недеља, 27. март 2022.

Tačka Preloma ili Tačka Sloma

Edvard Munk: Vrisak


Dodik se, 27.03., oglasio i rekao da, što se tiče tužilaca iz Prijedora i specijalnog tužilaštva Republike Srpske, najmanje što bi mogli danas da urade jeste da podnesu ostavke iz moralnih razloga, a policija bi mogla da pokrene istragu o eventualnoj sprezi tužilaca i ubica u ovom slučaju.


Dodik je nastavio sa frontalnim napadom na tužioce iz OJT Prijedor i iz, kako je rekao, Specijalnog tužilaštva RS (Posebno odjeljenje, kako se sada zove) koji, nakon svega što se desilo, imaju mnogo razloga da pokrenu istragu o eventualnoj sprezi pojedinih visokih policijskih funkcionera i ubica u slučaju likvidacije Radenka Bašića.


Piše: Slobodan Vasković


Milorada Dodika nikada ne treba potcijeniti. Ali ni Milorad Dodik ne bi smio sebe mnogo precjenjivati.

Prije nego nastavim, da konstatujem da osoba pribijena uza zid, bez mogućnosti manevra, može iz miša da se pretvori u jezivi užas. I spremna je na sve.


Dvije značajne osobe su, do ubistva Radenka Bašića, načelnika Odjeljenja za krim poslove PU Prijedor, ali i nakon tog surovog akta, pribijene su uza zid: Milorad Dodik i Siniša Kostrešević, direktor Policije i Narko”General” Kavačkog klana u RS.


Uz Dodika je pritisnut i njegov sin Igor, ali on nije toliko bitan, jer je iver koji je pao predaleko od klade. Pritisnuti su i mnogi drugi pripadnici Kavačana iz političkih redova, ali njih sve možemo artikulisati kroz Dodika, koji je politički zaštitnik ganga.


Dodik je po svaku cijenu htio da spasi Narko“Generala”, sprečavao je njegovo hapšenje već nekoliko mjeseci raznim sredstvima. Da se ne ponavljam, objavio sam, prethodnih nedjelja, brojne Kostreševićeve veze sa Kavčanima i njegovo učešće i u pljački narkotika koji su pripadali Crnogorskom klanu.


Ubistvo Radenka Bašića, odnosno njegovo brzo rješavanje, kako se sada smatra, Dodik tretira kao Tačku Preloma koja ga ostavlja u igri i spasava dobar dio Kavčana.


Međutim, ta Tačka Preloma mogla bi vrlo vrlo lako da se Dodiku obije o glavu i pretvori se u Tačku Sloma. 


Ukratko ću navesti najvažnije detalje od 21.-27.03. ove godine:

21.03. ubijen je Radenko Bašić, načelnik Odjeljenja krim policije PU Prijedor. Ubica mu je prišao sa leđa, ispalio hitac u potiljak i odšetao. Bilo je to nešto prije sedam časova ujutro, kada je Bašić, ustaljenom rutinom, išao pješke na posao.


21.03. jake policijske snage “rasturaju Prijedor” u potrazi za ubicom.

22.03. Jake policijske snage nastavljaju da rasturaju Prijedor i privode brojne osobe na saslušanje zbog ubistva Bašića. Svim akcijama komanduju Kostrešević i NarkoKrtica Mladen Marić.

22.03. oko 23 časa dobijam sliku Anela Kabaša Daste, uz link na kojem se vidi njegovo ime i koji vodi na tekst u kojem se opisuje kako se sumnja da je, polovinom decembra prošle godine, zajedno sa Anelom Jašarevićem, likvidirao Mehmeda Ramića u Pofalićima u Sarajevu.

U uglu fotografije se vidi spajalica, što mi je ukazalo da je riječ o pokušaju podmetačine kako bih objavio da je Dasta osumnjičen za ubistvo, što mi je i sugerisano u propratnoj poruci.

Ne objavljujem fotografiju Daste i čekam.


23.03. ATV objavljuje forografiju Daste i njenu kopiju koju kvalifikuje kao “fotorobot”, što je nonsens, jer ako postoji fotografija, što bi se objavljivao i navodni “fotorobot”. Ostali mediji objavljuju samo “fotorobot”.

