четвртак, 14. јануар 2016.

Pohapšeni pljačkaši učestvovali u pobuni “Specijale” 2014. godine; Lukač i Ribić trebaju biti smijenjeni

piše: Slobodan Vasković

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, trebalo bi da podnese ostavku, nakon što je uhapšeno šest pripadnika Specijalne policije MUP RS zbog pljačke blindiranog vozila kompanije "Sektor sekjuriti" u septembru prošle godine na autoputu Banjaluka-Gradiška, kada je ukradeno 600.000 maraka.


(Na autoputu Banjaluka-Gradiška, u mjestu Cerovljani, oni su presreli blindirano vozilo kompanije "Sektor sekjuriti", a u pucnjavi do koje je došlo korišćene su automatske puške i raketni bacač “zolja". U pucnjavi je ranjen jedan radnik "Sektor sekjuritija”.)

Ostavku bi trebalo da podnese i Dragan Ribić, komandant Specijalne policije MUP RS. Na tu funkciju Ribić je imenovan u januaru 2015. godine, nakon što je smijenjen Predrag Krajinović, koji je tu dužnost obavljao od 15. novembra 2006. godine.

Dragan Ribić je kum Dragana Lukača, koji ga je i postavio za šefa specijale.

Obojica trebaju odmah otići, jer su specijalci ne samo opljačkali vozilo banke, već su u pljačku krenuli iz baze Specijalne jedinice u Banjaluci.

Naravno, o tome će odluku donijeti Milorad Dodik, koji je Lukača i doveo na poziciju ministra.

Interesantno je znati da su svih šest uhapšenih pripadnika specijale učestvovali u pobuni specijale protiv Krajinovića, koja je trajala nekoliko dana, od 13.-15. novembra 2014. godine.

Pobuna u specijali organizovana je kako bi se destabilizovao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić, a na njegovo mjesto doveo Dragan Lukač. Što se i desilo prilikom formiranja Vlade RS,18.12.2014.

Jovičić je smijenjen, jer nije htio da se obračunava sa političkim protivnicima, što Lukaču nije strano. 

Sve je tokom pobune specijale 2014. bilo isfingirano - i sukob sa komandantom Predragom Krajinovićem i zahtjevi, kojima se izražava „nezadovoljstvo odnosom vrha MUP-a RS prema Specijali“. Odnosno, nezadovoljstvo tadašnjim ministrom Jovičićem, iako je to isto rukovodstvo MUP RS ogroman novac uložilo i u plate pripadnika Specijalne policije, koje su značajno povećane u odnosu na ostale pripadnike policije, i u materijalno-tehnička sredstva kojima ta formacija raspolaže.  

Pobuna u Specijalnoj jedinici MUP-a RS bila je, van svake sumnje, politički motivisana. 

Razumno se zapitati da li je pomenuta šestorka izvršila još koju pljačku, ali i da li su, možda, neki od njih učestvovali u likvidacijama, pošto su se u Banjaluci u samo 20 dana desila tri ubistva, od kojih nijedno nije riješeno. 

Ako su mogli pucati u zaštitara, raniti ga, pri pljački koristiti automatsko oružje i zolje, ko može garantovati da nisu pucali i u neke druge osobe, a neriješenih ubistava na području Banjaluke poslednjih mjeseci je i previše. 

Tužilaštvo bi moralo istražiti postoji li ikakva veza između pohapšenih specijalaca-pljačkaša sa ubistvima u Banjaluci.

Za dvadeset dana na potezu Banjaluka-Gradiška izvršene su tri likvidacije: 19. septembra 2015. ubijena je Rada Dojčinović (Jošikova voda kod Banjaluke); Dojčinovićeva je sestra nekada žestokog banjalučkog momka, što ne mora značiti da je njena likvidacija poruka/osveta. Ali se ne može ni isključiti, pošto je istraga bez ikakvih odgovora; 01. 2015. oktobra ubijen je Nebojša Čubrilović, narko diler iz Slovenije (Banjaluka);10. oktobra 2015. ubijen je Milan Vujičić, žestoki momak koji je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima (Gradiška).
Dojčinovićevu je likvidirao profesionalac, Čubrilovića je likvidirao profesionalac,  Vujičića je likvidirao profesionalac.Nijedno od ovih ubistava nije rasvijetljeno.