петак, 08. јануар 2016.

Sačuvajmo Republiku Srpsku od Milorada Dodika

piše: Slobodan Vasković

Fakti:


15.04.2015.: Poslanici Narodne skupštine usvojili su Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u kojoj se precizira da se “neće ukidati Dan Republike, ukoliko bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine eventualno donio odluku kojom se član 2.b) i član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neustavnim”. 

26.11.2015.: Ustavni sud BiH utvrdio je da dio Zakona o praznicima RS nije u skladu sa Ustavom; Taj dio se odnosi na datum proslave Dana Republike
 
29.11.2015.: Srpska politička elita odbacila je Odluku ustavnog suda BiH i donijela Izjavu o potrebi usvajanja Zakona o Ustavnom sudu BiH u roku od četiri mjeseca, uklanjanju stranih sudija iz te institucije, a nakon toga i referendum o Odluci o datumu Dana Republike.
 
25.12.2015.: U Narodnoj skupštini RS zvanično je zaprimljena odluka Ustavnog suda BiH, kojom je odredba kojom je za Dan Republike određen 9. januar proglašena neusklađenom sa Ustavom BiH.
 
25.12.2015.: Počinje da teče šest mjeseci (a najduže godinu dana) za podnošenje Zahtjeva za preispitivanje odluke o ukidanju Datuma Dana Republike Srpske, koji obustavlja izvršenje presude, što znači da odluka Ustavnog suda BiH još uvijek nije pravosnažna.  

Činjenice kažu da Odluka Ustavnog suda BiH nije stupila na snagu i da se 9. januara 2016. godine Dan Republike slavi sasvim u skladu sa Zakonom.
 
Činjenice kažu i da je Ustavni sud BiH, donošenjem navedene Odluke, nanio najveću štetu Ustavnom sudu BiH, jer je odluka nesprovodiva i besmislena.

Činjenice kažu da Režim Milorada Dodika ne uvažava nijednu od navedenih činjenica, već je Odluku Ustavnog suda BiH, uprkos Deklaraciji Narodne skupštine RS i zajedničkoj Izjavi lidera političkih stranaka o neprihvatanju Odluke,  proglasio konačnom i nepromjenjivom i krenuo u “Odbranu” od nje.

Činjenice kažu da je Dan Republike potpuno posvećen Ustavnom sudu BiH, umjesto da je potpuno posvećen Republici Srpskoj. Kakav nonsens.

Činjenice kažu da prihvatanje odbranaške pozicije, koju Režim forsira, znači ne samo potvrdu validnosti besmislene, glupe i nepotrebne odluke Ustavnog suda, već i poklanjanje pobjede političkom protivniku, koji je već poražen u utakmici što je sam započeo.

Činjenice kažu da je ovakvo djelovanje Režima ojačavanje Ustavnog suda BiH, koji je teško uzdrman nakon besmislene Odluke koju je donio.

Prihvatanje odbranaške pozicije, insistiranje na žrtvi, namjerna radikalizacija političke situacije, jačanje nacionalizma i šovinizma, pojačavanje vanrednog stanja do nivoa policijske države, prokazivanje kompletnog Zapada plus BiH/Sarajeva kao Neprijatelja, pokazuje da ciljevi predlagača takvog projekta, što je Milorad Dodik u ovom slučaju, nemaju ama baš nikakve veze sa odlukom Ustavnog suda BiH, već isključivo sa njegovim ličnim interesima. Koji nikako ne korespondiraju sa narodnim/nacionalnim.

Svjesna Dramatizacija oko Odluke Ustavnog suda, politička improvizacija koja je prati, nepodnošljiv medijski pritisak Režimske mašinerije, nemaju baš nikakve veze sa Danom Republike, ali imaju itekakve veze sa pokušajima Milorada Dodika da spriječi procesuiranje teških kriminalnih djela, oko kojih vode istrage Tužilašvo BiH i SIPA.

Na djelu je politička hajdučija, koja, kratkoročno, odgovara samo Režimu i vladajućoj Oligarhiji, a ni kratkoročno ni dugoročno nikako ne odgovara Republici Srpskoj, koja se gura u dalju izolaciju i predstavlja kao prepreka funkcionisanju BiH. RS ima pravo i mogućnost da se pravnim sredstvima bori protiv Odluke Ustavnog suda BiH, a umjesto toga koriste se sva sredstva manipulacije i zastrašivanja, teškog međunacionalnog trvenja, raspaljivanja međuetničke mržnje, kako bi se odbranila stečena bogatstva Dodika&Oligarhije.