Uz Fotografiju i “fotorobot” ide i tekst - Odmah Kontaktirajte Policiju: MUP RS objavio fotografiju osumnjičenog.


Nema imena.


Drugi mediji objavljuju samo “fotorobot”.


Nema dileme da je i jedno i drugo - i fotografija i njen “fotorobot” potekao iz MUP RS, koji je znao ime tada “osumnjičenog”. Međutim, nisu ga saopštili - tokom dana “otkrili” su ga mediji. Ogromna greška onih koji su vodili "istragu". Pokazaće to vrijeme.


23.03. Sahranjen je Radenko Bašić.


23.03. MUP RS je, prema njihovoj zvaničnoj veb stranici, Dalibora Railića (D.R.) priveo u OJT Prijedor 

OJT Prijedor nije našlo osnova za zadržavanje Railića u pritvoru.

Puštaju ga iz pritvora, ali ga policija odmah hapsi ispred zgrade OJT, a tokom noći prebacuju u Tužilaštvo BiH.

24.03. Railić se nalazi u pritvoru Tužilaštva BiH, zbog sumnje na organizovanu trgovinu opijatima, oružjem i zbog drugih kriminalnih radnji. Iz Tužilaštva BiH napominju da je osumnjičen i za organizovanje ubistva, ali to nije razlog njegovog zadržavanja u pritvoru. 


Dasta bi trebalo da je još uvijek osumnjičen kao ubica, ali se nigdje ne pominje.


25.03. Slaviša Praštalo se odjednom pojavljuje kao “osumnjičeni za teško djelo ubistva”, a Okružni sud u Prijedoru mu izriče jednomjesečni pritvor.


“Dana 24.03.2022.godine, Okružni sud u Prijedoru je svojim rješenjem broj 16 0 K 001581 Kpp, u odnosu na osumnjičenog S.P. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „teško ubistvo“ iz člana 125. stav 1. tačka 1) u vezi sa članom 39. Krivičnog zakonika Republike Srpske („Sl.glasnik RS“ broj: 64/17 i 15/21), a zbog postojanja pritvorskih razloga iz člana 197. stav 1. tačke b), v) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske („Službeni Glasnik Republike Srpske“ broj 53/12, 91/17, 66/18, 15/21, u daljem tekstu: ZKP RS). Pritvor je određen od strane dežurnog sudije ovog suda Duška Miloice”, navedeno je na stranici Suda.

Na stranici MUP RS ne postoji nijedno obavještenje o tome kada je Praštalo priveden u prostorije OJT Prijedor, koje je moralo zatražiti pritvor. Ni na stranici tog Tužilaštva nema nikakve vijesti.

Ono što je zapanjujuće je da je Praštalo osumnjičen za ubistvo, da je pritvoren, ali da ime ubijenog nije navedeno. 


Praštalo je ranije dokazao da ima alibi za vrijeme ubistva i noć prije. Riječ je o sitnom lopovu i saradniku Railića.

Dasta je nestao kao osumnjičeni. Javnost nije obaviještena da li je on i dalje osumnjičen i da li da prijavi ako ga vidi.


25.03. Railiću je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor. 

25.03. Milorad Dodik iznio je niz teških neistina na račun Republičkog tužilaštva.


26.03. Republičko tužilaštvo saopštilo je da je Dodik iznio niz teških neistina.

26.03. Dodik je najavio “rasturanje Prijedora” i akcije po cijeloj RS.


26.03. (u večernjim časovima) počinje okupljanje jakih policijskih snaga u Banjaluci, a nakon toga kreće akcija. 

Hapsi se po spisku na kojem su imena 40 “bezbjednosno-interesantnih lica”. Spisak je napravio Kostrešević. 

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, se ne pominje u bilo kom kontekstu pa je ostalo nejasno da li je isključen iz akcije ili se sam distancirao od nje.


Dodik je čestitao Kostreševiću "na akciji", ali ne i Lukaču, što je već ozbiljna namjera da smijeni aktuelnog Ministra unutrašnjih poslova. Uostalom, takva odluka donešena je na sjednici koalicionih stranaka koje sa Dodikovom Sektom čine Režim u RS, 25.03. ove godine.

