понедељак, 18. јануар 2016.

Specijalno obrazovanje ministra Bogdanića, limara Nikića i nekažnjenog ubice Rajka Savića

piše: Slobodan Vasković

Da je pravne države, Visoka Medicinska Škola Zdravstva (VMŠZ) Doboj bila bi pravi hit u bezbjednosnim agencijama, a ne samo u elektronskim i štampanim medijima, u kojima se poziva na upis studenata u tu, navodno, značajnu obrazovnu ustanovu.

Dragan Bogdanić
Već sam objavio da VMŠZ nije otškolavala ijednog studenta, ali se pokazala kao šampion manipulacije javnosti i kićenja perjem koje joj nikako ne pripada.  

“Visoka Medicinska Škola Zdravstva Doboj osnovana je Odlukom Vlade Republike Srpske 13. jula 2015.godine” navodi se na sajtu ove “škole”, što upućuje na potpuno pogrešan zaključak da je ovu visokoškolsku ustanovu osnovala Vlada RS, što je potpuno netačno.

VMŠZ je privatna škola i Vlada RS nije ni njen vlasnik, ni osnivač. Ali jeste ministar zdravlja u Vladi RS Dragan Bogdanić, koji sa svojim kompanjonima stoji iza cijele ove ujdurme.

Interesantno je sagledati ko je još sa Bogdanićem na zahtjevnom poslu stručnog osposobljavanja zdravstvenih radnika. 

Osnivač i formalni vlasnik VMŠZ je Nikola Nikić iz Kožuha, sin Ratomira Nikića.

Ratomir je limar, trenutnio na privremenom radu u Švajcarskoj, u Holderbanku.

Otac i sin su 25.08.2000. godine osnovali i privredno društvo NN Tehnisol GmbH u Rupersvilu u Švajvarskoj. Početni kapital firme je iznosio 30 hiljada švajcarskih franaka. Nikola Nikić je direktor firme.

Dosad sve djeluje kao “gastarbajterska bajka”, ali nelogičnosti ukazuju na sledeće: Ili je NIkola NIkić jedan od najuspješnijih menadžera Švajcarske ili je tajna njegovog uspjeha daleko izvan granica te zemlje?!

Krenimo redom.

Nikola NIkić od 2000. godine kreće sa intenzivnim ulaganjima ogromnih količina novca u nekretnine u RS, Doboju.

Veoma mnogo ulaže i u firmu “Građ promet” doo, koja se bavi građevinskim poslovima. O obimu Nikićevih ulaganja najbolje svjedoči činjenica da je, prema tvrdanjama mojih izvora, on trenutno vlasnik oko 100 (sto) stambenih jedinica - stanova koje je izgradio “Građ promet” u Doboju i Banjaluci. Nikić je, takođe, i vlasnik 40.000 m2 građevinskog zemljišta u Doboju, te oko 10.000 m2 poslovnih prostora u Doboju i Banjaluci, koje je izgradio “Građpromet”.

Prosta računica, na osnovu navedenih podataka, ukazuje da je Nikola Nikić u Republiku Srpsku investirao između 18-20 miliona KM! Ali je nejasno na koji način je NIkić stekao sav taj kapital, a prava je misterija kako ga je unio u RS?!

Da li je riječ o pranju novca, trebalo bi da utvrde nadležne institucije, pa ako je sve u redu, Nikića treba odlikovati. Međutim, teško da je sve u redu i vrlo vjerovatno bi istraga utvrdila da je Nikićev uspon (sasvim slučajno) otpočeo kada i ekspanzija regionalnih kriminalnih grupa. 

Važno je znati da je vlasnik “Građ prometa” Rajko Savić, koji je 26.04.2009. godine hladnikrvno likvidirao Branislava Garića, potpredsjednika SDS-a.

Savić je oslobođen krivice zbog ovog monstruoznog čina. U vrijeme ubistva Garića, Nikić je, po osnovu uloženih miliona, defakto bio većinski vlasnik “Građprometa”.

Iako navedeno ukazuje na magle i nejasnoće oko načina Nikićevog bogaćenja, one još uvijek ne razotrkivaju kako je limar iz Švajcarske došao na ideju da obrazuje zdravstveni kadar i osnuje visokoškolsku ustanovu za te potrebe?!

Nakon “gastarbajterske limarske bajke”, ona “zdravstvena bajka” počinje kada je Nikić upoznao Dragana Bogdanića, ministra zdravlja u Vladi RS.

Bogdanić je, koristeći svoj uticaj u Vladi RS, izdejstvovao potrebne dozvole za registraciju VMŠZ u Doboju, a na saradnju primorao čelnike bolnice “Sveti apostol Luka” Doboj, UBKC Banjaluka, a tu je i “Banja Vrućuca” iz Teslića.

