понедељак, 25. јануар 2016.

Radončić uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) uhapsili su danas predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudina Radončića, zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH. 

Uporedo sa Radončićevim hapšenjem, po naredbi Suda BiH obavljaju se pretresi na nekoliko lokacija u Sarajevu. 

Tužilaštvo BiH i Sipa, kako su naveli, radi istrage ne mogu davati više informacija o ovom slučaju. 

Iz Sipe je saošteno da su njeni policijski službenici danas u operativnoj akciji "Lutka 2", na području Hadžića uhapsili F. R., zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo ometanje rada pravosuđa. 

Još je navedeno da je Radončić priveden u službene prostorije Sipe radi kriminalističke obrade. 

U toku su pretresi objekata na tri lokacije na području Sarajeva, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe. 

Fahrudin Radončić je političar, preduzetnik i novinar. Osnivač je Dnevnog avaza, najtiražnijeg lista u BiH i predsejdnik Saveza za bolju budućnost BiH, druge najuticajnije bošnjačke političke stranke.

Za ministra bezbjednosti BiH postavljen je u novembru 2012, a smijenjen u aprilu 2014. godine.

Prema nezvaničnim informacijama, koje su objavili pojedini sarajevski mediji, Radončić se sumnjiči da je vršio pritiske na svjedoke.


Prije dvije sedmice, prema nalogu Tužilaštva BiH uhapšeni su funkcioneri Radončićevog SBB-a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, zbog sumnje da su vršili pritisak na svjedoke da da lažno svejdoče u predmetu protiv narko bosa Nasera Keljmendija, koji se vodi na Kosovu. (agencije)