среда, 27. јануар 2016.

Finansijska istraga Dodikovih računa i poslova; Bosić i Kajanje; Vasković zabranjen u JP “Šume”, uskoro i u svim šumama

piše: Slobodan Vasković

1.
Tužilaštvo BiH, kako pouzdano saznajem, jeste naložilo Sipi istrage računa i transakcija Milorada Dodika, ali, kako (takođe) pouzdano saznajem, nije naložilo pretres objekata koje Milorad Dodik koristi, kao što je to ustvrdila Režimska agencija.

Ne vidim razloga histeriji u kojoj su pojedini Režimski mediji, posebno zbog činjenice da je Dodik u nekoliko navrata rekao da je spreman odazvati se svakom pozivu Tužilaštva BiH. Još češće je navodio da su svi njegovi poslovi u najboljem redu, pa je sasvim nejasno zbog čega ga njegovi mediji već “hapse”, a da Tužilaštvo ozbiljnije nije ni započelo finansijske istrage. Tek će ih otpočeti.

Sad se osnovano zapitati da li će Dodik, koji je lak na tužbama, podnijeti tužbeni zahtjev protiv Režimskih medija što ga privode, trpaju u pritvor i prizivaju pretrese objekata koje koristi?! Valjda im finansijske istrage nisu dovoljne, pa bi Dodiku i Sipu uvalili u brojne kuće koje posjeduje!

2.
Licitiranje Dodikovom slobodom, vođeno čvrstom rukom njegovog Propagandističkog tima, loše je po njega samog, jer ga “dovode pod sumnju” iz sopstvenih mu redova. I pokazuju strah od istraga.

Ima li Dodik razloga da strahuje od istraga Tužilaštva BiH o njegovim poslovima? Ako Režimski mediji ne sumnjaju da ima, ne vidim razloga da ja izražavam nevjericu. 

3.
Histerija u ovdašnjim Režimskim medijima oko istraga Dodikovih poslova, počela je nakon hapšenja Fahrudina Radončića, lidera SBB BiH. 

Povlači se paralela, pa se čak i indirektno prijeti sa “300.000 Dodikovih glasova”. Pritisak je to na pravosudne organe koji nisu ni počeli da rade intenzivnije finansijske istrage. Ali jesu “Pavlović banku”, koja je baš neprijatna po Dodika. Vrlo neprijatna. 

Pritisak ni na koji način neće staviti istrage u defanzivu. Dapače. Pritisak na istražne organe je loša usluga Dodiku, jer će istrage samo ubrzati, nikako usporiti ili prekinuti. Zbog toga očekujem da Dodik podrži rad pravosudnih bh. organa, kad već, kako je zborio, nema čega da se plaši. U njegovom je interesu. 

4.
Koliko je realno da Dodik, kako to spekulišu pojedini režimski mediji, bude priveden/uhapšen ovih dana? Rekao bih da je rano za takve procjene. Ali ne i prerano. 

5.
Specijalac-pljačkaš Željko Inđić se izvinio javnosti i kolegama iz MUP-a RS zbog svog nasilnog, kriminalnog čina. 

Pred njim su godine kajanja, tu nema dileme, ali je zaista stvarna dilema kako se zbog postojanja Organizovane Kriminalne Grupe unutar MUP-a RS niko u vrhu tog istog MUP RS ne kaje! I izvini javnosti. I podnese ostavku. 

Posmatrano iz ravni kajanja, može se zaključiti da je pljačkaš Inđić mnogo moralniji i savjesniji od svojih donedavnih šefova.

6.
Specijalci-pljačkaši pohapšeni su prije dvije sedmice, 13.01. SDS se nijednom nije oglasio o tom šokantnom aktu i teškoj bezbjednosnoj situaciji koju je proizveo otvoren sukob u MUP-u RS.  

Može biti da još nisu saznali da su specijalci-pljačkaši otkriveni?! To je sasvim realno, jer medijski savjetnici Mladenu Bosiću služe za šamaranje potpredsjednika stranke, postrojavanje poslanika, vrijeđanje političkih saradnika, napade na medije, pa od silnog posla ne stižu ni pogledati vijesti.

Čim Bosić sazna da su pohapšeni specijalci-pljačkaši izraziće kajanje. U sebi.

I medijskim saradnicima, išareteći očima, narediti nove napade na visoke funkcionere SDS-a što nisu reagovali. On nije odgovoran, jer nije znao. A to i nije njegov posao, već nižih nivoa. On razmišlja. I ćuti. Kao zaliven. Zaliveni Bosić. Dok ga Odliju, Čovječanstvo će se preseliti na Mars.

Svi u SDS-u smatraju da Bosićeva ćutnja ima posebno značenje; Da on Zna Nešto što oni Ne znaju. I svi ćute o njegovoj ćutnji. Iz čega birači zaključuju da u SDS-u zaista Nešto znaju. Prava ćutološka lakrdija. Jer mahom ne znaju ništa.  Birači o SDS-u; Vrh te stranke o Bosiću; Bosić o bilo čemu ozbiljnom. Ali razmišlja. I ćuti. Nakon čega će uslijediti kajanje. Pa Okajanje.

Ako do tada ko progovori, slijedi Bič Bosićevih Medijskih savjetnika. 

7.
U JP “Šume RS” blokirali su pristup mom blogu. I to nakon višednevne analize šta uposlenici JP najviše čitaju. I zaključka da je moj blog najčitaniji.

Analizu su sproveli v.d. direktora za plan i analizu Zoran Stojčić i rukovodilac informatičke službe Nataša Bosnić. Zabranu je aminovao v.d. direktor JP Risto Marić.

Zaista hvale vrijedan poduhvat, koji se može unaprijediti oduzimanjem pametnih telefona zaposlenima. Nema čitanja Vaskovića za vrijeme radnog vremena. Možda u JP naprave još inovativniji korak: zabrane uposlenicima da uopšte imaju pametne telefone i bilo kakav pristup internetu, čak i od kuće. 

Zamolio bih g. Marića da g. Stojčića i gđu Bosnić pošalje na teren - u šume. Jer sam saznao da se šumari, njih po 12/13, u svim gazdinstvima, okupljaju svako jutro, otvore jednu za “našte srca”, otvore blog, pa jedan čita “Na glas”! A šuma ječi. Vasković kao eho.

Ako već ne mogu da pohvataju sve šumare koji čitaju moj blog, ne bi bilo loše da po šumama širom RS postave table sa mojim likom i natpisom “Opasnost”. Ili da mi jednostavno zabrane ulazak u šumu.