четвртак, 10. март 2022.

Teško potonuli Dodik hvata se i za kokainske spinove Nešića, što mu garantuje još dublje živo političko blato; Ministar Pašalić trubi o "zalihama" pšenice koju RS nema uopšte, dok je ratara, voćara i stočara sve manje i manje


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je baš duboko potonuo-preduboko: pao je na to da ga pokušava izvući Narkodiler Nenad Nešić, veliki perač narkonovca, svojim idiotskim spinovima o tome kako će koalirati sa SDS-om.


2.

Ta koalicija je moguća samo u kokainskim fascinacijama Nešića&co i pripadajućih mu “medija”, koje on vrlo izdašno plaća parama zarađenim trgovinom narkoticima i pranjem novca od kokaina.


3.

Od idiotskih spinova kojima Dodik preko Nešića uzaludno pokušava uzdrmati Opoziciju, važnije je, u ovom trenutku, objaviti stanje sa količinama pšenice koje su na raspolaganju Republici Srpskoj.


A to stanje je katastrofalno, do mjere ravne potopu, jer Republika Srpska nema uopšte svoje pšenice.


Ministar poljoprivrede Boris Pašalić bukvalno laže kada kaže da RS ima dovoljno pšenice: Prema njegovim spinovima 23.000 tona. 


4.

Međutim, to nije pšenica koja pripada entitetu, već je sva u u privatnim mlinovima čijim vlasnicima niko ne može da zabrani da je prodaju kome hoće, jer je pšenica berzanska roba. 


Jedino država BiH može da donese odluku o zabrani izvoza, kao što je to prije par dan uradila Srbija. 


To se neće desiti, jer Savjet ministara ne funkcioniše, zahvaljujući SNSD-u. 


5.

Ima još gorih stvari - Ova godina biće izuzetno teška za ratare, stočare i voćare. 


Većina ratara nema novca za prihranu ozimih žitarica s mineralnim đubrivima koja je trebalo da se uradi u februaru i sad u martu. Takođe nemaju novca ni za pripremu zemljišta za proljećnu sjetvu i samu sjetvu za šta je potrebno, takođe, mineralno đubrivo. 


Cijene uree i KAN-a, prema mojim izvorima, skočile su tri do četiri puta. 


6.

Pašalić je obećao pomoć saradnjom sa Srbijom, što je trebalo da se konkretizuje zajedničkom sjednicom dvije Vlade, 15.02., koja se nije desila.


Republici Srpskoj treba, kako je tada rekao, 60.000 tona đubriva. Sjednica nije održana, a Pašalić je promijenio ploču pa je naveo da ratarima ne treba đubrivo i da se “mogu snaći”, jer je situacija slična onoj iz 2008. godine. Naravno, kao i obično, izgovorio je notornu glupost. Pašalić je nešić u poljoprivredi.


Tadašnje i sadašnje cijene goriva i đubriva ne mogu se porediti, jer su danas mnogo veće nego prije 14 godina. 


7.

Dodatni problem je što će zbog slabije prihrane prinosi biti niži, a biće posijano i manje pšenice na 42.000 hektara i kukuruza koji se sije na 150.000 hektara. 


Dodik I Pašalić prevarili su ratare; Stočarima se najavljuje pomoć u vidu nabavke 1.200 junica, ali je suština u tome što mljekare godinama ne povećavaju otkupnu cijenu mlijeka. 


8.

Voćarima takođe treba mineralno đubrivo, ali ga nema dovoljno. 

Dodik i Pašalić su im obećali pomoć od milion maraka što je kap u moru, a novac će se rasporediti tako što će se pomenuti milion podijeliti sa otkupljenim količinama voća u 2021.godini. To je druga kap u moru - preciznije ništa. 


9.

Od tog novca najviše će dobiti “Fruit Ecco”, firma Dodikovog sina Igora, kojem poslovi sa kokainom u posljednje vrijeme ne idu baš najbolje, “Agroimpeks” koji je u vlasništvu tajkuna Nikole Vukelića i “Sinekop” stare lopine Slavka Roguljića.


Najmanje će dobiti srednje veliki i mali voćari. 


Važno je naglasiti da pojedini veliki voćari godinama ne rade ništa u voćnjacima, samo se registruju u APIF-u, a uzimaju podsticaje. 


10.

Sadašnji ministar Pašalić je nastavio tamo gdje je stao njegov prethodnik Stevo Mirjanić Metuzalem: Daje mrvice poljoprivrednicima, a “na sva usta” hvali tu pomoć, naročito u medijima. Na terenu te mjere nemaju nikakvog učinka.


Kao ni Nešićevi spinovi kojima Dodika pokušava izvaditi iz živog političkog blata u kojem sve dublje tone.


11.

Kako je Dodik NarkoNešića “imenovao za kokainsku slamku”, da ne kažem crtu, treba biti strpljiv i sačekati da skroz potone. Što se Nešića tiče, on je već sada na putu za zatvor, a ne za neku inokosnu funkciju. Što se, pak, Radislava Jovičića tiče, bilo bi mu najpametnije da izađe iz te kaljuge, kako i on ne bi bio odnešen u bujici koja nadolazi.