Nikolić i Bogdanić su posebnim ugovorom regulisali vlasničke odnose i svaki od njih je vlasnik 50 posto škole. 

Sveobuhvatnost saradnje potvrđena je ugovorom “Banje Vrućice” sa “Građprometom”, koji je izveo građevinske radove, vrijedne nekoliko stotina hiljada KM, tokom 2015. u tom centru u Tesliću.

Od tada su Nikolić, Savić i Bogdanić nerazdvojni. I kupili su Hotel “Park” u Doboju. (nastaviće se) 

Zloupotreba institucija: Vlada RS osnivač Bogdanićeve privatne škole (13.01.2016.)

piše: Slobodan Vasković

Visoka Medicinska Škola Zdravstva (VMŠZ) Doboj pravi je hit u elektronskim i štampanim medijima, u kojima se poziva na upis studenata u tu, navodno, značajnu obrazovnu ustanovu.

VMŠZ, prije nego li je, otškolavala ijednog studenta, već se pokazala kao šampion manipulacije javnosti i kićenja perjem koje joj nikako ne pripada.  

“Visoka Medicinska Škola Zdravstva Doboj osnovana je Odlukom Vlade Republike Srpske 13. jula 2015.godine. Cilj osnivanja je bio da obrazuje kadrove visoke stručne spreme za rad u oblasti zdravstva, sestrinstva, fizioterapije i radne terapije, sanitarnog inženjerstva i laboratorijsko-medicinskog inženjerstva. Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske zajednice, na svim nivoima zdravstvene zaštite, postoji preporuka da su, pored ljekara, neophodni profesionalci sa najmanje trogodišnjim obrazovanjem usmjerenim ka postizanju specifičnih kompetencija, a sve u cilju poboljšavanja cjelokupnog zdravstvenog sistema. Visok nivo akademskog obrazovanja i ostala dostignuća zaposlenih iz oblasti medicinsko-zdravstvenog i sanitarnog inženjerstva, obezbijedili su da se Visoka medicinska škola Doboj bude veoma visoko pozicionirana među poznatim institucijama ove vrste u okruženju”, navodi se na sajtu ove “škole”.

Iz uvodnika, neupućeni mogu vrlo lako zaključiti da je ovu visokoškolsku ustanovu osnovala Vlada RS, što je potpuno netačno.

Riječ je o manipulaciji osnivača VMŠZ, koji je posegnuo za zloupotrebom naziva i ustavne funkcije Vlade RS, kako bi obmanuo javnost i buduće studente. 

VMŠZ je privatna škola i Vlada RS nije ni njen vlasnik, ni osnivač. Ali jeste ministar zdravlja u Vladi RS Dragan Bogdanić, koji sa svojim kompanjonima stoji iza cijele ove ujdurme.

Bogdanić je učesnik prevare, kojom se građani navode na pomisao da je VMŠZ javna/državna ustanova, a ne privatna škola, iza koje stoji on i njegovi “biznismeni”.

Vrhunac bezobrazluka je konstatacija u uvodnom tekstu, na sajtu Škole, u kojem se ističe da je “Visoka medicinska škola Doboj veoma visoko pozicionirana među poznatim institucijama ove vrste u okruženju”, što je i teoretski i praktično nemoguće, jer je Škola osnovana prije sedam mjeseci i nije kako treba ni započela, a kamoli dovršila obrazovanje niti jednog jedinog studenta.

Uostalom, pokazuju to i brojke na sajtu VMŠZ, gdje je navedeno da je “zainteresovanih studenata 169”, da ih je “diplomiralo 0 (nula), da je “upisano studenata 27, koje obučava “stručnjaka 38”. 

Po ovoj statistici, svaki student Bogdanićeve Visoke škole ima lično za sebe po 1,2 profesora, što je valjda svjetski rekord - škola koja ima više profesora nego studenata.

“Uvažena” Škola ne raspolaže niti jednim namjenskim kabinetom, laboratorijom, niti bilo kakvim nastavnim sredstvom iz oblasti zdravstva. Smještena je u bivši salon namještaja “Simpo”.

Sajt VMŠZ ne sadrži bilo kakve podatle o nastavnom osoblju, o predavačima, kao ni podatke o osnivačima i rukovodnom kadru škole. 

Ali sadrži podatak da VMŠZ ima ugovore o saradnji sa bolnicom “Sveti apostol Luka” iz Doboja, UBKC Banjaluka i “Banja Vrućica” Teslić, što je, izvan svake razumne sumnje, “sredio” svojim uticajem u Vladi RS ministar Dragan Bogdanić.

Cijena školarine na Bogdanićevoj školi je sitnica - 2600 KM godišnje. (nastaviće se)