четвртак, 28. јануар 2016.

Devet ne baš lakih komada

piše: Slobodan Vasković

1.
Konfuzija u Režimu je potpuna: Nikako da saznaju da li Tužilaštvo BiH vodi novu istragu protiv Milorada Dodika i da li će Dodik biti uhapšen ovih dana?!

Sam Dodik se ne oglašava, što je zapanjujuće, jer on u poslednjih deset godina ima sve odgovore. Ili je i tu presušilo.

Takvom konfuzijom i licitiranjem istragom/neistragom, hapšenjem/nehapšenjem, Režim nastavlja sa kriminalizacijom Dodika, koja poprima sve dramatičnije razmjere, da počinjem vjerovati kako su se krenula ostvarivati moja predviđanja da će lidera SNSD-a ukloniti njegovo Okruženje. 

Plan Dodikovog okruženja za uklanjanje Dodika sa političke scene poprima sve jasnije obrise. I ima sve više uspjeha.

2.
Dio tog Plana je i rasturanje MUP-a RS. MUP je pocijepan na dva dijela i to iznutra - sukobom Dragana Lukača i Miloša Čubrilovića Čubrija. Niko to više ne sastavi. 

Što je i Dodika i kompletnu RS dovelo u veliku bezbjednosnu opasnost. Kako Dodiku nije do RS, već do samog sebe, rasturanje MUP-a njega lično čini veoma ranjivim. Jer ne kontroliše procese u toj instituciji. A ne smije da smijeni Lukača, jer bi to izazvalo nove velike turbulencije i u vladajućoj koaliciji i u MUP-u RS. I njega učinilo još ranjivijim, ako su procjene Dodikovog Okruženja, koje sprovodi Plan njegovog rušenja, o istragama i mogućem brzom hapšenju tačne. U šta ne želim izražavati sumnju, kako ne bih baš uvijek bio protiv svega što dolazi iz Režimskih redova.

3.
Jedini moj zaključak je da je Dodik, na ovaj ili onaj način, sam sebi “Usjekao Malj”. I to vrlo efikasan.  

4.
Da postoji Plan Dodikovog Okruženja za rušenje Dodika potvrđuje i rušenje namjera Vlade RS da Zorana Stevanovića postavi na čelo Uprave “Alumine”. Prije 24 časa sve je bilo spakovano. U poslednja 24 časa sve se raspakovalo. Stevanović ostaje na rezervnom položaju gradonačelnika Zvornika. 

Namjeru Dodika, Vlade RS i samog Stevanovića da Zoki zasjedne na čelo “Alumine” mogao je da spriječi samo neko mnogo jak. I to iz Režima, jer u Opoziciji takvi ne postoje. 

Nije pukao samo MUP; Puklo je u Režimu sve kada njegovi, naoko, najsnažniji reprezenti više ne mogu da imenuju ni predsjednika Uprave jedne firme, makar ona bila i “Alumina”. Mrdu da ne pominjem.  

5.
U Opoziciji ne postoje snažni, ali pojavio se konačno jedan koji je odlučio da “izađe iz ormara”. Vukota Govedarica javno je ukazao na greške Opozicije, i to one najtragičnije. 

Veliki je to korak za Vukotu, njegov lični kredibilitet i političku budućnost.

Veliki bi to bio iskorak i za Opoziciju kada bi shvatili/prihvatili ono što je Vukota rekao, ali plašim se da to neće ići baš lako. 

Što Vukoti daje širok prostor za formiranje stvarne alternative Režimu, a da i ne napušta učmali opozicioni prostor. On je ionako okvir za političko vegetiranje, pa što Vukoti ne bi bio okvir za stvaranje alternative?! 

Nakon ovog prvog, najtežeg, koraka, Vukota mora odlučiti da li će napraviti i drugi. I treći. I nastaviti koračati… Ne nastavi li, uvući će ga u Ormar i ugušiti; Nastavi li, stari opozicioni Kredenac će se raspasti. Konačno. 

6.
Suvara zaista ima kome da piše. Pisao je Mektiću šta će se sve dešavati na Javnom servisu u danima koji slijede. I sve precizno predvidio. 

Kakav naivan pokušaj uvlačenja Mektića u “dijalog” sa “izvorom” Suvarom. Kada je Mektić sve to raskrinkao i objelodanio, Suvara se naljutio i prestao da mu piše. Okrenuo se drugim metama. 

Ako očekujete da ću ja sada da kritikujem Suvaru grdno se varate; Pa on je jedini ostao “na braniku" Dodika. Za razliku od Dodikovog Okruženja koje sve čini da On završi na braniku. Ili pod njim.

7.
Neki iz Režima javno priznaše da sve teže prepoznaju Tegeltiju M. Kako nije riječ o Pokajanju, mogao bih da preporučim kvalitetne naočare, ali kako sam dobar čovjek, ne želim da ih varam. Naočari ne vrijede. Opet ga neće prepoznati. Jer je za razliku od njih Tegeltija M golim okom vidio “kud plovi” njihov brod. Dno je granica. 

8.
Fahrudinu Radončiću određen je jednomjesečni pritvor. Slijede najteži postratni politički dani za Sarajevo. Sledeća tri mjeseca ključna su za pozicioniranje bošnjačkih političkih partija u idućoj deceniji.

9.
Aktuelni reis Husein Kavazović tiho, ali istrajno, korača ka poziciji neprikosnovenog bošnjačkog autoriteta. Snagu IVZ-a usmjerio je protiv svakog ekstremizma - i vjerskog i političkog. I to se mora primijetiti, jer djelovanje reisa i IVZ-a ima snažan uticaj na sve bošnjačke partije, pa samim tim i na dešavanja u BiH.