDZ-a nikako nije dobra ni po koga, ali je najlošija upravo po Čovića i HDZ. Ogroman pritisak bio bi na njima i teško bi se odbranili od optužbi za svjesni i namjerni opstrukcionizam. Ionako već sve predugo traje.

Čović neće rizikovati, ući će u vlast na nivou BiH, a onda i na nivou FBiH i to bez željene srpske ministarske pozicije.

To je jedino logično rješenje; Ako ni znog čega drugog, onda zbog činjenice da je Čoviću itekako poznato da je opstrukcija procesa najefikasnija sa pozicija vlasti, a ne iz opozicije.

Druga dilema koja zaokuplja mnenje jeste da li će Mladen Ivanić povući/razriješiti Ranka Škrbića sa pozicije ambasadora BiH u Srbiji?

Hoće, iako se najrađe ne bi time bavio.

Ivanić
Ivanić je u prilici da na Škrbiću trenira strogoću i pokaže snagu i odlučnost.

Sasvim je drugo pitanje koliko je Ivanić zaista snažan i odlučan kao političar? Usudio bih se reći da se te odrednice vrlo teško mogu vezati za njegovo djelovanje.

Ali, Škrbić je zicer koji neće promašiti. Iako je to izuzetak koji potvrđuje navedeno pravilo o odlučnosti i snazi.

Uz to, Ivanić povlačenjem Škrbića direktno “udara” u glavu Milorada Dodika. Nakon godina punih poniženja koja je trpio od lidera SNSD-a, Ivanić ima priliku za razoran direkt. Posrećilo mu se!

Naravno, postoji i opcija da Ivanić počne da vrda i izbjegava taj akt. Ali to je već pozicija Vojina Mitrovića Papka. Najprezrenijeg političara u Republici Srpskoj.  

Igor
Dilema je i gdje je i šta radi Igor Radojičić?
Uredno ide u kancelariju Gradskog odbora SNSD Banjaluka, planira naredne korake, drži kadrovske komisije, učestvuje u pripremama gradske skupštine…

Ali se ni dalje ne javlja Dodiku. Što Dodika izluđuje.

“Neka više kaže šta hoće”, urlao je Dodik do prije pet dana. A onda je prestao da viče. I tvrdi da će isključiti Radojičića iz stranke, jer mu “nanosi veliku štetu”.

Jedini Radojičićev grijeh je da nije došao na jednu/dvije sjednice Izvršnog odbora SNSD-a. Plus par tvitšurikena! Što je u javnosti zaista nanijelo veliku štetu i Dodiku i SNSD-u.

Da li će Dodik isključiti Radojičića iz SNSD-a? Moraće.

Ne učini li to, Radojičić će ga do juna samo ćutnjom razoriti. Šta će tek biti ako progovori?!

Od svih nabrojanih dilema/razrešenja, samo ova sekvenca ima elemente trilera. Koji su u rasponu od Fatalne privlačnosti, preko Slagalice strave do Mandžurijskog kandidata.   

Loša dijagnostika
SDS je istjerao Slavka Dunjića, što i nije neki potez. A nije bio ni dilema. Dunjić je ionako ništa, i u SDS-u i van njega, bez obzira kako priča o vlasti u Gradišci završila.

On je za jednokratnu medijsku upotrebu, čije repriziranje nanosi više štete onima koji insistiraju na ponavljanju, nego subjektima koji se Dunjićem gađaju.

Problem je što SDS nije istjerao one koji su kandidovali Dunjića!

Tada bi pokazali da su kvalitetni dijagnostičari. Jer, Dunjić je metastaza, a primarni kancer je još uvijek u opštinskom odboru. I regionalnom!

I nastaviće da se širi. Bez dileme!