петак, 29. јануар 2016.

168 časova; Kaldera i Tržni centar

piše: Slobodan Vasković

Prije sedam godina, 19.02.2009., objavljena je vijest da je Sipa podigla krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika&mase lica za štetu od 145 miliona KM; Kada je čuo tu vijest Dodik je podivljao, optužio “Sektu”, ustvrdio da je vijest lažna, iako je bila tačna, a njegovi mediji su mjesecima/godinama činili sve da demantuju postojanje bilo kakve krivične.

Dodik je čak prisilio i Osnovni sud da presudi u njegovu korist da je “vijest lažna”; Okružni je tu sramotnu presudu preinačio, ali bruka pravosuđa RS je ostala vječna. Krivična je završila u ladicama Specijalnog tužilaštva RS, a ostalo je za nezaborav da je lider SNSD-a, kada je saznao za krivičnu, poželio novinaru Miši Vidoviću da “dobije visok pritisak”, “da ga udari srce” i još niz drugih teških bolesti. Samo se šećera nije sjetio!

Krajem januara 2016. Dodikovi mediji, koji su prvu krivičnu proglasili nepostojećom, utrkuju se u objavi vijesti o finansijskoj istrazi Šefovih računa, uz akcentiranje “pretresa objekata koje koristi”. S tim što je tačno samo ono o finansijskoj istrazi, pa djeluje iracionalno da isti mediji koji su negirali postojanje krivične prijave prije sedam godina, sada čak izmišljaju prepade na Dodikove objekte!!!

Kakav paradoks.

Šta taj paradoks pokazuje? Pad Dodikove snage: prije sedam godina bio je toliko politički snažan da je sebi mogao priuštiti negiranje notorne činjenice da Krivična Sipe postoji; Danas je toliko politički slab da mora izmišljati upade u objekte, kako bi sebi dao na značaju i pokušao držati u životu matricu Dodik jest jednako Republika Srpska. Neodrživo je to.

Jer nije došlo samo do promjene/dramatičnog pada Dodikove političke snage, već i ponašanja njegovog okruženja; Prije sedam godina svi su se utrkivali da satru “Sektu“, što mu je podigla krivičnu, i svakog onog ko je tu krivičnu pomenuo; Danas se uveliko spekuliše/analizira šta kada Dodika odvedu! 

Spekulacije su najglasnije u Dodikovom okruženju, a koliko je lider SNSD-a zaista slab svjedoči i podatak da se na tu temu raspravljalo i u kabinetu Željke Cvijanović! Gdje je najvažnije pitanje da li će Cvijanovićka ostati premijerka i nakon što Dodika uhapse?! I da li će doći do pada pojedinih ministara? I ko će sve preuzeti nakon što ga odvedu?!

Očito je da su mnogi iz Režimskih redova spremni da se “pozdrave sa Dodikom”, da su se mnogi već “pozdravili” i da se Dodik, zbog ovakvog ambijenta, već ima smatrati napola uhapšenim! Toliko ga njegovi seizi srčano trpaju u zatvor. 

Odmah su mu “natovarili” i Milenka Čičića Kalderu, koji uskoro treba da bude saslušan u Tužilaštvu BiH. Ali ne zbog Dodika, već zbog utaje PDV-a. Riječ je o cca dva miliona KM (sitnica koliko je Kaldera zaista utajio).

Istina, imao bi Kaldera štošta ispričati o poslovima sa Dodikom, o druženjima sa Murom, ali za sada je samo utaja PDV-a. Osim ako ne odluči da Dodika mijenja za utaju. 

Ok, šta god Kaldera rekao/svjedočio, ne vjerujem da će Dodik, biti uhapšen/pretresen/istražen bar u narednih 168 časova (čak i nešto više), osim ako ga njegovo Okruženje na silu ne odvuče u Pritvorsku jedinicu, kako bi dokazali da je RS napadnuta. I pokušali da je “odbrane” bez njega. Iz istih fotelja.

Nije bitan Dodik, bitne su fotelje. Dodik je ionako samo sredstvo za dolazak do unosnih pozicija, a kada ga njegovi predaju, “odbrana” RS bi im trebala biti sredstvo za ostanak u njima.

Šta je još bitno primijetiti: Iako u konfuziji, strahu i panici, pripadnici Režima ne namjeravaju napustiti vlast ni kada Dodika “uhapse u analizi”! Zaista nevjerovatan voljni momenat i dokaz da je ovaj Režim specifičan po mnogočemu, a najviše po ubijeđenosti da su vječni. Vječniji i od Dodika. Da je svijećom tražio, Dodik nije mogao naći crnje i gore Okruženje. Ali tako je to sa olovnim ljudskim talogom, gdje vlada pravilo da se minus i minus privlače. Posebno ološ i šljam. 

U narednih 168 časova, Željka Cvijanović će nekoliko dana provesti u SAD-u. Gdje će krasti Bogu dane. Interesantno je da sa sobom ne vodi Tegeltiju, iako je prilikom ranijih odlazaka predstavnika Vlade RS u SAD, Tegeltija vodio nju. Da popunjava ekipu.

Zašto Željka ide u SAD? Bezveze.
Šta će raditi u SAD? Bezveze.
Da li će možda u kakvom trgovačkom centru pronaći neki Fond sa slobodnih par stotina miliona dolara za RS? Ovo je baš bezveze, jer Željka bez Tegeltije ne može pronaći ni solidan hipermarket. 

A Zoki ne ide. Što znači da je baš u nemilosti Šefa. Ali neće ni to još predugo trajati. 

I da ne zaboravim: Dodik, koji je ustvrdio da je sve montaža, nijednom režimskom novinaru, nakon poluistina o istrazi protiv njega (istina je da postoji nalog za finansijsku, ali ne i za pretrese objekata), nije poželio nikakvu bolest! Čak ni grip. Ne zato što je prestao biti goropadni primitivac, već što se uplašio. 

Sadašnji Dodik nije ni sjenka onog Dodika od prije gotovo sedam godina. Kombinacije na temu “Šta posle Dodika” će dobiti na intenzitetu. Isključivo u režimskim redovima, jer Opoziciji još nije palo na pamet da bi Dodik mogao pasti. Ikada.