уторак, 12. јануар 2016.

Dodik razmatra mogućnost raspisivanja vanrednih izbora i referenduma u aprilu

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik razmatra mogućnost raspisivanja vanrednih izbora. Zajedno sa izborima za Narodnu skupštinu RS, održao bi se i referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, potvrdilo mi je nekoliko izvora iz SNSD-a. Ukoliko se odluči za ovaj scenario, izbori i referendum bi se održali najkasnije u aprilu ove godine.

Prema njihovim riječima, Dodik smatra da bi na vanrednim izborima, održanim zajedno sa referendumom, pomeo konkurenciju i ponovo se doveo u ofanzivan politički položaj, pošto se trenutno nalazi u teškoj defanzivi.

Dodikovo okruženje procjenjuje da bi vanredni izbori potpuno minimizirali DNS, PDP, SP i NDP, te da bi i SDS pretrpio veliki izborni gubitak.
“Dodik smatra da mu je pobjeda na vanrednim izborima sigurna, što bi bio uvod i u pobjedu na lokalnim izborima u jesen 2016., što, opet, po inerciji značilo i kvalitetan rezultat 2018. na redovnim izborima”, tvrde moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, Dodik je ubjeđenja da bi SNSD na vanrednim izborima osvojio gotovo pola mandata u Narodnoj skupštini RS.
“Svjestan je da mu u nastavku ovakve situacije samo slijedi dalji pad, nikako rast i da će izgubiti i lokalne (2016.) i redovne opšte izbore (2018.)”, tvrde moji sagovornici.

Dodik koji obnaša funkciju predsjednika RS može raspisati vanredne izbore kad god hoće, jer mu to dozvoljavaju zakonski propisi, uz ispunjenje minimalnih formalnih uslova.

Kao jedan od razloga za raspisivanje vanrednih izbora, Dodik bi kandidovao činjenicu da Opozicija ne priznaje legitimitet Vlade RS zbog slučaja “Dva papka”.

Dodik je u izjavi pojedinim medijima poslednjih dana najavio mogućnost raspisivanja refernduma u martu ili u aprilu, a u izjavi za ATV je rekao da mu rejting stalno raste, kao i SNSD-u.