недеља, 15. фебруар 2015.

Regodić i Stanković upravljaju MUP-om RS

piše: Slobodan Vasković

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izvršio je brojne kadrovske promjene u tom resoru: smijenjen je načelnik Uprave kriminalističke policije, načelnik Uprave policije, načelnik matfin službe, nekoliko načelnika CJB i brojni drugi nižerangirani službenici.

Kada se sagledaju smjene, uočljivo je da su umjesto policajaca slijepo odanih Miloradu Dodiku imenovani policajci slijepo odani Miloradu Dodiku. I njegovim tajkunima.

Šta se promijenilo? Ništa, jer je riječ o taktici „novi ljudi-stare navike“, kojom bi trebalo da se javnosti emituje slika da se nešto konkretno radi.

Nažalost, ne radi se ništa po pitanju borbe protiv korupcije i kriminala, niti će se raditi, već se MUP dodatno disciplinuje kako bi Lukač mogao odgovoriti Svetim ciljevima odbrane Dodikovih tajkuna od SIPE i Tužilaštva BiH.

Jedina ključna promjena, koja zaista ima značajne posledice, jeste imenovanje Lukača na poziciju ministra umjesto Radislava Jovičića.

Milorad Dodik je početkom decembra prošle godine lično naredio vrhu MUP-a RS da ne smiju ni pod kojim uslovima sarađivati sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) niti učestvovati u zajedničkim akcijama, koje se tiču privrednog i organizovanog kriminala.

Dodik je to naložio tadašnjem ministru Radislavu Jovičiću, Gojku Vasiću, direktoru policije i još nekolicini visokih funkcionera MUP RS.

Napravljena je procjena da Jovičić neće ići u sukob sa Sipom i Tužilaštvom BiH, ali i da neće adekvatno “zaštiti” vrh Režima u slučaju socijalnih nemira. Preciznije, da neće dozvoliti da se policija fizički obračunava sa narodom.

Zato je Jovičić smijenjen, a na njegovu poziciju je postavljen Lukač.

Dodik je u brojnim razgovorima tokom proslave Dana Republike najavio da će “suspendovati sve zakone BiH na teritoriji RS, koji ne odgovaraju RS”?!! “Ovakav stav će braniti Dragan Lukač”, rekao je tada Dodik.


Nema dileme da Dodika “žuljaju” jedino Zakoni koji se odnose na privredni kriminal. Lukač je tu da bi zaštitio njegove tajkune, koji bi odreda mogli završiti iza rešetaka i/ili postati vrlo nezgodni zaštićeni svjedoci/svjedoci saradnici.

Lukač nije samo Dodikov izbor za prvog čovjeka MUP RS, već i izbor njegovih tajkuna.

Lukača su na poziciju ministra “izgurali” Đurađ Regodić i Slobodan Stanković.

Regodić je malo poznat široj javnosti, riječ je o biznismenu koji je veliki novac stekao na, najblaže rečeno, vrlo kontroverzan način.

On je (su)vlasnik hotela “Talija”, koji se nalazi u strogom centru Banjaluke. Bilo bi nužno da se Lukač javno izjasni o tome da li je i on suvlasnik tog objekta?
 
Lukač je izuzetno blizak Regodiću.

U oktobru 2012. godine, hotel “Talija” našao se u centru velike afere, vezane za “elitnu prostituciju”. Tada su se u javnosti pojavile brojne informacije o banjalučkim tajkunima koji su u tom hotelu koristili seksulane usluge, čak i maloljetnica.

Afera je pretvorena u sapunicu, koja je kao epilog imala presuđenje malo bitnih igrača u cijeloj priči: Milan Ivanković, nekadašnji vlasnik kafea "Del  Kapo", osuđen je, na osnovu nagodbe sa Specijalnim tužilaštvom zbog prostitucije i nelegalne tombole, na pola godine zatvora i novčanu kaznu od 110. 000 maraka. Miodrag Regodić, recepcioner u hotelu Talija i rođak vlansika hotela, osuđen je na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od hiljadu maraka. 

Nijedan od tajkuna, koji su se spominjali u aferi kao korisnici usliga, nije optužem. 
 
Đurađ Regodić, (su)vlasnik “Talije” nije ni okrznut.

Regodić je blisko rodbinski vezan sa tajkunom Slobodanom Stankovićem, vlasnikom konzorcijuma “Integral inženjering”.

Regodić i Stanković upravljaju Lukačem, odnosno MUP-om RS.

Oni su i kreatori promjena u policiji, a nova ekipa slijepih poslušnika koja je dovedena na najvažnija mjesta u policiji njihov je lični izbor.

“Novi tim” ima zadatak da spriječi bilo kakav rad Sipe i Tužilaštva BiH na teritoriji RS, (i da spriječe bilo kakav rad MUP-a RS po pitanjima privrednog kriminala i korupcije).

Jasno je da to neće sprečavati mirnim sredstvima.

Uz to, njihov zadatak je i da u korijenu sasijeku svaki pokušaj otpora/protesta građana. Zato i jeste donesen drakonski Zakon o javnom redu i miru.

Lukač je “angažovan” i na poslovima disciplinovanja neposlušnih kadrova Režima i onih koji imaju “separatističke” namjere.

Poseban tretman imaju oni koji kritikuju Režim. Tek će ga imati.