уторак, 26. јануар 2016.

MUP RS - Trenutno stanje i raspored snaga na Frontu zakrvljenih policijskih frakcija

piše: Slobodan Vasković

MUP RS potpuno je razbijena institucija unutar koje bjesni rat dvije frakcije - ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i Miloša Čubrilovića Čubrija, nekadašnjeg alfa-mužjaka svih (para)bezbjednosnih struktura Milorada Dodika. 

Čubri je unutar MUP-a RS ovaploćen u liku Siniše Kostreševića, zamjenika načelnika Uprave za borbu protiv terorizma.

Lukač i Kostrešević
Siniša Kostrešević bio je, do dolaska Lukača na čelo MUP RS, načelnik Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije UKP MUP RS, i najmoćniji čovjek u policiji. Lukač je tu Jedinicu rasformirao, potpuno devastirao UKP (koja je do njegovog dolaska bar nešto sporadično radila), a Kostreševića degradirao imenovanjem na mjesto zamjenika načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. 

Lukač je imao namjeru da Kostreševića skroz makne i sa te pozicije, čime bi definitivno isknjižio Čubrijev uticaj iz MUP-a RS, ali je taj pokušaj (koji nije i jedini razlog, već ih je sijaset) završio kontraudarom na ministra, koji se ogleda kroz hapšenje Specijalaca-pljačkaša, što su, septembra prošle godine, razbojničkim prepadom oteli novac “UniCredit” banke iz blindiranog vozila, na autoputu Banjaluka-Gradiška.

Već treći dan nakon pljačke (koja se odigrala 22.09.2015.) znalo se da je to djelo “specijalaca”, ali se ćutalo sve do prije desetak dana (13.01.2016.) kada je u Kostreševićevoj ekipi procijenjeno da je krajnje vrijeme za udar na Lukača. Jer, specijalci se njemu stavljaju “na dušu”.

specijalni udar
Sada se, nezvanično, Specijalcima-pljačkašima na teret stavljaju i pljačke bankomata, pljačka “UniCredit” banke u Kotor Varošu, ali i tri ubistva počinjena u Banjaluci prošle godine u razmaku od samo dvadeset dana.

Ukoliko se zaista i pokaže/dokaže da su “specijalci” počinili ta tri ubistva (vidi dodatak), od kojih su u dva slučaja žrtve narkodileri, tada ćemo imati dokazanu situaciju da je unutar MUP-a RS djelovala ovdašnja inačica “Zemunskog klana”. 

To bi otvorilo brojna užasna pitanja za vladajući Režim, ali i za Opoziciju, koja je nijemo ćutala na sve informacije o negativnim dešavanjima unutar MUP RS, pa i kada se otkrilo da su “specijalci” u stvari drumski razbojnici. (Posebno se to, kada je opozicija u pitanju, već sada odnosi na nereagovanje SDS-a i čelnog čovjeka te stranke na brutalne/prijeteće istupe Dragana Lukača i razbojničku akciju grupe specijalaca).

Da ne bude nikakve dileme: specijalci-pljačkaši pali su zbog sukoba unutar MUP RS i udar su Kostreševićeve frakcije na Lukača. Taj udar jeste poravnao Lukača, ali je i pokazao da je MUP RS iznutra razoren i proći će dugo dugo vremena dok se ne nađe neko ko će uspjeti koliko toliko uvezati pokidane veze unutar ove institucije.

Specijalno tužilaštvo
Nakon hapšenja specijalaca, Kostreševićeva ekipa je u ofanzivi, jer nastavlja sa razotkrivanjem njihovih nedjela, a na svojoj strani ima Specijalno tužilaštvo RS, koje vodi slučaj. Svako novo zvanično otkriveno nedjelo značiće i novi teški udar na Lukača. 


Lukač pokušava iskoristiti nespremnost Milorada Dodika da javno, njegovom smjenom, prizna sopstvenu grešku i stabilizovati se kontraudarom na Kostreševićeve ljude, koji se nalaze pod permanentnom istragom. 

Sukob je svakim danom sve žešći, najjače se reflektuje unutar Specijalne jedinice MUP RS, gdje Lukačevu stranu drži njegov kum i komandant te formacije Dragan Ribić, a Čubrijevu/Kostreševićevu Ribićev prethodnik Predrag Krajinović.

Kontrola ljudi i resursa
Lukač kontroliše znatno veći dio MUP-a RS, jer je lično imenovao načelnike Centara javne bezbjednosti; potom vodeće ljude Uprave krimpolicije, koju vodi njegov zet Nedeljko Lubura, zamjenik načelnika te komponente.

