среда, 13. јануар 2016.

TE Ugljevik na korak od potpune havarije - turbina radi sa iskrivljenim/teško oštećenim lopaticama

piše: Slobodan Vasković

TE Ugljevik nalazi se samo na korak do potpune havarije, a nadležni malo šta preduzimaju da saniraju stanje katastrofe u kojem se nalazi turbina.

Prije nekoliko dana došlo je do iskrivljenja lopatica turbine, a moji izvori nisu saglasni oko toga šta je stvarni razlog teškog oštećenja: Jedni tvrde da je riječ o diverziji zbog promjene rukovodstva TE Ugljevik, dok drugi tvrde da je u pitanju “ljudski faktor”, ali bez svjesne namjere oštećenja turbine i dovođenja TE u “predinfarkno stanje”.  

Prema mojim informacijama, procedura nalaže da se nakon gašenja turbine, “pušta hlađenje nakon 45 minuta”, ali je ono započeto nakon 15 minuta i lopatice su se iskrivile. 

“Ta turbina je sad opasna. Radi sa smanjenom snagom, ali su naprezanja velika i postoji opasnost od pucanja lopatica i to je onda opšta havarija”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, sada se “pokušava raditi smanjenom snagom” do aprila, kada će uslijediti remont, koji je, inače, trebalo da bude rađen tek u junu mjesecu. 

Oni izvori, koji smatraju da je riječ o diverziji, tvrde da je turbina namjerno oštećena kako bi se novi direktor (v.d.) Mile Stevanović prikazao nesposobnim i nekompetentnim.

Stevanović (DNS) je na poziciju direktora TE Ugljevik došao umjesto Žike Krunića (SNSD). DNS je ucijenio SNSD da neće podržati za 2016. godinu ukoliko Krunić ne bude smijenjen, jer je pozicija direktora TE pripala DNS-u u kadrovskoj podjeli.

Žika Krunić podnio je ostavku na mjesto direktora TE Ugljevik, 23.12.2015. godine, nakon čega je DNS glasao za Budžet RS.

Krunić je svoju ostavku uslovio postavljenjem na neku drugu direktorsku funkciju.

Kako je Žika bio uporan koliko i DNS, SNSD je pristupio super hitnoj izmjeni Statuta i uveo pozicije još dva izvršna direktora. Na jednu od tih novih  pozicija biće imenovan Žika Krunić.

Umjesto četiri direktora u Upravi TE Ugljevik sada će da sjedi njih šest.

Krunić će biti Izvršni direktor za korporativno upravljanje, uz njega ima i Izvršni direktor za rudnik, a već postoje Direktor radne jedinice TE i Direktor radne jedinice rudnik.

Nakon Krunićeve iznuđene ostavke, imenovan je Mile Stevanović, a nakon imenovanja Stevanovića turbina je havarisana. Stevanović je od dolaska u TE izložen ogromnom pritisku, a ključni igrač koji vuče konce protiv njega je sadašnji direktor RJ “Termoelektrana” Milan Mirković, koji to radi iz sjene, tvrde moji izvori.

Dodaju da se novom direktoru sprema i tužba zato što je ukinuo bonove za besplatnu struju, a sindikat na čelu sa Zoranom Mićanovićem sprema rudare sa kopa da blokiraju upravnu zgradu.

I Mirkoviću i Mićanoviću su obećane nove pozicije pa je njihovo djelovanje u funkciji pritiska na Stevanovića da ih što brže unaprijedi.

Bez obzira na ove igre, ostaje pitanje da li je turbina namjerno oštećena, ko je odgovoran za to i šta će se desiti ukoliko dođe do pucanja lopatica i potpune havarije?!

I ovaj slučaj pokazuje da se ne preza ni od urušavanja strateških privrednih subjekata zbog ličnih interesa, što je enti u nizu dokaza da je RS poodavno raskrčmljena među “kumovima”.