среда, 4. фебруар 2015.

Dodikovi stilovi Puzanja

piše: Slobodan Vasković

Veliko puzanje je počelo. Puzanje prema Zapadu. Treba sad prepuzati od Moskve do Londona/Berlina/Pariza/Rima... Put trnovit, a Dodiku trbuh mek.

Ne bi li ga kako ojačao, pozvao je na radni ručak ambasadore zemalja članica EU akreditovanih u BiH i ponovio stav RS da prihvata novu inicijativu EU za BiH.

Na srpskom jeziku ta Inicijativa zove se Izjava Predsjedništva BiH o evrointegracijama.

Ambasadori su, uz ručak, mogli konstatovati da Dodik još uvijek ima “solidan želudac”, čim tako otvoreno liže sve što je godinama pljuvao po EU, ali i da je to daleko od onog koji je kamenje vario.

Pažljivo su mu pogledali i trbuh; Dijagnoza: nikakve su šanse da prepuže toliki put. #dalekojemoskva

U šturom saopštenju iz kabineta nije rečeno da li je, tokom puzanja, Dodika savjetovao sin Vojina Papka Mitrovića. Sa savjetima tipa: lezi, dig' se, ustaj, sjedi, nakon čega je mlađani Mitrović obavijestio prisutne ambasadore da je „Puzanje veoma važno za Dodikov razvoj“!

Ekskluzivno saznajem da Dodik rabi nekoliko stilova puzanja: Puže na prsima; Puže postrance vukući jednu nogu; Treći način mu je kombinovan – odguruje se i poskakuje. I četvrti je osebujan: puže unatraške, valjanjem ili na leđima.

Zbog ovih zaista neobičnih i raznovrsnih stilova puzanja, možda mu mlađani Savjetnik Mitrović preporuči odlazak Pedijatru. Ili nekom srodnom specijalisti.

Nakon posmatranja Dodika kako puže, oglasio se jedino ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, koji je govorio o prijedlogu Zakona o javnom redu i miru (ZJRM).

Iako se Ferguson pravio Englez, dalo se iz njegove izjave zaključiti da su Dodiku, između dva stila puzanja, ambasadori saopštili da neće daleko dopuzati sa takvim bolesnim zakonima.

Na šta je oštro reagovao Mitrović junior brzim i jasnim savjetom, britkim kao lavež: Lezi!

Dodik nije obavijestio Željku Cvijanović da im je politika u puzajućoj fazi. Plaši se da neće ništa razumjeti. Kao i obično.

Neobaviještena Željka zato je još uvijek u Političkom Klimakterijumu, koji kod nje izaziva tešku depresiju. I nervozu. Stalno joj nešto izmiče. Nikako da shvati. #strpljenaspasena

A onda se Ambasada SAD-a usudila/drznula da nasrtljivo saopšti kako ZJRM „predstavlja direktno osporavanje osnovnog ljudskog prava na slobodu izražavanja”.

Na šta je Željka pukla. Kao ledenica. I zaključila da smatra da Ambasada SAD nije ni pročitala Prijedlog zakona o javnom redu i miru i da ga komentarišu na osnovu tuđih stavova, “i to onih koji su ili vrlo proizvoljno ili su namjerno odlučili da se smatraju relevantnim".

Baš inteligentno zaključuje. Kao i uvijek. #cjepanica#žutokljunac

Baš diplomatski. #klotfrket

A Dodik još nije ni ispuzao sa Kremaljskog trga.

Na osnovu ovih nijansi zaključujem da je jedinstvo predsjedničke i izvršne vlasti vrlo vrlo ozbiljno dovedeno u pitanje. #kakofonija

Dok se to ne razriješi, bavimo se Marsovcima.#ministarpolicije

Dragan Lukač je naš Bliski susret  i Treće i Četvrte vrste.#nlo

Niste sigurni da li je Lukač Robot, Humanoid ili neka Animacija. Ili će Vas oteti i držati do 30 dana pritvorene u svom Brodu, znanom i kao Ćelija.#samica

Nije ni njemu lako. Imao je ovih dana Bliski susret  sa institucijom. #mup
I slovnim znakovima koje ne razumije.#zjrm
I Internetom.#kosamgdjesamkudsamkren'o

Zato je Bliski Susret zaključio da o ZJRM “ne bi trebalo da se raspravlja na blogovima i portalima, jer to nisu prava mjesta za konstruktivnu raspravu”.

Iz njegove vizure Animacije Ćelija je najbolje mjesto za takvu vrstu rasprave. Jer u njoj učestvuju i bubrezi i leđa i pleksus. Pleksus posebno.

Pa čašice, pa cjevanice, slezena. Slezena je baš in.

A na Blogu, kao Blogu, i na Portalu, kao Portalu, ni privesti ne možeš.

Animacija postaje zanimljiva, jer jedan dan tvrdi jedno, a drugi drugo. Kako je animiraju.

Prvo je Animacija, u nizu loših kadrova, izanimirala da svi oni koji pozovu na ubistvo na blogovima, neće biti kažnjeni ako se ubistvo ne dogodi.

A onda je Animacija prerađena, pa je Bliski Susret ustvrdio da „pozivanje na ubistvo političara ne može da se posmatra samo i jedino kao nečije mišljenje”.

Animacija nije rekla šta je sa pozivima na ubistvo onih koji nisu političari. Nisu ga nacrtali do tog nivoa.#lošaanimacija

Opozicija se zaista ponaša na korejski način.

Prvo su napustili Sjevernu Koreju, prešli u Južnu, pa se ponovo vratili u Sjevernu. U skladu sa otopljavanjem odnosa između dvije Koreje, što je projekat poznat i kao Susret razdvojenih Porodica. #veomadirljivo

U S. Koreji je i Gradiška. Smještena je na mjestu spajanja dvije velike prirodne cjeline: Panonske nizije na sjeveru i Dinarske planinske oblasti na jugu. Što izaziva vrtloge u lokalnom SDS-u. #zonavjetrova

Turbulencije su Posavskog Mornara natjerale da zavitla sabljom.
Glava neće faliti. #štaćebitislađom