четвртак, 14. јануар 2016.

Poslednja vijest/Nezvanično: U MUP-u RS opsadno stanje; Vrh MUP-a pod teškim optužbama nižih nivoa policije

piše: Slobodan Vasković

U MUP-u RS je opsadno stanje, nakon hapšenja šestorice specijlaca zbog pljačke blindiranog vozila u septembru prošle godine, kada su oteli 600.000 KM.

Prema tvrdnjama nekoliko izvora, među uhapšenim je i vođa pobune specijale, koja se desila 13-15 decembra 2014. godine. Isti je, kako se tvrdi, bio svojevremeno vozač S.Č., nekadašnjeg visokog funkcionera MUP-a RS.

Izvori još navode da se već desetak dana nakon pljačke vozila “Sektora” znalo da su je izvršili “neki od pripadnika Specijalne policije MUP RS”. I to zbog načina pljačke, korištenja oružja prilikom napada na blindirano vozilo i činjenice da nisu zapalili automobil kojim su došli do mjesta izvršenja oružanog napada.

Pljačkaši svoje vozilo nisu zapalili kako ne bi otkrili sopstveni položaj, jer je helikopter MUP-a RS bio tada u akciji pronalaženja kriminalaca. Audi A6, koji su kriminalci koristili, pronađen je dva dana nakon pljačke. 

Moji izvori optužuju sam vrh MUP-a RS da su pokušali da zataškaju ovaj slučaj.

Milorad Dodik nije se oglasio o cijelom slučaju, dok je Željka Cvijanović maksimalno pokušala minimizirati pravi skandal i bruku MUP-a RS. 

Niko iz vrha MUP-a RS takođe se nije oglasio, niti je Lukač smijenio Dragana Ribića, komandanta specijale, koji je i njegov kum.

Sam Lukač nije podnio ostavku, a morao je; Gore rješenje od nepodnošenja ostavke može biti dogovorena varijanta “rješavanja krize”: Lukač stavi na raspolaganje mandat Cvijanovićki, a ona odbije da ga smijeni.