недеља, 24. јануар 2016.

“Projekat Suvara”

piše: Slobodan Vasković

“Projekat Suvara” osmislio je privatni bezbjednosnopropagandistički tim Milorada Dodika, a njegov cilj je kriminalizacija SDS-a, primarno Mladena Bosića, predsjednika stranke i Dragana Mektića, ministra bezbjednosti.

Za cijeli projekat bilo je nužno uvući SDS “u kupovinu” snimka, a računalo se da će taj dio ići bez problema, s obzirom da je “glavni junak” Mile Radišić, vlasnik firme “Grand trade”, tada bio u bjekstvu i kao takav veoma atraktivan za trgovinu snimkom. I njegovo emitovanje.

Šta hoću da kažem: Sve, od snimanja Radišića, preko predaje snimka Nebojši Vukanoviću, uz snimanje sastanaka sa njim, pa do svakodnevnog satiranja SDS-a/Bosića/Vukanovića i Mektića, osmišljeno je u Dodikovoj “kuhinji”. Jedino što je nepoznato jeste da li je Mile Radišić svjesno pristao da učestvuje “u intervjuisanju”, ili, pak, on nije znao šta se priprema?! Na osnovu posrednih informacija, Radišić nije imao pojma šta se dešava.

Goran Suvara je izabran za izvođača radova iz nekoliko razloga: Bio je veoma blizak Radišiću, jer je za njegov račun razbijao demonstracije u “Picinom parku”, (upriličene povodom maltretiranja Željka Vulića, koji se opirao izgradnji zgrade za “Telekom”) i, kao takav, mogao ga je u razgovoru “otvoriti”; Imao je krivično djelo, koje mu je navodno trebao “skinuti” Režim, ali to nisu učinili, pa je on navodno odlučio da pobjegne u Srbiju i “osveti” im se (iako ga je Režim tamo poslao). I predstavi se kao “Žrtva” Režima, spremna na saradnju protiv njega.

Dvostruka udica, koju su Bosić&co progutali kao somovi. I dobrovoljno učestvovali u kreiranju događaja osmišljenog u Dodikovoj “kuhinji”. Amaterizam bez granica.

Kada su sve figure postavljene u skladu sa Planom Igre, čekalo se da SDS emituje dio snimka, da bi se krenulo u frontalni napad na njih po nekoliko optužbi: tajno snimanje, nelegalan novac, komunikacija sa kriminalcima (što Suvara jeste i što ne krije). 

Šta je dobijeno: Uporedo sa otvaranjem afera Milorada Dodika, in continuo je u njegovim medijima afera “nelegalna kupovina nelegalnog snimka u režiji SDS-a”. Režim je stvorio događaj, koji mu omogućava ravnotežu afera.

Otud istrajnost Dodikovog Medijskog Mehanizma na “slučaju Suvara”, kojim “pokriva” i Bobar banku i Pavlović banku i Banku Srpske…

“U ponavljaju je znanje”, matrica je po kojoj funkcioniše Dodikov Medijski Mehanizam, računajući da je u ponavljanju i neznanje, koje se odnosi na činjenicu da se malo ko od gledalaca, čitalaca, slušalaca tih medija i sjeća kako je sve počelo i da je Suvara kriminalac u bjekstvu. 

Suvara je režimski melem za svaku “afera-ranu”, a uopšte nije isključena mogućnost da se “Slučaj Suvara” institucionalizuje, kroz procesuiranje Vukanovića. Štaviše, sasvim je to realna opcija. (Ni na kakvu zaštitu SDS-a Vukanović ne treba da računa, jer se nisu udostojili oglasiti ni kada je napadnut prije par dana. Niko iz SDS-a nije reagovao, jer oni tradicionalno ćutanjem podržavaju sve napade na pojedince).

Cijeli “Projekat Suvara” dobio je svoj nastavak u pritisku na Mektića, gdje Suvara, pod lažnim imenom, ministru bezbjednosti danima daje tačne informacije o dešavanjima koja slijede (i one se zaista i materijalizuju), kako bi ga “navukao” na bilo kakav razgovor. Koji se snima i samo djelimično emituje. 

Bitno je da se publikumu predstavi konekcija “Suvara/kriminalac-Mektić”, iako je to iznuđena forma , bez ikakvog sadržaja. Ali se gura i dalje, jer je dala rezultate. Mektić je, zahvaljujući Bosićevim teškim greškama, sada meta No1, jer kao ministar bezbjednosti insistira na rasvjetljavanju afera. Bosić je uvijek tu “za udariti”, jer je i “otpočeo” slučaj. I tako ukrug.

Šta je pokazao “Projekat Suvara”?
Pokazao je, prije svega, da Režim pokušava djelovati preventivno i konstruisati odbranu od predviđenih pravaca “napada”/problema u kojima bi se mogli naći;
Pokazao je i da je Režim spreman iskoristiti sve resurse u toj odbrani/napadu, kombinujući kriminalce, policajce, medije i, sasvim vjerovatno, i pravosuđe, po principu “Dva bez duše Treći bez glave”:
Pokazao je da Režim vrlo dobro procjenjuje “slabe tačke” Opozicije/SDS-a i precizno “bode” u njih. Mile Radišić bio je superatraktivna tema i malo ko bi odbio da dođe do snimka. Na to je Režim računao i u tome su uspjeli. Rizik je bio veliki, ali se isplatio.

“Projekat Suvara” pokazao je i nevjerovatan diletantizam vrha SDS-a, primarno Mladena Bosića, jer nisu preduzeli ama baš nikakve mjere zaštite Vukanovića, koji je bio posrednik u cijelom “poslu”, niti stranke. Priča o “istraživačkom novinarstvu” savjetnika Mladena Bosića, šupljija je čak i od SDS-ovog medijskog “tima” i njihovih nastupa. 

Ono što je zaista poražavajuće po SDS jeste činjenica da ih je u “Projektu Suvara” Režim maksimalno namagarčio, natjeravši ih da igraju Glavne Uloge u izrežiranom tragikomičnom uratku; Pri tom ih, na početku “Drame”, držeći u ubjeđenju da su upravo oni veliki režiseri, a ne tek puki naturščici/lutke čije konce povlače igrači iz Dodikove sjene.

Ponašanje i djelovanje Režima je očekivano i nije nikakvo iznenađenje, sem za špijuna-amatera Bosića i njegove diletante, koji su i na ovom slučaju pokazali da malo šta razumiju o načinu funkcionisanja Režima. 

“Projekat Suvara” nije donio dobit Režimu, štaviše nanio im je i malo štete, ali je šteta koju je pretrpio SDS mnogo mnogo veća. Što jeste velika korist za Režim; To je činjenica od koje u toj stranci ne mogu pobjeći.

P.S. Kreator “Projekta Suvara” bio je do 31.12.2015. angažovan u MUP-u RS na poziciji “konsultanta savjetnika”, Ugovorom na određeno vrijeme. Ugovor sa njim je raskinut i od 01.01.2016. više ne radi u MUP-u. Sada, kojeg li apsurda, svoje usluge naveliko nudi SDS-u. Poznato mi je njegovo ime, kao i razlozi zbog kojih je istjeran iz MUP-a, ali sačekaću da li će ga SDS angažovati, pa ću tek onda objaviti i te detalje.