Beskrupulozna otuđena Dodikova grupa nastavlja sa opasnim namjerama i njihovom još opasnijom realizacijom. Njihova jedina žrtva je RS i narod, nikako Ustavni sud BiH, BiH ili neko treći.

Nikako se to drugačije ne može tumačiti u situaciji kada Odluka Ustavnog suda BiH nije stupila na snagu i kada je stav svih političkih partija po tom pitanju identičan, kao i aprilska Deklaracija Narodne skupštine o neprihvatanju odluke Ustavnog suda.

Kome treba predstava?
Samo Dodiku, kojem nije do Dana Republike koliko ni do lanjskog snijega, ali jeste do istrage oko njegovog kredita u Pavlović banci i kupovini vile u Beogradu.

Tu je suština, sve ostalo je šarlatanstvo.

Dodik je svjestan da je počelo vrijeme kada će ON biti najjači vezivni element BiH i kada će na NJEMU BiH demonstrirati Snagu Države.

Taj proces počinje onog trenutka kada Dodik bude pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH, povodom kupovine vile u Beogradu; 750.000 evra koji su mu “sa neba pali”, kako bi kupio tu vilu, što ih je, godinu dana kasnije, pokušao prikriti ličnim kreditom, koji je opečatio pečatom Vlade RS.

Onog trenutka kada Dodik pređe kapiju Tužilaštva BiH, kako bi bio saslušan o navedenim okolnostima, sva njegova lažna nacionalna/patriotska priča će nestati; Sve njegove lažne najave referenduma/otcjepljenja će nestati/svi njegovi “prijatelji” će nestati/ njegova stranka će početi rapidno nestajati…

Istog tog trenutka će BiH dokazati/pokazati da je država i da je RS spasena.

Taj trenutak Dodik želi da odgodi, da poništi i koristi se svim sredstvima. Odluka Ustavnog suda BiH za njega je bila dar sa neba, ali nijedan dar nije vječan. Ovaj će trajati do 10. januara 2016. i nakon jeftine konfencijske nacionalne priče (skupo plaćene narodnim parama), busanja u prsa, najave novih udara na BiH…, Dodik će se ponovo suočiti sa Faktorom Vrijeme i brojanjem dana do poziva Tužilaštva BiH.

Postavlja se pitanje zbog čega onda gotovo svi srpski vodeći političari dolaze na “Žurku” kod Dodika?

Zato što Opozicija nije imala snage da izađe iz Okvira djelovanja koji im je Dodik nametnuo, a koji je omeđen sa dva stereotipa: permanentnim vanrednim stanjem i lažnim patriotizmom. I da jasno kažu šta je na djelu, čime bi učinili mnogo više za RS, nego desetinama mitinga protiv odluke koja nije ni stupila na snagu. Kojeg li apsurda. Ali, od Opozicije nije bilo ništa drugo ni za očekivati: grupa bez jasne ideje, snage, bilo kakve vizije, ostaje u funkciji depresivnih zapisničara sopstvenih propuštenih šansi.

Iz Srbije dolaze da javno podrže BiH i RS, što će im dobro doći za tamošnje javno mnjenje, jer se približavaju izbori. I upute dobre poruke ka Zapadu da Srbija ne želi cijepanje BiH, niti secesiju RS. Već rečeno i viđeno i vrlo korisno po Srbiju.

Ima još jedan razlog: Dodikova “Žurka” djeluje kao oproštajna, pa izgleda niko ne želi da je propusti (sem mene).

Deveti januar je vrhunac Dodikovog spin uzleta, nakon čega slijedi pucanje tog prenaduvanog balona punog laži, obmana, manipulacija. Ponovni pokušaj ubjeđivanja publikuma kako nakon Velikog praska nije bilo ništa, a onda se pojavio Dodik koji je prvo stvorio Republiku Srpski, pa kad je uvidio da je nenaseljena, stvorio je Srbe, završiće krahom.

Deveti januar 2016. ostaće upamćen kao “Kraj Početka” Dodikovog političkog kraja. Nakon čega slijedi druga, mnogo turbulentnija, nasilnija, ali i brža i efikasnija, faza. Koja počinje 10. januara!