понедељак, 9. фебруар 2015.

Dan kada je Dodik spao sa Mindera na Šarca

piše: Slobodan Vasković

RTRS je u emisiji Indirektno krenuo u lov na Mladena Bosića. A ulovio Milorada Dodika. Kao zadnjeg političkog soma. Izvukli su ga iz najcrnjeg mulja, da bi ga u njega još dublje nabili.

Lov na Bosića otpočeo je, jer je odbio da gostuje u istoj emisiji sa Dodikom. Sad kažnjavaju i ako nećeš da vidiš Dodika. To je novina u totalitarnim režimima.

Hajkači su napravili kardinalne greške.

Bosića su predstavili kao Nadčovjeka. I to dok im je u studiju bio Milorad Dodik. Čime su Dodika spustili ispod nivoa prosjeka.

Ponizili ga. Čineći ga slabim; Tjerajući ga da brani RTRS; Prisiljavajući ga da bude na nivou slučajnog prolaznika, kojem se učinilo zgodnim da nešto bljune u kameru.

Zar je toliko nisko Dodik pao, da zajedno sa svojim slugama napada Bosića?! U istom redu. A misli se da je on još uvijek šef parade.

Očito nije, kad je došlo dotle da mora lično da učestvuje i u naručenim anketama ispod svakog nivoa.  

Trenutak je delikatan, problemi su po Republiku Srpsku, ispljunuo je Dodik, pokušavajući se iščupati iz iskonstruisanih anketa, u kojima je RTRS besplatno izreklamirao BNTV.

Ne znajući do večeras koliko je gadno kad Šarac uzjaše „Marka“. I neće da sjaše. Jer ne zna.

Usopljeni Dodik je najavio priču o procesima, a govorio o sebi i svom bolu što nije dio vlasti BiH. I o Bosiću, iako je rekao da ga neće pomenuti.

Konfuzan, sa Šarcem na sebi, Dodik je podržao Izjavu Predsjedništva BiH koja je, kako je ustvrdio, napisana u Sarajevu, na bošnjačkom političkom minderu.

Da li je Dodik spao sa mindera: podržava ono što bošnjački političari dogovore, a ministri EU promovišu kao svoje!

Tvrdi da i dalje ima stvari opasnih po RS u Izjavi, a podržava je.

Tvrdi da Evropljani nemaju dobre namjere, a podržava ih.

Potpuno nesuvisle izjave, lišene svakog sadržaja; Dodikov nastup bio je na nivou onih Željke Cvijanović. Praznina. Eho ničega.

Dodik je ustvrdio da će biti pokušaja prenosa nadležnosti. Uz pomoć Izjave, koju će i on potpisati.

Na tom mjestu su Dodika htjeli izbaciti iz Studija. Jer su anketirani sa početka emisije pokazali više političke suvislosti od njega.

Dodik je izrazio ogorčenje, ne shvatajući da su ga pokušali spasiti da se ne udavi u bujici sopstvenih besmislica. Ipak ga nisu izbacili, jer im je „dozvoljeno“ da produže emisiju. Nakon čega je Dodik sam sebe dodatno torpedovao.

Dodik je potpuno izgubljen političar. I sa Šarcem i bez njega.

Bosić je bio na BNTV. Bez ankete.  


Gdje je saopštio da ne uživa u duelu sa Dodikom. Za razliku od Šarca.

Najavio je prelazak iz “faze opstrukcije u fazu dogovaranja na nivou BiH”.
Čim Dodik odgalopira iz Savjeta ministara.

Bosić je pokazao opredijeljenost da SDS neće sa SNSD-om “dok je Dodik na čelu stranke”.

Bosić jeste opredijeljen, tu nema dileme. Za razliku od Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, koji sve više liči na rezervnu ekipu SNSD-a. Posebno vrh GO BL. Kojim caruju radojičići i poneki drekavac!

“Raspolažemo kritikom kao instrumentom”, precizirao je Bosić, ne objašnjavajući zbog čega ne koriste instrumente. I zbog čega je ovdašnja opozicija najpoznatija po propuštanju stopostotnih prilika za gol. Ni šta će sa rezervnom SNSD-ovom ekipom u svojim redovima.

Kad se sve sabere Dodik je bio besmislen, a Bosić opušten.

Razloga za ovakvo njihovo stanje je pregršt:
Denis Zvizdić je predložen za mandatara za sastav Savjeta ministara;
Izabrani su predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.
Čime se ucjenjivački kapacitet Dragana Čovića značajno smanjio.

Čović će još malo ucjenjivati sa jednim srpskim mjestom za SNSD u Vladi Federacije BiH. Jeftina žvaka od koje nema ništa.

Opasnosti su po Čovića, ukoliko nastavi da opstruiše formiranje vlasti, velike: Savjet ministara sada može biti izabran sa njegovim potpisom i bez HDZ-a, a vlada FBiH ostati u tehničkom mandatu.

Nije izvjesno, ali je moguće i zato Čović neće rizikovati. Još jednom će prodati Dodika. I dobro to naplatiti.

Savez za promjene će u Savjet ministara. Nakon čega Bosiću i dalje ostaje neriješeno pitanje instrumenata i  SNSD-ovog rezervnog tima.

Dodiku ostaje Šarac, sa kojim sledeći put mora biti oprezniji. Zbog leđa!