понедељак, 28. март 2022.

Ubistvo Bašića: Tužilac iz Prijedora je u dogovoru sa policijom pustio Railića, 23.03.; Kada su se Kostrešević i Marić "sjetili" Skajprepiske NarkoDilera Railića; Otkud GPS pod vozilom ubice Miljatovića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika kriminala Republičkog tužilaštva, tokom istrage ubistva Radenka Bašića, načelnika Odjeljenja za krim poslove PU Prijedor, moraće obratiti pažnju na brojne detalje koji su, najblaže rečeno, kontroverzni, a posebno na nekoliko ključnih koji nikako ne idu u prilog onima koji su vodili istragu

Radenko Bašić, ubijen 21.03.2022.

2.

Jedan od tih vrlo bitnih detalja desio se 23.03. kada je OJT Prijedor, nadležni tužilac, pustio, nakon ispitivanja, na slobodu velikog NarkoDilera Dalibora Railića.



Učinio je to u dogovoru sa policijom, jer nisu imali nijedan jedini dokaz u tom trenutku protiv Railića. To je istina, a ne ono što izmišlja Milorad Dodik u dogovoru sa Narko”Generalom” Sinišom Kostreševićem.

3.

Druga bitna činjenica je da se Tužilac dogovorio sa policijom da Railića uhapse odmah po puštanju iz OJT Prijedor, odvezu ga za Sarajevo i predaju Tužilaštvu BiH, jer su imali dokaze uzete sa kripti, Skajaplikacije, da je Railić član NarkoKartela koji usko sarađuje sa narkoubilačkom grupom Milivoja Lovrenovića Čaruge, da je u odličnim odnosima sa Žljkom Radovanovićem Krečom, dok mu drogu dobavlja Aleksandar Ivković iz Bileće, koji je dovozi iz Crne Gore.

To znači da je policija, odnosno Mladen Marić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, kao i Siniša Kostrešević, direktor Policije, znali za podatke sa Skajkomunikacije Railića sa navedenim kriminalcima.


Pitanje je zašto ranije nisu uhapsili Railića i zbog čega su čekali? Ko je to sprečavao? Da su to učinili, Bašić bi danas bio živ.

Na ta pitanja odgovore moraju u Tužilaštvu dati Kostrešević i Marić!


Kostrešević posebno, jer je najmanje pet puta sjedio zajedno sa Railićem tokom 30 dana prije likvidacije Bašića.

naručilac ubistva Dalibor Railić

4.

U Skajkomunikaciji je Railić tražio ubicu “da likvidira policajca”. Bilo je lako pretpostaviti da je riječ o Bašiću, koji je u niz navrata dolazio kod Marića kako bi tražio hapšenje Railića.


5.

Umjesto hapšenja narkodilera, Bašić je platio glavom svoje zahtjeve. Zašto Marić nije postupio po zahtjevima Bašića i zbog čega je krio Skajkomunikaciju Railića sve do 23.03.o.g., moraće da odgovori pred Tužilaštvom.


6.

Nije to jedini slučaj u kojem je Marić sakrio, po Kostreševićevom nalogu, podatke sa Skajaplikacija raznih narkodilera. Sakrio je, između ostalog, Skajkomunikacije Rade Diljevića, Kostreševićevog kuma i sive eminencije “Prointera”.


7.

Iste podatke o namjerama Railića imala je i SIPA i njen direktor Darko Ćulum - ni oni nisu preduzeli ništa, iako su, prema mojim izvorima, znali da Railić želi da likvidira Bašića. Ćulum bi već trebalo da je u pritvoru!


8.

Da je Railićeva komunikacija bila puna činjenica o narkoticima svjedoči i podatak da mu je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje na organizovanu trgovinu opijatima, oružjem i zbog drugih kriminalnih radnji. Iz Tužilaštva BiH napominju da je osumnjičen i za organizovanje ubistva, ali to nije razlog njegovog zadržavanja u pritvoru.  


Railiću je pritvor Sud BiH odredio 25.03., a Tužilaštvo BiH ga je preuzelo 24.03.


9.

Kostrešević, Narko”General” Kavačkog klana u RS, pokrenuo je, po Dodikovom naređenju, veliku akciju, 27.03., koja je rezultovala hapšenjem Aleksandra Miljatovića kao ubice Bašića.


Ubica Aleksandar Miljatoić

Miljatović je bio na uslovnom otpustu koji je dobio na zahtjev rukovodioca KPZ “Banjaluka”, iako je nelogično da se ubicama daje uslovni otpust. Zbog ubistva, Miljatović je 2008. presuđen na 16,5 godina zatvora.



Nije se javljao policiji, što je bio dužan, niti ga je policija uhapsila i vratila zbog nejavljanja u zatvor.


10.

Miljatović je uhapšen na osnovu GPS, koji mu je bio postavljen pod auto. U prisustvu advokata priznao je ubistvo, za koje mu je trebalo biti plaćeno 50.000 evra. Moji izvori iz MUP RS tvrde da je Miljatović dobio samo dio novca. On je izjavio da je ubio Bašića po nalogu Railića.


Međutim, vrlo je bitno otkud GPS pod autom Miljatovića? Sigurno ga je postavila policija, koja bi sada mogla da saopšti kako su ga na taj način pratili.


Pitanje je zašto ga nisu pratili na dan ubistva, pa slučaj riješili odmah?



11.

I na ova pitanja Tužilaštvo bi moralo naći odgovore i ne dozvoliti Kostreševićevoj kriminalnoj grupi unutar MUP RS da dalje manipuliše javnošću i iznosi laži.


12.

Važno je naglasiti još jednu činjenicu - tokom “akcije hapšenja ubice” privedeno je nekoliko desetina lica sa spiska od 40 njih koji je napravio Narko”General”.


Ogromna većina privedenih je teškim batinama stravično polomljena, a najmanje pola privedenih nije dalo nikakvu izjavu. Doveli su ih da ih sataru. I da se "pokriju"?! (nastaviće se)