Ni u Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma, gdje je Kostrešević zamjenik načelnika, Lukač nije bez svojih ljudi. 

Uprava je sastavljena od dvije jedinice: Jedinice za borbu protiv terorizma (koja je postojala i do formiranja nove Uprave), i Jedinice za prevenciju i analitiku.

Jedinica za prevenciju i analitiku samo je formalno u sastavu Uprave; Riječ je o paradržavnoj bezbjednosti, formiranoj unutar MUP RS. U Jedinici su listom SNSD-ovi vojnici odani Miloradu Dodiku.

Jedinica ima dva odjeljenja – za analitiku i za prevenciju.

Posebno su opasni zadaci Odjeljenja za prevenciju; Opasni po protivnike Režima i Nepodobne.

Komandni lanac 
Načelnik Jedinice za analitiku i prevenciju je Predrag Kudrić. On je direktno odgovoran Siniši Kostreševiću, zamjeniku načelnika Uprave za Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

Kostrešević
Međutim, pitanje je da li je Kudrić Kostreševićev čovjek ili je, pak riječ, o osobi od najvećeg povjerenja Nedeljka Lubure, samim tim i Lukača.

Kudrić i Lubura su, svojevremeno, zajedno radili u krim službi CJB Banjaluka i Kudrić je bio od najvećeg Luburinog povjerenja

Goran Balaban, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS, jeste Lukačev čovjek, ali on je nebitan, jer čak i ne zna ko su sve lica zaposlena u Odjeljenju za prevenciju, kakvi su im zadaci i kojim sredstvima raspolažu. Balaban je tu samo pokriće za podzemne radove Dodikove privatne Udbe.

Na poziciji načelnika Odjeljenja za prevenciju nalazi se Dejan Mitrić, koji je Kostreševićev kum. I tu je najveća Kostreševićeva snaga, sem odličnih konekcija sa Specijalnim tužilaštvom RS.

Brojnost
Zvanično, vojnika SNSD-a, spremnih na sve je u Odjeljenju za prevenciju 21. Od toga ih je šest u sjedištu MUP RS, a 15 po detašmanima u RS. Njihov stvarni broj je znatno veći. 

Taj broj će tokom januara i februara ove godine biti uvećan za novih 30 “SNSD-ovih vojnika”. Svi odreda su uposleni u MUP-u, prošli su posebne provjere podobnosti, koje se ogledaju kroz lojalnost SNSD-u, a krajnji cilj je da svaka Stanica Policije ima po jednog pripadnika Odjeljenja za prevenciju, koji će biti zadužen za “Neprijatelje” iz tog mjesta. 

Uveliko se radi na realizaciji tog plana i Kostrešević će uskoro imati pravu vojsku pod sobom.

Istina, u toj vojsci ima i nešto Lukačevih ljudi, ali je njihov broj zanemarljiv.

Ilegalna oprema za prisluškivanje
Još jednu veliku prednost ima Kostrešević nad Lukačem: On kontroliše veoma modernu ilegalnu opremu za prisluškivanje i praćenje.

Riječ je o vrhunskoj opremi, kupljenoj prije nešto više od dvije godine od njemačke firme “Rohde&Schwarz” iz Minhena. 

“Statični” dio opreme smješten je u Banjaluci, a pokretnim “koferima” može se pokriti cijela teritorija RS, njene ključne tačke. 

Oprema je nabavljena s ciljem praćenja politički nepodobnih lica, NVO, institucija međunarodne zajednice, novinara koji nisu pod kontrolom… Za iste svrhe je i Odjel za prevenciju, ali se, nakon sukoba unutar MUP RS, desilo da se ovi resursi koriste za međusobni obračun. (nastaviće se)   

Ubistva u Banjaluci
Za dvadeset dana na potezu Banjaluka-Gradiška izvršene su tri likvidacije: 19. septembra 2015. ubijena je Rada Dojčinović (Jošikova voda kod Banjaluke); Dojčinovićeva je sestra nekada žestokog banjalučkog momka, što ne mora značiti da je njena likvidacija poruka/osveta. Ali se ne može ni isključiti, pošto je istraga bez ikakvih odgovora; 01. 2015. oktobra ubijen je Nebojša Čubrilović, narko diler iz Slovenije (Banjaluka);10. oktobra 2015. ubijen je Milan Vujičić, žestoki momak koji je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima (Gradiška).
Dojčinovićevu je likvidirao profesionalac, Čubrilovića je likvidirao profesionalac,  Vujičića je likvidirao profesionalac.Nijedno od ovih ubistava nije rasvijetljeno.