четвртак, 24. март 2022.

Ubijeni Bašić je žrtva nerada svojih “kolega” i njihovih saradnika iz krim miljea; Pohlenih Tužilaca; Njihovih prljavih dilova sa narkogrupama i NarkoKartelima, brisanja imena sa raspakovanih Skajaplikacija, njihovog skrivanja i opstruisanja istraga u vezi sa njima


Piše: Slobodan Vasković


Ubijeni Radenko Bašić, načelnik Sektora krim policije PU Prijedor, bio je pošten policajac.


Bašić je, sasvim realno, žrtva nerada policijskih funkcionera zaduženih za rad na dekriptovanoj Skaj aplikaciji, koji su sakrili niz narkodilera kako ne bi ugrozili NarkoKlanove.


Bašić je, po svemu sudeći, žrtva i dogovora, ali i sukoba svojih “kolega” sa pripadnicima narkomiljea oko raspodjele dobiti od narkotika i plaćanja “zaštite”.


Bašić je žrtva i teško korumpiranih Tužilaca Tužilaštva BiH koji, zbog pohlepe koja im je jedina karakterna osobina, zajedno sa policijskim funkcionerima zaduženim za rad na Skaj aplikaciji, opstruišu maksimalno rad i dokumentovanje teških krivičnih djela.



Da je profesionalno rađeno na Skaj aplikaciji, Bašić bi danas bio živ. Međutim, nije i Bašić je ubijen dok je išao na posao 21.03.2022. godine, u pješačkoj zoni u naselju Pećani u kom je živio. Ubica mu je prišao sa leđa i ispalio hitac u glavu. Bašić je sahranjen 23.03.o.g.


Nakon likvidacije Bašića, nije uslijedio operativni rad na pronalaženju ubice i naručilaca ubistva, već odmazda na brojnim stanovnicima Prijedora i okolnih gradova - Žandarmerije i Specijala ne istražuju ubistva, bar je to jasno.


Šta je sa operativnim radom prije ubistva Bašića?! Kako da niko ništa nije čuo, saznao, iako se zna da je dobar dio pojedinaca iz MUP RS dubokoko involviran u kriminalne krugove?! Mora postojati i objektivna odgovornost za ubistvo Bašića funkcionera MUP RS! 


Velikom “akcijom” i brutalnim nasiljem, oni koji su to vodili, htjeli su prikriti sopstveno neznanje, nečinjenje, a neki i odgovornost zbog nerada na Skaj aplikaciji, brisanja imena iz brojnih kripti, skrivanja narkodilera protiv kojih se Bašić borio. Možda i sopstvena saznanja o tome da će Bašič biti ubijen, o čemu su ćutali? Možda?!!!


Saopštenje iz MUP-a da su upadali samo u stanove onih koji su ranije činili krivična djela je najobičnija laž. 


Biće interesantno čuti njihovo objašnjenje zbog čega su neka lica u gaćama privodili u Policijske stanice ili zbog čega su izgonili stanare iz njihovih domova u kojima su prevrtali čak i ladice - valjda se ubica zavukao u neku od njih?!


Najinteresantije će biti da objasne zbog čega su objavili filtriranu Fotografiju iz CIPS-a, potom i “fotorobot” filtrirane fotografije, preciznije njenu kopiju, i pozvali građane da prijave ko se nalazi na lažnom fotorobu, a već su znali ime osobe na koju, kako tvrde iz MUP RS, sumnjaju?!



Čemu takva odvratna manipulacija sa građanima u situaciji kada se je pala mrtva glava načelnika Sektora krim policije? Šta se željelo tom ogavnom manipulacijom?


A onda su, nakon nekoliko časova od objavljivanja Fotografije i “fotorobota” fotografije odjednom “otkrili” da je to lice sa međunarodne potjernice, osumnjičeno za ubistvo. Znali su to odmah, ali su “dramatizovali” situaciju. Sve to je bilo 23.03., a Fotografiju iz CIPS-a su izvukli već 22.03., za šta postoje i dokazi, ali o tom potom.


“Fotorobot” fotografije iz CIPS-a je, svakako, značajna “novina” u radu policije.


O imenima pritvorenih, tome ko su/šta su, čime se bave, kome su iz MUP RS izuzetno bliski ćupisati  narednih dana; Ne želim ni na koji način uticati na “istragu”.


Jedino ponovo naglašavam da u istrazi nikako ne bi smjeli učestvovati Narko”general” Siniša Kostrešević, direktor Policije RS i njegova NarkoKrtica Mladen Marić, načelnik Uprave za organizovani kriminalitet, jer su njih dvojica osobe koje su naložile brisanje Skajaplikacija, skrivanje imena lica koja su ih koristila, dojavljivali licima koja je trebalo uhapsiti za akcije…


Njih dvojica su pokušali zloupotrijebiti Ubistvo Bašića kako bi se spasili odgovornosti za brojna nedjela koja su ranijih godina počinili - Kostrešević je pripadnik Kavačkog NarkoKlana, a Marić je karijeru izgradio tako što je prikrio stvarne ubice Nikole Đurovića u saobraćajnoj nesreći u Banjaluci, na Rakovačkim barama, 21.08.2011. Tri dana nakon teške nesreće, Đurović je preminuo. (nastaviće se)