недеља, 22. фебруар 2015.

Pohovanje mozga

piše: Slobodan Vasković

U jednom danu (21.02.) oglasio se Duet Ivanićevih Dječaka: Branislav Borenović i Igor Crnadak nastupili su odvojeno (ATV, BNTV), a njihove izvedbe mogle bi se ocijeniti kao bacanje u vjetar preskupog televizijskog vremena.

Crnadak je na ATV-u pokušao odglumiti državnika; Bilo je to toliko katastrofalno, da je čak zasjenilo i isprazne rečenice koje je bacao u eter. Uspješniji bi bio da nije ništa rekao. Da je samo ćutao. Najuspješniji da se nije ni pojavio.

Borenović je na BNTV pokušao reprizirati Crnatka, u čemu je i uspio. Bio je katastrofalan kao i partijski mu drug.

Obojica su izjavili kako će PDP u Sarajevu, kada otme svoj dio vlasti u zajedničkim organima, braniti institucije RS, njene ingerencije. Nijedan nije rekao od Koga, Čega, Šta!

Zaključak je da je Republika Srpska napadnuta i da će tek biti napadana, a nakon kakofonije Dueta Ivanićevih Dječaka, potpuno je nejasno o kakvom su to svenapretku donedavno govorili predstavnici Saveza za promjene, tokom procesa instalacije u bh. organe, koji se privodi kraju.

Zaključak je da Crnadak i Borenović, u preskupim odijelima, idu u rovove. Mogli su bar nabaviti maskirne uniforme, djelovali bi prirodnije. I opasnije. I odbrambenije.

A ne kao ratnici-pajaci.

Na ovom mjestu dolazimo do Stereotipa, koji dominira već deset godina u politici SNSD-a: Predstavnici te stranke išli su u Sarajevo da „brane“ RS, a jedino što su uspjeli je da je getoziraju, izoluju, osiromaše, rasture i razore. Bez ispaljenog metka.

Istu tu priču, isti taj Stereotip sada papagajski vergla ID Duet.

Aksiom je da SNSD funkcioniše po principu „Jednog Mozga“ i to Dodikovog.

Svi ostali iz te stranke, u skladu sa porcijom koja im je dodijeljena (bilo pohovana ili restovana), učestvuju u performansima Jednog i Jedinog Mozga. Koji je od prevelike upotrebe potpuno atrofirao.

Kako Borenović i Crnadak takođe djeluju po principima SNSD-ovog Jednog i Jedinog mozga, jedini zaključak koji se može izvesti je da je PDP Bez Mozga.

I da idu u Sarajevo da bi nastavili tamo gdje je SNSD stao - Dobre plate, besplatna turistička putovanja, skupi automobili, prazna priča, opstrukcija, destrukcija, lažne državničke poze (sarajevski rovovi 21. vijeka izvrsno su tapacirani) - što će reći nigdje.

Riječju, PDP-ovci, sudeći prema istupu ID Dueta, nemaju pojma šta će oni uopšte u bh. vlasti, sem da zadovolje lične materijalno-kompleksaške potrebe, koje predstavljaju kao odbranu interesa Republike Srpske.

I da u loše odglumljenoj državničkoj pozi prežvakavaju davno prežvakane i ispljunute ostatke atrofiranih ćelija Jedinog Mozga.

To nije politika, to je mehanika na autootpadu, gdje jedan pohabani dio zamjenjuješ istim takvim.

Bilo bi odlično kada bi neko u Sarajevo otišao sa namjerom da radi, a ne „brani“ i učini nešto i za RS i za BiH. Ali, za to već treba imati svog Mozga. Bar malo.