среда, 20. јануар 2016.

Usorac ponovo vozi “u gepeku”; Ovaj put Zorana Tegeltiju

piše: Slobodan Vasković

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac ponovo je počeo sa rigidnim prijetnjama zvaničnicima Režima RS, nezadovoljan činjenicom da nema obećanog novca za poljoprivrednike.

Usorac je, na sastanku predstavnika poljoprivrednog sektora, održanom 18.01.2016. godine u Banjaluci rekao da će Zorana Tegeltiju, ministra finansija, “provozati u gepeku, jer se poljoprivrednicima iz prošle godine duguje 35 miliona maraka na ime podsticaja”. 

Tegeltija je dan poslije zvao Usorca i pitao zašto je to rekao, a nepoznato je da li je tu prijetnju i prijavio?! 

Nije prvi put da Usorac prijeti “gepekom”. Interesantno je da je takve prijetnje uputio na presu 25.11.2010. godine Aleksandru Džombiću, koji je tada takođe bio ministar finansija. 

Usorac je Džombiću zaprijetio gepekom, jer se tada poljoprivrednicima dugovalo 40 miliona KM.
"Doći ćemo mi do njega. Ne može on nama pobjeći. Ne bih volio samo da ga moramo vozati u prtljažniku", kazao je tada Usorac na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Mjesec kasnije, 29.12.2010., Džombić je izabran za premijera. I Usorac, koliko je poznato, svoje prijetnje nije ostvario.

Nakon prijetnji Tegeltiji, pitanje je da li Usorac procjenjuje da bi aktuelni ministar finansija mogao biti novi premijer, pa želi da ga “pritegne” kao i Džombića, ili, pak, namjerava zaista ostvariti svoje prijetnje, jer je teško za povjerovati da će Vlada RS isplatiti bilo kakav novac poljoprivrednicima.

Prijetnje Usorca nisu nikakva novost, to je način djelovanja pripadnika Režima: zatreba im novca - oni opljačkaju ili budžet ili blindirano vozio, a nekada i bankomat. “Gepek” je tradicija.