27.03. Uhapšen je Aleksandar Miljatović koji je priznao ubistvo.


Miljatović nije uhapšen u svojoj kući, već na teritoriji opštine Laktaši, na osnovu GPS-a koji je bio zakačen za njegov auto. Zakačila ga je policija, u to nema sumnje. Sigurno ga nisu zakačili što se Miljatović nije, na uslovnom otpustu, javljao nadležnim institucijama, iako mu je to bila obaveza. Trebalo je zbog toga da bude vraćen u zatvor, ali nije.


Miljatović se nalazi na uslovnom otpustu, jer je 2007. godine monstruozno ubio Sašu Ilića Španca. Priznao je krivicu i 22.01.2008. Okružni sud u Banjaluci presudio ga je na 16,5 godina zatvora.

Miljatović je bio na uslovnom otpustu koji je dobio na prijedlog rukovodioca KPZ “Banjaluka”. Direktor KPZ-a je Dragan Jevđenić.

Miljatović se nije javljao policiji, što mu je bila zakonska obaveza. Policija, kako stvari stoje, nije nadzirala Miljatovića, što je dužna po Zakonu.


Nezapamćeno je da se presuđeni ubica pušta na uslovni otpust.


27.03. Praštalo je i dalje u pritvoru sbog sumnje da je izvršio “krivično djelo teško ubistvo”, ali se i dalje ne zna koga je ubio.


27.03. Udruženje tužilaca RS oštro je osudilo Dodikov napad na tužioce koji ih je verbalno okarakterisao najtežim riječima 25.03.


27.03. Dodik se, takođe, oglasio i rekao da, što se tiče tužilaca iz Prijedora i specijalnog tužilaštva Republike Srpske, najmanje što bi mogli danas da urade jeste da podnesu ostavke iz moralnih razloga, a policija bi mogla da pokrene istragu o eventualnoj sprezi tužilaca i ubica u ovom slučaju.

"Ukoliko se ne povuku sami, razmislićemo dobro da li nam trebaju takvi tužioci. I znam, opet će neko reći da se miješam u posao koji nije moj, ali isto tako znam da ove ubice nisu uhapšene da bi se i te kako našao neko ko bi meni postavio pitanje kako još nisu pronađeni", rekao je Dodik.



Dodik je nastavio sa frontalnim napadom na tužioce iz OJT Prijedor i iz, kako je rekao, Specijalnog tužilaštva RS (Posebno odjeljenje, kako se sada zove) koji, nakon svega što se desilo, imaju mnogo razloga da pokrenu istragu o eventualnoj sprezi pojedinih visokih policijskih funkcionera i ubica u slučaju likvidacije Radenka Bašića.


Posrednih dokaza je mnogo, još više ih je direktnih u Tužilaštvima i konačno bi trebalo da se desi i jedna takva detaljna istraga. Kako o visokim policijskim funkcionerima, isto tako i o pojedinim tužiocima.

Dodik, očito, vjeruje da je u Tački Preloma dobio manevarski prostor i da nije više pribijen uza zid ni on ni njegovi štićenici. Mali problem u njegovom zaključku je što je osumnjičeni za ubistvo otkriven nakon njegove naredbe Kostreševiću, a do tada su iz policije lutali, navodno, kao "guske po magli".


Sve djeluje namješteno, ali to bi već trebao biti posao poštenih tužilaca i poštenih policajaca, među kojima nisu oni koje Dodik štiti.

O svima njima sam danas, ali i prethodnih mjeseci iznio niz dokaza ko su i šta su. U ovom tekstu nisam to htio činiti, kako bi svako ko čita mogao izvući sopstveni zaključak iz cijelog slučaja - njegovih sedam dana.


Na početku teksta sam konstatovao da osoba pribijena uza zid, bez mogućnosti manevra, može iz miša da se pretvori u jezivi užas. I spremna je na sve. Ali pri tom čini greške, jer nikada ne bude onako kako se planira. A to je već Tačka Sloma!