петак, 27. фебруар 2015.

Puč u SNSD: Radojičić snažno udario na Dodika

piše: Slobodan Vasković

Predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka Igor Radojičić uputio je pismo premijerki Republike Srpske Željki Cvijanović od koje izričito zahtijeva da na funkcije u institucijama i javnim preduzećima ne imenuje članove banjalučkog SNSD-a bez prethodnih konsultacija sa njim.

Radojičićevo pismo zaprepastilo je Cvijanovićevu, ali i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

Dodik je bliskim saradnicima saopštio da će isključiti Radojičića iz stranke.

Pismo predsjednika GO SNSD novi je dokaz o težini sukoba unutar te stranke i nepomirljivosti Dodika i Radojičića.

Postupajući na ovaj način, Radojičić je Dodiku jasno stavio do znanja da više nije apsolutni gospodar u stranci i da ne može, kao svih prethodnih godina, samostalno odlučivati o kadrovima i drugim važnim partijskim pitanjima.

Radojičić je, jednostavno rečeno, svojim pismom upućenim premijerki izvršio svojevrstan puč, stavljajući Gradski odbor SNSD u istu ravan sa Strankom, a sebe sa Dodikom.

Dimenzije Radojičićevog pisma su gabaritne i impliciraju da je vladajuća struktura u Republici Srpskoj sada sastavljena od SNSD-a, DNS-a, SP-a i Gradskog odbora SNSD Banjaluka, koji djeluje potpuno autonomno u odnosu na matičnu stranku.

Predsjednik GO SNSD Banjaluka ne bi se odlučio na ovako snažan udar po Dodiku da nema većinsku podršku najjače, najveće i najbrojnije partijske organizacije.