среда, 2. март 2022.

Prestravljeni Dodik tvrdi da oduvijek podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine; Dodikova „sigurna kuća“ na Sjeveroistoku postaje sve nesigurnija


Piše: Slobodan Vasković 

 

U ponedeljak, 28.02.2022. godine, Milorad Dodik je održao jednu od svojih, sve učestalijih, pres konferencija.

 

Do sada je bila praksa da zaspem u prve dvije minute njegovog monologa. Za promjenu, pomenutu pres konferenciju sam odgledao do kraja. I nisam zažalio.


Vjerovali ili ne, prestravljeni Dodik se svojski potrudio da objasni javnosti kako je on oduvijek bio glavni čuvar teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Do prije samo nekoliko mjeseci Dodik je po enti put pozivao na održavanje referenduma o otcjepljenju Republike Srpske. Naravno, radi se samo o jeftinim spinovima, koje Dodik godinama sa uspijehom prodaje polugladnom narodu.

 

Ispostavilo se da su posljednja dešavanja u Ukrajini Dodika dotjerala na ivicu nervnog sloma. Razloga je mnogo, a onaj glavni bi se mogao svesti na to da su sve prilike da Dodik neće uspjeti da se dočepa „sigurne kuće“ na Sjeveroistoku.

 

Dodik je nakon potpisivanja ANP-a na jedvite jade uspio da politički preživi aferu „Ikona“. Nakon što je dobio nekoliko ruskih „šamara“, on se ponizno, punim kapacitetom, stavio u službu Rusije. Podrazumijeva se da Dodiku nije stalo do interesa Rusije, nego do spašavanja vlastite kože i novca opljačkanog od građana Republike Srpske.

 

Dodik je već neko vrijeme svjestan da ne može da politički preživi predstojeće opšte izbore. Vodeći računa o tome, on je razradio detaljan plan bjekstva u Rusiju. Taj plan podrazumijeva da nakon objavljivanja rezultata izbora (ukoliko ih dočeka na slobodi) sa porodicom otputuje za Rusiju, bez povratne karte.

 

Na Dodikovu veliku žalost, taj plan se zakomplikovao zbog posljednjih dešavanja u Ukrajini. Kako stvari sada stoje, Dodik će jako teško moći da realizuje taj plan. Već sada je puno izvjesnije da će on umjesto u prostranim zelenim ruskim tajgama ostatak života da provede u nekom od KPZ-ova u Republici Srpskoj.



Za kraj, prezentujem javnosti video isječak sa pomenute konferencije za štampu. 

Uprkos solidnoj glumi, Dodik nije uspio da prikrije ogroman strah koji osjeća.